Skocz do zawartości

[Rower] wymiana widelca na sztywnyw MTB

Mcluck

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam pół roku temu kupiłem rower Hardy 1 Team Steel (postaram się umieścić zdjęcie ;P)

Opony : 24 X 2.5

Rama : 15.5" 40cm

Widelec : Bomber może 70

(Przepisalem to co bylo na rowerze, nie znam sie na tym)

. Wybierając rower nie wiedziałem gdzie chce jeździć Drit / street czy jeszcze coś innego ;). Ale teraz jestem już pewien, że będzie to street. Chciałem zapytać:

1. Czy ten rower nadaje się do Street'u?(mnie samemu bardzo przeszkadzają amortyzatory przy niektorych trickach)

2. Czy wchodzi w grę wymiana amortyzatora na sztywny widelec? Jeśli tak to jaki najlepiej do 200-300 zł bo spłukałem się po zakupie ;P

3. Czy zmiana samego widelca coś da, czy może zepsuje rower cala geometrie i wtedy nie będzie się nadawał do niczego?

Proszę o ODPOWIEDZI

Przepraszam ale nie mam pojęcia jak się edytuje post Więc zdjęcie dodaje tutaj.

merida_umf_hardy_st_team_09_800.jpg

Napisano

Może inaczej ... Chcę zmienić te amory na sztywny widelec . Proszę o podpowiedź jaki byłby odpowiedni, bo jak mówiłem kompletnie się na tym nie znam;)

Napisano

Hmm.. zapewne jakiś od MTB, ale musiałby być stalowy, lub w najgorszym wypadku alu, lepiej omijać carbonowe widelce. No i musisz mieć całkowitą wysokość widelca od główki, taką jak masz od główki w amorze, inaczej zmieni Ci się geometria...

Napisano

No i o ta właśnie geometrie mi chodzi. Czy myślicie ze będzie się źle jezdzić jeżeli widelec będzie krótszy niż obecny amor ? To jest w zasadzie najważniejsze. Czy w ogóle wymiana tego widelca na krótszy i sztywny wchodzi w grę ? Najlepiej bylo by to przymierzyć jednak w zadnym sklepie w katowicach nie mają takiego widelca albo można zamówic, ale wtedy trzeba odrazo zapłacić. Czy jeżeli Dam wam specyfikacje całego roweru będziecie mi mogli powiedzieć coś więcej czy do tej ramy będzie pasować sztywny widelec i jaki ?

Napisano

Sztywniaka dac mozna czemu nie, do streetu na dobra sprawe lepszy sztywniak niz amor (lzejszy - 1,5kg mniej to sporo). Polecic moge bronxa i fundamentala 2. Lekkie i trwale, cena tez jest ok. Geometria ci sie nie zmieni bo pasuja one i pod 26" i 24".

Napisano

Jeszcze jedno pytanko bo te widelce które podałeś so ok , ale gdybym szukał jakiegoś pod hamulec tarczowy ? Znacie jakieś fajne ?

Napisano

Panowie zacznijmy od tego czy rama jest aluminiowa czy stalowa ?

Bo jak aluminiowa to niech kolega sobie jeszcze karnecik do dentysty kupi...

Napisano

Rama jest stalowa, na pewno nie jest to aluminium. Pana wyżej proszę żeby napisał coś więcej w tym temacie jeśli się na tym zna.

Dorzucam kolejne pytanie do tematu. Czy przy wymianie na ten sztywny widelec załóżmy fundamental 2(nie zależy mi na przednich hamulcach)

Zdjęcie koła

IMAG0088_hapaqha.jpg

Będę musiał wymienić coś jeszcze bo mam wrażenie ze czegoś będzie tam brakować ?

Napisano

Tak wiec jak masz aluminiową rame to ona nie wytrzyma sztywniaka i urwiesz główkę

Sztywne widelce do streetu stosujemy tylko do ram stalowych

Co innego do treklingów czy zwykłych mtb tam można stosować widelce sztywne do ram aluminiowych bo nie ma takich naprężeń i wg.

Weź kup fundamentala jakiegoś i bez hamulców jeździj, a jak sie boisz to załóż sobie hampla na tył ;)

edit

bedziesz musiał piaste wymienić, bo z tego co widze masz qr20, a fundamental ma oś 9mm

Napisano

Rama na pewno jest stalowa , sprawdziłem na stronie (o taka odpowiedź mi chodziło -----> Ta której udzieliłeś)

Prawdopodobnie pojadę do serwisu z zakupionym widelcem i powiem żeby zrobili co tam trzeba + na pewno będą mieli te piasty wiec automatycznie je wymienią i będzie ok. A tak z innej beczki wiesz może jaki amortyzator jest w tym rowerze chodzi mi o nazwę modelu i ewentualnie cenę za jaka mogę go sprzedać ?

Jeżeli można ci przyznać jakiegoś plusa za pomoc to bez wątpienia masz go od mnie ;P

Napisano

Można też dokupić takie specialne "podkładki" między widelec, a główkę ramy, można to zastosować w momencie gdy po zmianie widelca jest zmieniona geometria ramy i będzie się kiepsko jeździło.

Co do problemu piasty na qr20 na zwykłą to w zależności od tego jaka jest piasta można dokupić odpowiednie tulejki redukcyjne które wchodzą w miejsce qr20 .

Napisano

Tak czy siak po oddaniu roweru do serwisu powinni mi coś doradzić, Prawda ? Dostałem już chyba wszystkie odpowiedzi na moje pytania;). Teraz tylko zamówię ten widelec Fundamental 2 i będę się bawił co z nim dalej ;)

Dziękuję wszystkim uczestniczącym w dyskusji , gdyby ktoś jeszcze chciał coś dodać to proszę chętnie poczytam ;P

Napisano

Mam kolejne pytanie czy zna ktoś jakiś sklep albo kogoś prywatnego w obrębie katowic kto będzie mógł mi zrobić tulejki czy jak sie to tam nazywa na ta piastę qr20 zeby pasowało pod oś 3/8" (9 mm)? Czy moze zamiast tego lepiej będzie kupić nową piastę lub całe koło ?

Napisano

Mam kolejne pytanie czy zna ktoś jakiś sklep albo kogoś prywatnego w obrębie katowic kto będzie mógł mi zrobić tulejki czy jak sie to tam nazywa na ta piastę qr20 zeby pasowało pod oś 3/8" (9 mm)? Czy moze zamiast tego lepiej będzie kupić nową piastę lub całe koło ?

Nowa dobra piasta to koszt 150-200zl. A tu masz adapter http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=11953;pid=17;group=61;menuid1=2;menuid2=140%E2%80%8B Paczka idzie z niemiec i max za tydzien bedziesz mial u siebie adapter ;)

Napisano

Dobra więc takie male podsumowanie ;D

Wymieniam moje bombery DJ1 na sztywny widelec fundamental 2 i do tego te tulejki ;D

Zobaczymy co z tego wyjdzie , jak już wszystko będzie zrobione to napiszę jak się spisuje ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc dla kolegi od tulejek + reputacji ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...