claas86 Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 sivydym Nawet nie wiesz jak takie komentarze wkurzają możesz to, ale jak dołożysz to, no ale jak jeszcze dołożysz... Twój wybór ;]]] To poleć lepszy rower od meridy w granicy około 2600 zł
sivydym Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 To nie kupno samochodu za 200k tylko roweru za średnią krajową... Nie mów mi więc że 1k to taki majątek nawet na kieszeń studenta czy "normalnie" zarabiającego człowieka. Dokładasz i masz rower zupełnie innej klasy. A odpowiadając na Twoje pytanie - dla mnie np Renegade jest lepszym wyborem w tej cenie i to pomimo braku hydrauliki.
Rulez Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 Wąchałeś coś ?, nie każdy może dołożyć, więc Ci pisze,że nie może, to nie wyskakuj z moralizatorskimi tekstami, jeden zarabia 1000 zł w godzinę a inny w miesiąc, lub wcale nie zarabia
sivydym Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 Jak wiesz "wąchanie" kleju, rozpuszczalników itd powoduje trwałe i nieodwracalne uszkodzenie mózgu - jakoś mnie to nigdy nie kręciło... A wracając - nie napisał że nie może dołożyć, a dla mnie skoro ktoś ma 2,5k to i uzbiera dodatkowy 1k. Warto kupić droższy rower bo jazda na lekkim i dobrze wyposażonym biku to sama przyjemność i tyle w temacie. Za 2,5k dostajemy niewiele więcej niż w rowerze za 1,5k a różnica to też owy tysiąc. Dokładając natomiast kolejny otrzymujesz już wyraźny skok jakościowy nie mówiąc już o wiekszej trwałości częsci i mniejszej awaryjności.
radeks23 Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 wiekszej trwałości częsci i mniejszej awaryjności. Trochę przesadzasz.
krissek Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 skończcie z wywodami-kolega szuka w okolicach 2.6k i tego się trzymajmy
claas86 Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Jak będzie warto, to i się 3k da, ale trzeba wiedzieć, że to ma sens Chcę zakup, żeby na długo wystarczył, na tym się nie oszczędza. Przyglądam się temu " Mbike Renegade 0,6 " http://allegro.pl/mbike-renegade-0-6-nowy-2700-pln-wwa-i1776327579.html Widzę, ze koleś od wczoraj 300 zł spuścił. Już chciałem się Was pytać, ja kto możliwe, że rower kosztuje 3k na oficjalnej stronie i tyle samo na allegro, skoro prawie wszystkie modele, są strasznie przecenione. Ten dopiero dzisiaj spadł z ceny ;] Mbike to rower typowo sportowy, agresywny ?
Rulez Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Tak, ten rower jest typowo sportowy, dla bikera z niezłą techniką jazdy.
radeks23 Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Chcą zarobić ile się da. Te rowery zimą były po 2,5k i w tym roku pewnie też tak będzie.
Beson Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Napisano 25 Sierpnia 2011 Przemyślałem sprawę i rezygnuje z 800-D. Stwierdziłem, że nie wykorzystam tego roweru w 100% i przy takiej jeździe jaką ja preferuje to może nawet i 500-D będzie dla mnie za dobry. Trochę poczytałem na temat tego modelu i na temat samego osprzętu w tym 10biegowej kasety, podobno są czasami cyrki z kasetą/przerzutką = drogi koszt serwisowania. Poza tym nawet gdybym w przyszłości chciał wymienić koła, obręcze w 800-D to trudno byłoby mi znaleźć coś co by pasowało do kasety 10biegowej oraz było poniżej 1000 zł. Oferta fajna, niby 300 zł to niedużo ale jednak w moim przypadku raczej nie warto byłoby dopłacać. Wierze, że z tego 500-D będę mega zadowolony a za 300 zł mogę kupić sobie jakiś ciuch czy dodatkowy osprzęt. To chyba tyle ode mnie.
claas86 Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 W meridzie rst first air, ten amortyzator trzyma cenę koło 700 zł. Jak jakość tego amortyzatora ma się do Rock Shox Tora, który chodzi po 400 zł ? Kross level A8 też ma Rock Shox Tora, to czemu cenowo jest taka różnica z rst...
radeks23 Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Bo jeden amortyzator jest gazowy a drugi nie.
