Skocz do zawartości

[Ubranie] Komplet + Okulary i bielizna

Ciulekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. :)

Chciałbym w końcu zaopatrzyć się w strój kolarski, bieliznę, okulary i rękawiczki.

A więc trochę już szukałem tu i ówdzie, i wyszukałem parę rzeczy. Proszę więc o pomoc w wyborze i ewentualne porady.

Nie wiem, czy będą potrzebne jakieś informacje o mnie, ale podam - waga ok. 62kg, jeżdżę bardziej po lesie, ale zdarza się, że i po szosie.

Koszulka :

Scott Authentic

Endura Rapido

Endura Hummvee

Spodenki :

Scott Authentic

Endura Xtract Bibshorts

Rękawiczki :

Scott Race Concept SF

Endura Rapido

Endura Mighty Mitt

Okulary - Przymierzałem w sklepie i bardzo mi się podobają, oraz bardzo fajnie leżą. Następny plus to 4 wymienne szkła, więc myślę, że to byłby bardzo dobry zakup. :

Endura Stingray

Bokserki pod zwykłe spodnie :

Endura Mesh Boxers

Bluzka na zimne dnie :

Endura Xtract

Skarpetki :

Na jesień/zimę - Endura

Na lato - Endura

Wiem, że trochę tego jest - ale bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie znam się na ubraniach, a chciałbym zakupić jak najlepszy towar w podobnej cenie. Myślę, że Endura/Scott to chyba najlepszy wybór jeśli chodzi o ubranie - ale jak pisałem nie znam się. Jeśli chodz o kolor to najlepiej czerń z ew. domieszką żółtego, lub białego. :)

Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc. :)

Cześć,

Mogę Ci doradzić w kwestiach wyboru rzeczy Endury, która powinna jak najbardziej spełnić Twoje oczekiwania.

Koszulka : Modele Rapido oraz Hummvee sporo różnią się między sobą... w sumie wszystkim. Największa różnica to krój - Rapido jest mocno dopasowana, a Hummvee luźniejsza i skierowana głównie dla riderów MTB. Poza tym Hummvee składa się z 3 rodzajów materiału, a Rapido z 1. Inny jest też układ kieszeni - co najważniejsze Hummvee posiada kieszonkę zapinaną na zamek. Powyższe cechy obrazują za co dopłacasz w Hummvee i musisz zastanowić się czy te cechy są dla Ciebie ważne.

Spodenki : Endura Xtract Bibshorts to nowe spodenki w ofercie firmy- mają dobrą wkładkę z żelowymi insertami, wentylowane szelki z dwóch rodzai siateczki, ale co najważniejsze to materiał - Xtract. Nie jest cieniutki i delikatny jak typowa lycra, jest znacznie bardziej trwały i przyjemniejszy w dotyku, a parametry ma równie dobre co dobra cieniutka lycra letnia. W najnowszym bB jest test tych spodenek. Jeżdżę w nich zamiennie z najwyższą półką a więc modelami MT500 oraz Equipe Criterium i muszę stwierdzić, że "dają radę" ;-).

Rękawiczki : Najważniejsza informacja to ta, że jest już w sprzedaży nowy model rękawiczek Rapido. Tu dokładne zdjęcia:

http://endurastore.pl/rekawiczki_rapido,33,112.html

Mighty Mitts to bardzo trwałe, wygodne rękawiczki wykonane z dość grubego (jak na letnie rękawiczki) materiału, natomiast nowe Rapido to typowe letnie rękawiczki wykonane z cieniutkiej lycry połączonej z siateczką dla przewiewności. Panele żelowe są mniejsze niż w Mighty Mitts co może poprawić lub pogorszyć wygodę - zależy jak lubisz jeździć. Najlepsze co moim zdaniem jest w nowych Rapido poza siateczką z wierzchu, to system ściągania rękawiczek - bardzo dobrze działa i jest mega solidny. Podsumowując - Mighty Mitts są nieco grubsze, mają większe poduszki żelowe, natomiast Rapido są esencją letniej rękawiczki z kilkoma bajerami. W chłodne dni może być w Rapido zimniej niż w MM.

Okulary - Endura Stingray - mam takie 2 pary z czego jedne stale w samochodzie - są świetne, polaryzacja działa bardzo dobrze i są także trwałe - te rowerowe mam już ponad dwa lata.

Bokserki pod zwykłe spodnie : Endura Mesh Boxers - możesz ich używać pod każdego rodzaju spodniami. Ja czasem ubieram właśnie Xtract Bibshorts pod cywilne spodnie - jakoś mi wygodniej, ale tak też się da. Co ważne w boxerkach jest w miarę cienka wkładka przez co nie odstaje, ani nie widać jej pod cywilnymi spodniami.

Bluzka na zimne dnie : Endura Xtract jest jak najbardziej ok, lecz warto przymierzyć, gdyż rozmiarówka jest dość "mała"

Skarpetki :

Na jesień/zimę - Endura OK

Na lato - zależy od butów. Jeśli jeździsz w sportowych butach SPD to podlinkowane przez Ciebie coolmax'y będą ok, a jeśli jeździsz w butach nie aż tak dopasowanych to lepsze powinny być te: http://endurastore.pl/skarpetki_coolmax_stripe_%283pary%29,0,75.html

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za odpowiedź ! :)

Bardzo, ale to bardzo mi pomogłeś! :)

Przy najbliższej wizycie w sklepie przymierzę koszulki, zobaczę w której się będę lepiej czuł. O ile w ogóle dostane te modele tam. :icon_mrgreen: Rękawiczki wybiorę te nowe Rapido, bo właśnie chodzi mi o to żeby były przewiewne itp.

Dzisiaj może pojadę do sklepu i wszystko przymierzę i pooglądam, i dam znać. :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...