Skocz do zawartości

[trening] trenowanie z pulsometrem

bociek28

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zakupiłem pulsometr który wyznaczył 3 strefy tętna:

HZ 55-70% spalanie tłuszczu

FZ 70-80% spalanie wegli

PZ 80-100% wyczynowy.

i teraz moje pytanie w której strefie najlepiej trenować aby zwiększyć wydolność oraz wytrzymałość organizmu a zarazem nie palić mięśni tylko tłuszcz?

zależy mi na tym aby nie palić mięśni:)bo nie po to człowiek się jeszcze męczy na siłowni :) a jednocześnie na wyrobieniu kondycji i wytrzymałości, niestety przez ostatnie lata na rowerze siedziałem tylko kilka razy no,2 lata temu grałem jeszcze w piłkę to kondycja jako taka była ale juz rok temu za dno :) została tylko siłownia wraz ze wzrostem masy kondycja malała :) i w tym roku wielkie postanowienie poprawy.

Jakie żródło :)

Tak naprawdę, to aż do końca strefy tlenowo-mieszanej, czyli mniej więcej 90% hrmax u wytrenowanego człowieka spala się podobną ilość tłuszczu. Za to różnicę między dajmy na to 500kcal/h przy 65% hrmax a 900kcal/h przy 90% hrmax organizm pobiera z glikogenu stąd PROCENTOWO niższy udział tłuszczu na wykresach. Stad debilne pisemka dla tłustych paniuś twierdzą, że tylko aeroby, bo wtedy spala się więcej tłuszczu :). Tłuszczu spala się tyle samo, zawsze, poza beztlenem. A glikogen też trzeba po wysiłku uzupełnić, i na to idą kalorie z praktycznie reszty posiłków w dniu ciężkiego treningu.

Przy dwóch godzinach lekkich aerobów spala się 1000kcal, przy dwóch godzinach ciężkiego treningu tlenowo-beztlenowego 1700-1800kcal. Mała różnica jest, prawda? :) Ostatecznie w odchudzaniu liczy się bilans energetyczny, a nie niejedzenie nocą, 10 małych posiłków na dzień, czy same aeroby.

Jeśli zje się w 10 posiłkach zbyt dużo kalorii - to się utyje. Proste.

Jak kolega nie chce spalać mięśni to trzeba dostarczyć odpowiednich ilości białka, żeby mięśnie miały się z czego odbudować. Też proste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...