claas86 Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Dobra Panowie, to teraz z innej strony temat ;] Merida TFS 500-Disc model 2011 http://allegro.pl/nowa-merida-matts-tfs-500-d-okazja-i1786288957.html czy MBIKE Renegade 0.6 http://allegro.pl/mbike-renegade-0-6-wyprzedaz-i1777542906.html ?? Proszę o sugestie i opinie owego pojedynku. Mam zamiar jeździć bez strasznych szaleństw. Na mbike pewnie będę bardziej "leżał" na kierownicy, ponieważ jest bardziej sportowy (?). 40 % asfalt, reszta ostro po leśnych bezdrożach. Hamulców tarczowych pewnie nie potrzebuję, bo nie potrzebuję wykorzystania ich potencjału, ale co daje więcej mbike od meridy, kosztem hamulców tarczowych ?
radeks23 Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Mbike ma lepszą korbę, amortyzator i jest lżejszy.
claas86 Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Skoro ma lepszy amortyzator, to czemu rst first air jest o wiele droższy na allegro ? A skoro trzyma cenę, to znaczy, że coś sobą reprezentuje, a do tego jest powietrzny. To na czym polega ta "lepszość" tory ?
radeks23 Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Tora też jest powietrzna i na pewno nie jest tańsza na allegro. Też trzyma cenę, więc też coś sobą reprezentuje.
claas86 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 a Merida 500 w porównaniu z Unibike Expert Mbike renegade 0.6 Który z tych trzech i dlaczego ?
krissek Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Expert-jak dla mnie najlepszy rowerek z wyglądu i z osprzętu Merida-jakoś nie mam przekonania do RST(może nieuzasadnione ale wolę RS) W 0.6 brakowałoby mi tarczówek a koszty ich zamontowania są wysokie a sama waga to nie wszystko jeżdżę rekreacyjnie bez żadnych maratonów itp. więc nie przywiązuję takiej wagi do wagi a hamulce muszę mieć solidne9mieszkam w beskidach) Więc: Expert Merida Renegade
radeks23 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Gdyby nie te hamulce to Renegade był by osprzętowo najlepszy z wyżej wymienionych. V-ki w nim zamontowane są bardzo dobre. Hamulce w Meridzie to chyba najtańsze hydrauliki od Shimano. A Expert jest chyba sporo droższy od obu i tak?
afly Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Mbike ma lepszą korbę, amortyzator i jest lżejszy. Co do amortyzatora to się nie zgodzę w 100%, praca bez porównania lepsza na korzyśc F1rsta. Moja propozycja http://velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=426 - myśle, że nic lepszego w tym temacie się nie pojawi - warty rozważenia.
krissek Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 'A Expert jest chyba sporo droższy od obu i tak? ' jak w zeszłym roku kupowałem Experta to katalogowo był za 2999zł a ja go dostałem za 2500 w pażdzierniku więc jak kolego chwilę poczeka to cenę może wyrwać bardzo korzystną
claas86 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Ile osób, tyle różnych głosów na temat pojedynku pomiędzy RST First Air a Rock Shox Tora. Ci drudzy twierdzą, że RST to największe dziadostwo. Ci pierwsi mówią, że istnieje złę przekonanie o tej firmie, po przez starsze modele, a RST first air, to już inna liga. Bądź tu człowieku mądry :/ Chcę w rowerze hamulce tarczowe. Nigdy nie miałem, chcę mieć :)Dlatego MBIKE Renegade, trochę odpada. Ten Author INSTINCT 2010 wygląda ciekawie, osprzęt SRAM, jest chyba klasę wyżej od SLX i XT ? Chociaż zaraz znajdą się znowu przeciwnicy tego rozwiązania Merida rzeczywiście ma najtańszy model hamulców Shimano M445 ? Oznacza to, że mogą wystąpić po jakimś czasie problemy, czy najtańszy model dla mojego stylu jazdy (bez szaleństw) wystarczy ? W tym wątku http://www.forumrowerowe.org/topic/98156-rower-unibike-expert-2011/ skolei dużo napisane jakie to amortyzatory w tym modelu (unibike expert) są zawodne (?) czyli jednak szala przechyla się na meridę..
claas86 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Nie ma w okolicy meridy, a 100 km nie będę jechał ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.