Skocz do zawartości

[Hamulce v-brake] - czyszczenie

KamilS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że jestem tu nowym forumowiczem na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać.

A teraz sedno sprawy, otóż mam hamulce Avid sd7 a moje pytanie to czy są one rozbieralne? chodzi mi o to że do środka dostał się piach i za nic nie mogę go usunąć, a przy poruszaniu nim słychać zgrzytanie. Może ktoś doradzi?

Spróbuj delikatnie rozdzielić łożysko ślizgowe. To są tylko dwie rurki - stalowa i mosiężna, które pracują lekko posmarowane. W swoich sramach 5.0 (wiekowych ale z takim właśnie łożyskiem) przy każdym kompleksowym czyszczeniu roweru rozbierałem ten element i go czyściłem i smarowałem.

Witam po dłuższej nieobecności. Tak jak napisaliście hamulce są rozbieralne co więcej rozebrałem je:) do rozdzielenia tych tulejek musiałem włożyć trochę siły ale składanie było już bezproblemowe. Do rozłożenia wystarczą dwa śrubokręty i młotek. Trzeba jedynie uważać by nie ścisnąć za mocno tulejek przy nabijaniu o czym sam za pierwszy razem się przekonałem:)

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...