morfish Napisano 15 Sierpnia 2011 Napisano 15 Sierpnia 2011 Miałem wracać w nocy z dłuższej trasy. W piwnicy znalazłem opaskę odblaskową na ramię, zapinaną na rzepa. Leżała tam z 10 lat. Pochodzi z Finlandii. Kiedyś w projekcie, który był koordynowany przez moją dziewczynę, strona fińska rozdawała te opaski wszystkim uczestnikom w pakiecie bezpieczeństwa. Położyłem na stole, świecę latarką - nic. Czołówką, pulsacyjnie i nie - nic. Dla pewności święcę na sakwy - odbijają potwornie. Jakkolwiek to zabrzmi, czy tego typu materiały mogą z czasem stracić swoje właściwości?
DominikM Napisano 15 Sierpnia 2011 Napisano 15 Sierpnia 2011 Tak, jak wszystkie tworzywa sztuczne. W materiałach profesjonalnych do drogownictwa są nawet określenia "folia x-letnia" - z oznaczeniem trwałości.
morfish Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Napisano 15 Sierpnia 2011 Się człowiek uczy całe życie... Dzięki! A orientujesz się może ile trwa życie zawodowe takiej standardowej, niezbyt drogiej opaski?
DominikM Napisano 15 Sierpnia 2011 Napisano 15 Sierpnia 2011 Zależy z jakiej jakości materiału została wykonana Ja mam kilka mikropryzmatycznych 3M id ok 5 lat i nie wykazują specjalnych oznak starzenia się - może miąłeś taką szarą napylaną - te najszybciej się wycierają / rozsypują ?
morfish Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Napisano 15 Sierpnia 2011 Faktycznie, ma barwę od wojny nie odnawianej polskiej kamienicy. Ale jej za to nie napylałem, słowo Rozumiem, że mam ją wyrzucić, bo takich rzeczy się nie regeneruje? Aha, ona przez cały czas leżała w piwnicy, na 99% nie była nigdy używana, więc opcja wycierania odpada. Wygląda jak nówka, tylko zamiast odbijać światło jest szara. Dzx raz jeszcze.
DominikM Napisano 15 Sierpnia 2011 Napisano 15 Sierpnia 2011 Tu masz przykład taśmy Glass Bed na taśmie mikro-pryzmatycznej po teście mechanicznym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.