Skocz do zawartości

[Rower] Merida TFS 500-D oraz 5 innych rowerów, który wybrać?

Beson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hehe a mi to właśnie bardziej Merida wygląda tak sportowo. :)

Na A6 w sumie dziwnie się jechało, jednak wiem czym było to spowodowane.

To zwyczajne przyzwyczajenie do mojego Mongoosa 20" który jednak jest dla mnie ciut za duży i generalnie na nim leże, na Krossie jestem bardziej wyprostowany.

Napisano

W trójmieście meridą handluje Forlema z gdańska, ten model ma dość dobre wzięcie bo ma dość dobry stosunek ceny do osprzętu i technologii ramy, na wzrost 175 polecam rozmiar 18", a co do dylematu v-ki czy disc wybrał bym w twoim wypadki v-ki i tak kasa co si zostanie kup sobie kask :) to by było na tyle z mojej strony.

Napisano

Radeks23 napisał wcześniej: "Rama a6 w tym samym rozmiarze co merida jest nieco dłuższa, górna rura mocniej opada, oraz suport jest niżej osadzony, myślę że na trudnych odcinakach będzie się sprawować lepiej.Moje pierwsze wrażenie było takie że rower jest zwinny a przy tym prowadzi się bardzo pewnie. Bardzo dobrze też podjeżdża. "

Z wyglądu przyznam rację, merida wygląda bardziej sportowo. Mi chodziło o sposób prowadzenia, to co zacytowałem. Idę dalej przeglądać sklepy i allegro xD

Napisano

http://allegro.pl/kross-level-a6-disc-shimano-slx-wyprzedaz-okazja-i1758367181.html jest gorszy od Meridy którą chcesz kupić a amortyzatorem możesz co najwyżej siano przekładać, bo lepiej amortyzuje sztywny widelec...

Poza tym rzygam już tymi Krossami na każdym kroku. Gdzie nie spojrzę albo jacyś "PRO" rajderzy na swoich Signach DS i Krossach wszelkiej maści za pieniądze z bierzmowania... Merida ma ładny, sportowy wygląd ale nie jest choinką. Wszystko w ramach dobrego gustu. Ponadto Merida ma lepszą jakościowo ramę od Krossa

Najważniejsza rzecz: Powietrzny amortyzator, co prawda ze średniej półki ale i tak będzie pracować o niebo lepiej niż jakakolwiek sprężyna.

Disc czy V-brake?

DISC! Tylko i wyłącznie! Najdroższe hamulce na rynku (czyli Formula R1 i Magura MT8) biją wagą na głowę najlżejsze Vki. Hamulce disc są bezobsługowe (w przeciwieństwie do Vek) a czasy kiedy jeden ważył pół kilo minęły bezpowrotnie. Koszty utrzymania hamulców V-brake są obecnie dużo wyższe niż disc. Vki: Minimum raz w roku wymiana linek i pancerzy, wymiana okładzin w zależności od warunków raz-dwa na sezon plus non stop regulacja.

Również ewentualne zmiany sprzętowe (a będą na pewno jeśli złapiesz bakcyla) będą nieporównywalnie niższe niż w przypadku Vek

Aha i pisze to właściciel Krossa Level A6 08' ;)

Napisano

hehe dobrze napisane Killer206 ;]

Amortyzator to temat nr. 1 który zaczyna mnie nurtować.

Przeczytałem wiele naprawdę różnych opinii na temat tego XCR z A6. Jak wygląda żywotność amortyzatora powietrznego z Meridy, przy użytkowaniu zgodnie z zaleceniami ?

Napisano

Ostatnio przy szukaniu roweru dla siebie, miałem okazje chwile przetestować tą Meridę. Zrobiła na mnie najlepsze wrażenie z rowerów podobnych cenowo i osprzętowo (subiektywnie).

Niestety rozmiar ramy nie dla mnie. 20" za dużo, 18" za mało - a szkoda.

Napisano

Ostatnio przy szukaniu roweru dla siebie, miałem okazje chwile przetestować tą Meridę. Zrobiła na mnie najlepsze wrażenie z rowerów podobnych cenowo i osprzętowo (subiektywnie).

Niestety rozmiar ramy nie dla mnie. 20" za dużo, 18" za mało - a szkoda.

Przy jakim wzroście 20 to za dużo ?

Napisano

Aha, czyli przy moich 174 cm 18-calowa rama powinna być idealna, teoretycznie. ;)

Czyżbym był bliżej zakupu 500-D? :D

Napisano

Ano nie bardzo...

