KamilS Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam, jako, że jestem tu nowym forumowiczem na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać. A teraz sedno sprawy, otóż mam hamulce Avid sd7 a moje pytanie to czy są one rozbieralne? chodzi mi o to że do środka dostał się piach i za nic nie mogę go usunąć, a przy poruszaniu nim słychać zgrzytanie. Może ktoś doradzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Zdjąć z pivotów ,umyć w odtłuszczaczu np. benzynie ekstrakcyjnej, umyć pivoty lekko nasmarować, zmontować i śmigać. Połączenie pivot-ramie jest jedynym elementem gdzie może coś zgrzytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilS Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Już tak robiłem, ale te hamulce mają własne łożyska ślizgowe i właśnie tam dostał się piach, więc czyszczenie piwotów nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corsarz Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 No to niestety wymiana łożysk. Tylko, że samych łożysk chyba nie kupisz. Trzeba by na własną rękę jakieś dopasować. Proponuję kapiel (i szejkowanie) w benzynie ekstrakcyjnej a następnie smarowanie łożysk. Może uda się reanimować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilS Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No to tak jak napisaliście muszę jeszcze próbować w benzynie ekstrakcyjnej, może się uda:) Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Spróbuj delikatnie rozdzielić łożysko ślizgowe. To są tylko dwie rurki - stalowa i mosiężna, które pracują lekko posmarowane. W swoich sramach 5.0 (wiekowych ale z takim właśnie łożyskiem) przy każdym kompleksowym czyszczeniu roweru rozbierałem ten element i go czyściłem i smarowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Starczy wybić np. śrubokrętem ta cześć (blaszkę, rożnie to można nazywać) która jest zaraz pod śruba mocująca hamulec do pivota. wtedy masz bezproblemowy dostęp do łożyska. Ja je zawsze czyściłem smarowałem i po prostu składałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilS Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Czyli jednak jest możliwe ich rozebranie i ponowne złożenie:) na taką odpowiedź czekałem, jak znajdę chwilę wolnego to spróbuję je rozebrać i napiszę jak mi poszło. Dzięki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilS Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam po dłuższej nieobecności. Tak jak napisaliście hamulce są rozbieralne co więcej rozebrałem je:) do rozdzielenia tych tulejek musiałem włożyć trochę siły ale składanie było już bezproblemowe. Do rozłożenia wystarczą dwa śrubokręty i młotek. Trzeba jedynie uważać by nie ścisnąć za mocno tulejek przy nabijaniu o czym sam za pierwszy razem się przekonałem:) Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Polecamy sie na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.