Skocz do zawartości

[Amortyzator przod] ktory wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem bo musze wymienic amorek w nowym rowerze dla kupmla ;)

I powiedzcie mi, który z podanych bd będzie najczulszy dla 60 kg czlowieczka.

Kolega bd będzie jezdzil po miescie, ale rowniez bardzo czesto po lesie i po gorach ;)

Podane egzemplarze to:

rock shox sid team 1500zl(nowy)

fox f100 rl 1450zl(nowy)

rock shox reba / lub rock shox reba u-turn 850 zl(uzywki) 1200(nowe)

marzocchi bomber tez jest z zalozenia, tylko nie mam pojecia ktory model bd będzie dobry.

manitou R7 1300zl(nowy)

Nie ukrywam, ze reba bardzo kusi cena do jakosci ale chcialbym zobaczyc opinie specjalistow.

Jestem tez otwarty na wszelkie inne propozycje, ale nie wiem czy mozna znalezc cos jeszcze w tej cenie w miare lekkiego ;)

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Mój odnośnik

Znalazlem jeszcze cos takiego ;)

Mysle, ze ciekawa propozycja ;)

Napisano

jeździłem kilka lat na rebie i świetnie się sprawowała, teraz mam foxa (ale większy skok) i też działa :)

może jeszcze zależy jak chcesz używać roweru?

czy w tym foxie rl jest do ustawienia 'próg blokady'? (lockout threshold), w starszych to ustawienie było jedynie w RLC (dolne pokrętło)

w Rebie masz floodgate, zachowuje się podobnie. możesz zablokować amorka, ale blokadę ustawić bardzo lekko, tak że przy stawaniu na pedały nie będzie bujał, ale na większych przeszkodach już się uaktywni.

popatrz jeszcze na dodatki, np. manetka

Napisano

Od kilku miesięcy mam R7 PRO (2011) i póki co nie mogę powiedzieć o nim nic złego :)

Działa bardzo dobrze, wybiera nawet malutkie nierówności, luzów do tej pory nie złapał żadnych, jest też całkiem lekki.

Jego jedynym mankamentem jest mała możliwość regulacji, możemy regulować jedynie szybkość odbicia.

Jest też tańszy niż piszesz, w Polsce można dostać wersję z manetką do blokady za 1180zł LINK

Z innymi amortyzatorami nie miałem osobiście do czynienia i nie mogę się odnieść który działa lepiej.

Mogę tylko napisać, że znajomi posiadający SIDa Race/RLT zachwalają jego działanie.

Napisano

a o tym revelation moze ktos cos powiedziec bo nie powiem ze mnie nie kusi .

Kolego razorjack a wedlug Cb Ciebie co ma lepszy stosunek cena jakosc? fox czy reba?

Szczerze bardzo mi sie spodobal system u-turn . tylko teraz reba sid czy revelation??

Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam, Maciek ;)

Napisano

Jeśli kolega waży 60kg i będzie jeździł dość sporo po mieście, to myślę że powinieneś zastanawiać się tylko na Reba/SID (jeśli decydujesz się na Rock Shoxa).

Revelationa był nie brał ze względu na jego duży skok (on chyba w do ogóle all-mountain/enduro jest), który zmieni geometrię.

Nie pomogę Ci niestety w wyborze pomiędzy Rebą i SIDem :(

bo tak jak już pisałem nie mam doświadczenia z tymi amorami i nie wiem czy SID działa na tyle lepiej żeby dopłacać do niego 300zł

(aczkolwiek moi znajomi bardzo zachwalają tego amora).

Napisano

Piksel jakbysmy mieszkali w niemieckim miescie to mozna myslec o sztywnym..

Mieszkamy w polskim wiec bez amortyzatorow sie nie da.

Jezeli masz takie bzdury pisac to nie pisz nic.!

Pozdrawiam.

Napisano

"Kolega bd będzie jezdzil po miescie, ale rowniez bardzo czesto po lesie i po gorach"

Bardzo często po lesie i górach, ale na pierwszym miejscu wymienione jednak miasto.

Nie mogę jasno stwierdzić gdzie najwięcej :confused:

Może autor mnie naprowadzi?

Bo jeśli w zdecydowanej większości będzie jeździł po mieście to Piksel dobrze radzi ;)

• Mod Team
Napisano

@bialy1241: Kiedyś jakoś nie było amortyzatorów, ludzie latali po lasach na sztywniakach, zresztą nadal na maratonach można spotkać sztywne widelce.

Do miasta, na asfalt, czy nawet na lekki teren sztywny widelec jest bardzo dobry.

Pytanie jak bardzo zależy Ci na wadze?

Podane przez Ciebie widły sporo różnią się wagą, chociażby przeciętny MZ i SID

Napisano

Co prawda to prawda ;)

Ale swiat idzie do przodu .

Zalezy bo kolega probuje zejsc do dychy , ale wazniejsze dla niego jest zeby dobrze pracowal i byl trwaly :)

Pozdrawiam.

Jeździ dużo po mieście bo do lasu trzeba do jechać ;)

Jeździ więcej w lesie niż po mieście i około 2 razy w miesiącu jeździ w góry..

Więc sztywny mu się raczej nie przyda. Pozdrawiam.

Napisano

W takim wypadku chyba najlepszym wyborem będzie SID: jest lekki, o jego pracy słyszałem masę pozytywnych opinii, a żeby się sypały te amorki to raczej nie słyszałem :)

Chociaż Reba też ciężka nie jest, ale nie słyszałem nic o jej działaniu...

Ja już Ci nic doradzę, decyduj sam albo poczekaj, aż ktoś inny się wypowie :)

Napisano

Dzieki, dzieki Dolat.

Forum jest pelne na temat opinie o rebie. Jak będziesz miał ochotę to poczytaj.

No poczekam jeszcze trochę.

I kupujemy ;)

Chociaż się na tym amorku przjadę ;d

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

nowe Reby od SIDów (od kilku lat), chyba nie różnią się wnętrznościami - więc praca ta sama, te same regulacje.

jedynie SIDy mają lżejsze golenie (może i koronę? - w rezultacie nie są tak sztywne - dlatego to dobry wybór jedynie dla lekkich ludzi)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...