Skocz do zawartości
  • 0

składanie roweru

Gość Chmielu

Pytanie

Gość Chmielu
Napisano

Witam!

muszę przyznać że nie bardzo oriętuje się w temacie ale obiecałem złożyć siostrzeńcowi rower nadający się do streetu i DH

moja prośba wygląda następująco czy mógłby mi ktoś spisać listę wszystkich części które muszę kupić (oczywiście nie zawadzi gdyby ktoś coś polecił w miarę przystępnych cenach i wytrzymałego)

z góry dziękuje za pomoc

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to mogę się dowiedzieć po co w ogóle oferujecie pomoc na tym forum skoro jej nie udzielacie ?

rower chce złożyć bo uważam to za fajne wypełnienie wieczorów przez zimę

• Mod Team
Napisano

Jak by Ci to wytłumaczyć i nerwów nie stracić... (taka mała rymowanka) - takich pytań dostajemy całe mnóstwo.

Długie wieczory dopiero przed Tobą a jeśli kupisz chłopakowi gotowy rower(może używany?) to pojeździ jeszcze latem ;)

Jeśli się nie znasz kompletnie to nikt łopatą tej wiedzy ładować Ci nie będzie - żeby zabrać się za składanie to coś tam musisz umieć.

Nie unoś się bez potrzeby i poszukaj raczej już gotowy rower.

Napisano

nie liczę na gotowca tylko na to że mi powiecie jakie części poza tymi podstawowymi kupić a jeżeli to jest takie trudne to możecie chyba też odesłać mnie do odpowiedniego działu...?

Napisano

A jakież to części chcesz kupować poza "tymi podstawowymi"? Powtórzę za przedmówcami - jeżeli nie posiadasz wiedzy i sprzętu (narzędzi), składanie roweru (rowerów? pomiędzy dh a streetem jest subtelny rozdźwięk... różni się zasadniczo wszystko :P ) nie ma większego sensu. Na dokładkę, zaczynając "od zera" masz duże szanse, że wydasz na to więcej pieniędzy, niż na gotowe dwa kółka.

Odnośnie narzekań na forum i brak pomocy... Cóż, jakie pytanie takie odpowiedzi...?

Napisano

Widzisz, działy są opisane przejrzyście. Na tyle przejrzyście, by nie mieć problemu z trafieniem na odpowiedni. O rejestracji ktoś już wspomniał. A jeśli nie masz cierpliwości by wysłuchać już na wstępie dobrych rad, to a) nie widzę żadnej szansy na to, że złożysz ten rower, B) i tak nikogo tu nie będziesz słuchał.

Najpierw poczytaj cokolwiek o rowerze. Bo jeśli oczekujesz informacji na temat _podstawowych_ części, to bardzo czarno to widzę.

P.

Napisano

A tam marudzicie, częsci do złożenia roweru DH:

- rama (w przypadku fulla dodatkowo jeszcze damper)

- stery

- obręcze

- piasty

- szprychy

- opaska na obręcz (dobrze nadaje się taśma izolacyjna)

- dętki

- opony

- zaciski kół

- amortyzator

- hamulce

- tarcze

- przerzutka tył

- manetka prawa

- pancerze

- linki

- kaseta

- łańcuch

- korba

- wkład suportu

- pedały

- napinacz

- kierownica

- chwyty

- mostek

- sztyca

- zacisk sztycy

- siodełko.

I to byłyby te podstawowe części, można już jeździć. Problem w tym, że nie potrafię wymyślić, co byłoby tymi częściami innymi niż podstawowe. Wiem, wredne, ale prawdziwe. Głupio upierasz się, że złożysz rower, ale nie znasz się na tym w ogóle. To tak nie działa, że podamy Ci listę części, weźmiesz śrubokręt i zrobisz wszystko w minutę. Poza tym lepiej kupić coś gotowego i ewentualnie modyfikować, będzie znacznie prościej i, przede wszystkim, taniej. Niestety składanie roweru jest zwykle sporo droższe. Może być taniej, ale trzeba mieć sporo czasu, cierpliwości, uważnie obserwować chociażby allegro i znać się na sprzęcie, by potrafić odróżnić okazję od grona innych ofert (cena, poziom zużycia itp.).

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 17 Sierpnia 2011 - coś mi tu nie pasuje
Ukryte przez mrmorty, 17 Sierpnia 2011 - coś mi tu nie pasuje

Jak co to mogę pomóc przy składaniu/wyborze. Rzadko jestem na forum. Gg 23668417

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...