Skocz do zawartości
  • 0

wycieczka rowerowa

Gość Paweł

Pytanie

Witam!!

Jestem młodym człowiekiem, który wpadł ostatnio na genialny pomysł. Chcę przejechać 150 km rowerem. Mam rower Gazela, którego kupiłem jako używany. Jest w bardzo dobrym stanie, ma m.in. przerzutki w torpedzie jak mi ktoś powiedział i jest 7 przełożeń, ma szosowe opony no i niestety jest dość ciężki, bo na lżejszy mnie nie było stać. Jestem dość aktywny sportowo: chodzę na basen praktycznie 5 razy w tygodniu pływając cały czas, gram w siatkę ze znajomymi, rowerem jeżdżę co dziennie. Ostatnio pokonuję 40 km w ciągu dnia bez najmniejszego problemu, ale nie codziennie. Najdłuższa trasa pokonana w tym roku to 70 km rowerem. Moje pytanie brzmi czy poradzę sobie z tym dystansem. Trasa prowadzi z niewielkiej miejscowości na Podkarpaciu i ciągnie się do miasteczka Chełm w województwie Lubelskim. Trasę pokonałem dwa razy samochodem, jednak wyznaczona trasa piesza na Google map jest krótsza więc mapę mam trochę inna jednak dużo się powiela. Jeżeli chodzi o przygotowanie to z tego co wyczytałem to muszę dużo pic i jeść i robić przerwy co godzinę z tego co wyczytałem. Chcę przejechać ten dystans wyjeżdżając o 3 w nocy i chciałbym przeznaczyć na to 10 godzin. Dzisiaj planuję kupi licznik bo słyszałem, że może się przydać. Chciałbym porady od Was jako ludzi którzy się tym interesują czy dam radę i jakieś wskazówki dotyczące już samej podróży. Planuję wyjechać w sobotę to jest 20.08.2011 r.

Z góry dziękuję za wszystkie rady i opinie.

Pozdrawiam.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak robisz regularnie te 40-70km to nie powinieneś mieć problemu ze 150. Z tymi przerwami co godzinę to bym nie przesadzał. Po każdej takiej przerwie trzeba na nowo "wpadać w rytm" co z każdym kilometrem może być coraz trudniejsze. Najważniejsze jest to,żebyś zabrał ze sobą(lub kupował po drodze) sporą ilość płynów i pił w miarę regularnie,a nie wtedy gdy zachce Ci się pić. I jeszcze jedna rada: unikaj ruchliwych dróg - nieprzyjemnie się jedzie gdy co chwilę tiry i inne mniejsze samochody przejeżdżają koło Ciebie. Powodzenia! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...