Skocz do zawartości

[Koła]Co wybrać do 800 zł do roweru MTB?

bastard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siemanko, mam pytanko nie wiem jakie kola wybrac?jest to rower mtb trek,hamulce disc.Bo stare kola używam juz ponad 2 lata i szprychy nie wytrzymuja,a waze okolo 90 kg i mam zamiar wydac na kolka okolo 800zl.(nie wiecej).

Napisano

Czy będziesz chciał w przyszłości przejść na system tubeless? Jeżeli tak to warto pomyśleć o kołach na obręczach No Tubes, w przeciwnym wypadku polecam w/w CR.

Napisano

Piasty XT + ZTR Olympic + szprychy Sapim D-light + alu nyple. Koszt ok. 750zł + zaplot, w tej cenie wątpię żebyś znalazł coś ciekawszego. A jeśli kółka będą dobrze zaplecione, o wytrzymałość nie ma co się bać.

Napisano

Ale mocowanie tarcz na 6 śrub to lżejsze rozwiązanie i większy wybór tarcz - weź to pod rozwagę.

jestes pewien??

w przypadku np dt piasta cl + adapter wychodzi tyle samo co piasta is tyle ze juz srób nie potrzeba czyli podsumowując wychodzi lżej no i nie trzeba krecic 6 śrub

pewnie jakby rozwazyć w innych przypadkach wyszło by na to samo co powyzej :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

Dobra weźmy dla przykładu piasty DT 240s (wagi piast wg producenta - http://www.dtswiss.com/getdoc/5604d598-3e10-4961-ab0f-916488868c38/TechnicalDatasheet.aspx ) :

CL (przód +tył) 133+221=354 + 252g tarcze xtr ice tec 160mm + 13g nakrętki = 719g

CL+adapter(p+t) 133+221=354 + 46g adaptey ashima z nakrętką + 148g tarcze 160mm kcnc = 548g (jeśli użyjemy adapterów DT to wyjdzie 562g)

IS (przód +tył) 145+233=378 + 12g śruby ti + 148g tarcze 160mm kcnc = 530g

CL na pewno nie wychodzi lżej jak twierdzisz, na adapterach dopiero zbliża się do IS, stosując nawet cięższe tarcze, z adapterem czy bez i tak praktycznie w każdym przypadku mamy lżej niż z tarczami "natywnymi" na CL.

Napisano

Sztuka dla sztuki, mając piasty pod CL lepiej jest kupić tarcze pod IS i adaptery Ashimy (najtańsze i lekkie). Wychodzi lżej niż tarcza CL + nakrętka (u mnie 8g) i sztywniej.

P.S. DT 240s IS tylna waży 250-270g tyle samo waży wersja CL lub kilka gramów mniej.

Napisano

To napisz chociaż co wybrałeś.

chyba wybiore Mavic Crossride albo Zestaw kół Deore XT mavic 317 disc CENTERLOCK, poniewaz tutaj w sklepach obsluga nie jest zbyt profesionalna, i nie bede kolek skladal sam!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...