Skocz do zawartości

Wypad w góry

krzychu22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam chętnych do wyprawy w góry w najbliższą sobotę(20.08). Planowałem pojechać pociągiem do Wisły, Ustronia i tam pośmigać po szczytach. W zeszły weekend byłem pod Małą Czantorią, ale już było 140 km w nogach i nie było czasu żeby dalej jechać pod górę. Bardzo spodobały mi się te tereny. Byłby to mój pierwszy trip w góry, więc szukam osób, które znają tamtejsze tereny i mają jakieś fajne trasy i pomysły gdzie jeździć. Wystarczy choć jedna osoba co by poleciła jakieś tereny, myślę że później mapa wystarczy.

Zapraszam na wspólny wyjazd.

Napisano

Wszystko zależy jakich terenów szukasz, z kim będziesz jechał i jaki dystans chcesz pokonać. Zwykle jadąc w góry robię trasy 40-50km bo po drodze zawsze się gdzieś zatrzymam, poleżę na polanie, itp. Przy Twojej kondycji spokojnie mógłbyś celować w znacznie dłuższe trasy, ale na początek nie radzę przesadzać. W tym rejonie są niejako dwa klasyki:

- Mała Czantoria - Wielka Czantoria - Stożek - Kiczory - Przełęcz Kubalonka (trasę polecam w tym konkretnym kierunku)

- Równica - Orłowa - Trzy Kopce - Salmopol

W drugiej trasie na końcowym odcinku jest sporo pchania, ale czasem taki jest urok gór. Być może w przeciwną stronę jazda byłaby płynniejsza, ale nie jechałem w ten sposób więc nie wiem:)

Pierwsza trasa jest trochę trudniejsza technicznie, ale jazda nią sprawia wiele frajdy. Masz fulla, więc skoro jeszcze nie byłeś w górach, mógłbyś się przekonać gdzie takimi rowerami jeździ się najlepiej;) Na HT może trochę trzepać, ale widziałem wiele osób na takich rowerach i spokojnie dawali radę. Tym bardziej, że większość podjazdów można podjechać w siodle.

Druga trasa jest szybsza, teren jest łagodniejszy. Pod względem widokowym zdecydowanie góruje nad pierwszą trasą. Jeden fragment prowadzi nawet po betonowych płytach (fuj!). Na pierwszy raz w górach ta opcja wydaje się być bezpieczniejszym wyborem. Ponadto przy tym wariancie łatwiej jest przedłużyć trasę. Kończąc w Salmopolu polecam zjazd do Brennej. Super sprawa. Jeżeli jechalibyście z Salmopolu w stronę Równicy to potem możecie wjechać na Czantorie, Soszów i choćby niebieskim zjechać do Wisły. Możliwości jest wiele.

W galerii Pawła(mrkura) masz chyba relację z obu tras + wiele innych.

Napisano

I O takie tereny mi chodzi jak w tych galeriach. Dzięki za wyczerpującą odpowiedz, może byś się zabrał ze znaną ekipą?

Coś mało chętnych.

Napisano

Jak moje plecy będą w lepszej kondycji to mogę jechać, do weekendu niedaleko a mnie dalej coś kłuje w prawym boku :wallbash: Jak się nie polepszy będę musiał odpuścić i wybrać się ew. w spokojne i równe asfalty w jakąś lekką trasę.

Może w niedzielę byłoby więcej chętnych? W sobotę dużo osób pracuje, tak jak ostatnio Grzegorz z nami jechał to musiał się z roboty zwalniać.

Napisano

czesc , widze ze sie mnie wywoluje do tablicy a wiec postaram sie wam doradzic jako poczatkujacy biker

trasy ktore podal bros sa fajne jednak czantorie na 1 raz bym sobie odposcil , ciezkie zjazdy z czantori i z kiczorow , trasa pod full-a raczej chociaz ja na moim HT dalem rade to kilka wywrotek bylo

rownica jest latwiejsza , tylko podjazd pod orlowa i salmopol ciezki , mozna popchac rower (Tomek pewnie da rade wjechac :icon_wink: )tutaj trasa o tyle fajna ze na salmopolu mozna ja wydluzyc jak ktos da rade , ja np wydluzylem sobie o zjazd przez cienkow wyzni ,sredni i maly ale mozna tez w kierunku szczyrku pojechac

trzecia trasa ktora na 1 raz moze byc idealna to podjazd na szyndzielnie , klimczok , blatnia lub z szundzielni na klimczok i pozniej zjazd do szczyrku a tam mozna kombinowac co dalej ,

popatrzcie na moje zdjecia na picassie

aha no 4 propozycja to taka http://mtbistebna.pl/trasa-6.htm , wiadomo ze bedzie ja trzeba zmodyfikowac aby z wisly z dworca dojechac ale reszta jest super

Mi w sobote nie bardzo pasuje a w niedziele zaplanowalem wypad na jure , chyba ze znajomi z ktorymi mam jechac odpadna to w niedziele moge gdzies z wami wyskoczyc

Napisano

Chyba muszę odpuścić wypad w góry. Nie mam roweru na takie tereny, wczoraj zauważyłem że mi rama pękła. Mój stary rower może tego nie wytrzymać, ale jakiś lekki teren lub asfalt to bardzo chętnie tylko nie wiem jakie tępo będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...