Tora jest pancerna, ale też ciężka. Golenie nie są anodowane tylko stalowe. Co do pracy F1rsta się nie wypowiem, ale ma anodowane golenie (czyli lepszą płynność) i wagę w okolicach ~1600g gdzie Tora to ok. 2200g więc F1rstowi bliżej do Reby aniżeli Torze :)

Korbę mam i do niej samej zastrzeżeń nie mam, ale zębatki w niej wołają o pomstę do nieba, więc tu Merida również wygrywa. Wagowo porównywalnie, ale wytrzymałościowo Shimano wygrywa :)

Napisano
Ponadto Merida ma lepszą jakościowo ramę od Krossa

Już mnie męczą takie wypowiedzi. Wytłumacz mi dlaczego???

Od razu widać że wykonanie ramy Krossa wymaga więcej wysiłku od tej meridy. Prawie każda rurka jest hydro formowana i potrójnie cieniowana. Do czego tu się można przyczepić?

Napisano

Chłopaki jeśli nie możecie dorwać nigdzie meridy pod siebie żeby przymierzyć to próbujcie inne marki i porównujcie geometrie z merida tak dojdziecie do konkluzji jaka rozmiarówka wam najbardziej odpowiada. Za dużo się nie zastanawiać tylko kupować i cisnąc bo wam sezon ucieknie ;)

Napisano

Dokładnie, kupować, jeździć i cieszyć się. :) Jak dobrze pójdzie to zamówię w poniedziałek a w środę/czwartek już będę na nim hulał. No chyba, że mi znów się coś poprzestawia. :P

A Ty claas86 co w końcu zamierzasz? :)

Napisano

Na stronach Meridy i Krossa przy każdym modelu jest podana geometria ram z dokładnymi wymiarami,więc można porównać,Kross ma dłuższą ramę,minimalnie inne kąty rury sterowej i pod siodłowej.Ja mam Meridę TFS 500v z 2010r.i jak dla mnie to już bardzo sportowa geometria, a co dopiero Kross,choć oczywiście jeśli ktoś preferuje bardzo sportową jazdę to na pewno rower godny uwagi w tym przedziale cenowym.Wracając do Meridy po przejechaniu ponad 3tyś kilometrów rower bez zarzutów(jedynie wymiana łańcucha),hamulce v-brake Avid5 spisują się rewelacyjnie,wystarczą dwa palce by skutecznie wyhamować.Jeśli chodzi o rozmiar ramy to bardzo się dziwię że przy wzroście 180cm 20'to za dużo(chyba że ktoś ma nie proporcjonalną budowę ciała) ja mam 177cm i jeżdżę na 20-tce i jest rewelacyjnie!Wiadomo mniejsza rama jest zwrotniejsza w krętych,wąskich ścieżkach(np.w górach),ja jeżdżę po Borach Tucholskich i ten rozmiar mi pasuje.Beson,przy Twoim wzroście bierz 18-tkę w ciemno,gwarantuję że będzie ok.Ja także kupowałem bez przymiarki,sprzedawca Meridy podał mi tabelę z dopasowaniem rozmiaru ramy(tego danego modelu) do wzrostu,dokładnie nie pamiętam i mogę się mylić o 1cm ale było jakoś tak:172cm-177cm 18' 177cm-182cm 20'.Za jego namową zamówiłem możliwie największy rozmiar dla mojego wzrostu i jest ok.

Napisano

W końcu jakaś wypowiedź posiadacza omawianego sprzętu :)

Dobrze, że napisałeś o sportowej geometrii ramy. Podoba mi się stwierdzenie, że merida ma sportowy, a co dopiero kross :D Też nie zamierzam nie wiadomo jak szaleć, dlatego to bardziej skłania mnie do meridy.

Rama 20' powinna być odpowiednia do moich 183 cm, czy może się okazać za mała ?

Co do hamulców, to podobno vbrake to już historia ;) W sumie mi mówili tak zawsze, że jak kupujesz coś na lata to nie patrz czy dasz 200 zł czy 500 zł więcej.

Beson

Co zamierzam.. jestem prawie zdecydowany, trochę dużo pieniędzy kosztuje ta przyjemność ;) Jak nie kupię, to zbieram na nowy samochód hehe

Co do ramy, to na jednej aukcji meridy jest tak:

16' 155-165cm

18' 165-175cm

20' 175-185cm

22' od 185cm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...