bociek28 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 witam zakupiłem pulsometr który wyznaczył 3 strefy tętna: HZ 55-70% spalanie tłuszczu FZ 70-80% spalanie wegli PZ 80-100% wyczynowy. i teraz moje pytanie w której strefie najlepiej trenować aby zwiększyć wydolność oraz wytrzymałość organizmu a zarazem nie palić mięśni tylko tłuszcz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RooSha Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 HZ 55-70% spalanie tłuszczu Zadajesz pytanie na które sam sobie wcześniej odpowiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 no tak tyle że wydolności chyba nie poprawie jadąc rekreacyjnie 23 km/h a w takim tempie mam właśnie ten przedział :)dzisiaj tak jechałem i nie poczułem 40 km przejechanych, wczoraj 60 km w przedziale PZ było bardzo odczuwalne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RooSha Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Przeczytaj książkę Friel'a pt. Biblia treningu kolarza górskiego. Znajdziesz w niej odpowiedzi na Twoje pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Zalezy na czym ci zalezy Zawodnicy jezdza we wszystkich strefach, zaleznie od teningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 zależy mi na tym aby nie palić mięśni:)bo nie po to człowiek się jeszcze męczy na siłowni a jednocześnie na wyrobieniu kondycji i wytrzymałości, niestety przez ostatnie lata na rowerze siedziałem tylko kilka razy no,2 lata temu grałem jeszcze w piłkę to kondycja jako taka była ale juz rok temu za dno została tylko siłownia wraz ze wzrostem masy kondycja malała i w tym roku wielkie postanowienie poprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RooSha Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 W internecie można znaleźć wiele różnych stref treningowych. 65%-75% HRmax : spalanie tłuszczu, trening w tym przedziale tętna nazywany jest treningiem wytrzymałości tlenowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Tu masz artykuł na ten temat: http://schudne.pinger.pl/m/672919 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Jakie żródło Tak naprawdę, to aż do końca strefy tlenowo-mieszanej, czyli mniej więcej 90% hrmax u wytrenowanego człowieka spala się podobną ilość tłuszczu. Za to różnicę między dajmy na to 500kcal/h przy 65% hrmax a 900kcal/h przy 90% hrmax organizm pobiera z glikogenu stąd PROCENTOWO niższy udział tłuszczu na wykresach. Stad debilne pisemka dla tłustych paniuś twierdzą, że tylko aeroby, bo wtedy spala się więcej tłuszczu . Tłuszczu spala się tyle samo, zawsze, poza beztlenem. A glikogen też trzeba po wysiłku uzupełnić, i na to idą kalorie z praktycznie reszty posiłków w dniu ciężkiego treningu. Przy dwóch godzinach lekkich aerobów spala się 1000kcal, przy dwóch godzinach ciężkiego treningu tlenowo-beztlenowego 1700-1800kcal. Mała różnica jest, prawda? Ostatecznie w odchudzaniu liczy się bilans energetyczny, a nie niejedzenie nocą, 10 małych posiłków na dzień, czy same aeroby. Jeśli zje się w 10 posiłkach zbyt dużo kalorii - to się utyje. Proste. Jak kolega nie chce spalać mięśni to trzeba dostarczyć odpowiednich ilości białka, żeby mięśnie miały się z czego odbudować. Też proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.