Skocz do zawartości

[łańcuch] Kaseta HG-40 i łańcuch CN-UG51

mklos1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Łańcuch ma przebieg około 1300 km. Zaczynam robić ruchy w kierunku jego wymiany. Mam zamiar kupić dwa łańcuchy CH-UG51 i używać naprzemiennie, a potem zmienić kasetę. Czy kaseta HG-40 (Kross Trans Alp) będzie mieć coś przeciwko?

Tak w ogóle mam łańcuch jest KMC Narrow Z, a powinien być Shimano HG-40 (bynajmniej w specyfikacji na stronie Kross'a). Czy mój KMC jest podobnej klasy (jak go zidentyfikować?) czy zostałem nabity w butelkę?

Po pierwsze to potrzebujesz łańcuch HG a nie UG. HG - przeznaczone są do kaset 8 -mio i 9-cio rzędowych z systemem HyperGlide (koronki kasety są ponacinane z jednej strony) natomiast UG są przeznaczone głównie do napędów 7-mio rzędowych z koronkami o innym kształcie (wierzchołki koronek kasety są skręcone) i do starszego typu kaset.

Po drugie to w tym Krossie jest kaseta SRAMA więc ciut miej wytrzymała od Shimanowskich więc raczej kup tylko jeden łańcuch i zajeżdzij go razem z kasetą.

Po trzecie to nie wiem w jakim celu chcesz wymieniać łańcuch w takim rowerze po tak małym przebiegu.

Czy kaseta HG-40 (Kross Trans Alp) będzie mieć coś przeciwko?

Przeciwko nie ale to ACERA więc jakość nie najwyższych lotów. Bardzo przyzwoita jest ALIVIO CS-HG50-8I a już naprawdę rewelacyjna DEORE LX CS-HG70-i8.

Przeciwko nie ale to ACERA więc jakość nie najwyższych lotów. Bardzo przyzwoita jest ALIVIO CS-HG50-8I a już naprawdę rewelacyjna DEORE LX CS-HG70-i8.

I jak to kierowanie się "literkami" może narobić zamętu.

Różnica między kasetą Acera i Alivio jest prawie żadna - nakrętka mocująca jest jedynie inna i Alivio chyba ma kilka otworów ulżeniowych więcej. A kaseta DEORE LX CS-HG70-i8 to staroć z ceną śmiesznie wysoką (chyba ze względu na zabytek), który jest sto lat za murzynami w porównaniu do obecnej Acery i Alivio.

Znalazł się znawca, który zajeżdził wszystkie 3 z wymienionych :laugh: Piszesz kolego sebekfireman takie pierdoły, że szkoda komentować. Jak bym z tego jak to ująłeś "zabytku" nie korzystał to bym się aż tak stanowczo nie wypowiadał. Nie wiem czy słowo zabytek odnosi się też do innych grup i komponentów dawniej produkowanych przez Shimano bo takim stwierdzeniem dyskwalifikujesz się ze swoją wiedzą.

A jak nie ma różnicy to polecam CS-HG31 :icon_mrgreen:

Po drugie to w tym Krossie jest kaseta SRAMA więc ciut miej wytrzymała od Shimanowskich więc raczej kup tylko jeden łańcuch i zajeżdzij go razem z kasetą.

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że mam kasetę Shimano HG-40. Czyli zgodnie ze specyfikacją na stronie (mam model 2011), chyba że czegoś nie wiem. Łańcuch tylko nie zgadza mi się z tym w specyfikacji, bo jest KMC a winien być Shimano.

Po trzecie to nie wiem w jakim celu chcesz wymieniać łańcuch w takim rowerze po tak małym przebiegu.

Słyszałem i czytałem różne teorie. Oto niektóre z nich (z tego forum i nie tylko):

1) Niektórzy twierdzą, że na jednym zestawie łańcuch kaseta przejeżdżają 8 tyś. Może i prawda, ale pewnie nie na sprzęcie mojej klasy.

2) Spotkałem się z teorią że nowy łańcuch może nie chcieć pracować ze starą kasetą, więc albo trzeba go wymienić w okolicy 1500-2000 km, albo jeździć do końca (~4 tyś).

Zarzynanie wolnobiegu i łańcucha przerabiałem już w pierwszym rowerze. W okolicy 6 tyś wypadły ze dwie tuleje, ale wszystko trzymało się kupy, wolnobieg był ostry jak żyletka. W drugim bajku doprowadziłem do sytuacji, że łańcuch był tak rozciągnięty, że wózek ocierał o łańcuch na przełożeniu 1/7.

Co do pierwszego punktu to właśnie na tej wyżej wyśmianym zabytku LX-a w ciężkim terenie zrobiłem ponad 6 tys i po zmianie łańcucha z IG90 na HG 91 jest idealnie. W drugim sprzęcie mam jeszcze starą czyli oczywiście "zabytkową" kasetę 7 rz. ACERA X i o ile pamiętam po przebiegu ok. 5 kkm wymieniłem łańcuch na SRAMA i też było dobrze. Więc z tą klasą sprzętu różnie bywa bo jeden o niego dba a drugi ma wszystko w czterech literach.

W temacie drugiego punktu to moim skromnym zdaniem jest to lekka przesada aby nie jeżdząc w ciężkim terenie wymieniać łańcuch po takim przebiegu. To już lepiej skorzystać z "zasady trzech łańcuchów" ale to sprawdza się przy naprawdę sporych przebiegach w trakcie sezonu a informacji ile robisz km nie mam.

Niektórzy twierdzą, że na jednym zestawie łańcuch kaseta przejeżdżają 8 tyś

I raczej nie kłamią a zdarzają się "rekordziści" którzy i przekroczyli 10 kkm. Idzie wtedy cały napęd do wymiany ale jeśli to trwało np. 3 do 5 sezonów to nie widzę przeciw wskazań aby tak postępować :icon_mrgreen:

Potrzebujesz łańcucha HG.

Jeśli chcesz stosować metodę "3 łańcuchów", podlicz sobie tylko czy ci się to opłaca, tzn porównaj koszt nowych zębatek korby i kasety z kosztem 3 łańcuchów. Spore znaczenie ma twoja "tolerancja" na gorzej działający napęd, tzn kiedy wymieniasz części na nowe.

Znalazł się znawca, który zajeżdził wszystkie 3 z wymienionych :laugh: Piszesz kolego sebekfireman takie pierdoły, że szkoda komentować. Jak bym z tego jak to ująłeś "zabytku" nie korzystał to bym się aż tak stanowczo nie wypowiadał. Nie wiem czy słowo zabytek odnosi się też do innych grup i komponentów dawniej produkowanych przez Shimano bo takim stwierdzeniem dyskwalifikujesz się ze swoją wiedzą.

A jak nie ma różnicy to polecam CS-HG31 :icon_mrgreen:

No akurat tak się składa że zajeździłem wszystkie 3 wymienione przez Ciebie modele + HG30 i różnic w trwałości żadnych nie było - wszystko zależało od tempa rozciągania się łańcucha. Z dawnych komponentów trafiały się modele lepsze i gorsze - tak samo jak jest obecnie.

Kaseta 8 biegowa HG-70 kiedyś nie była zła, i obecnie też nie jest zła... ale przy rozsądnej cenie (rozsądna cena dla tej kasety to max. 35 zł). Powyżej tej ceny lepiej kupić HG-40/41 lub HG-50/51, które jest ładniejsze, lżejsze i tak samo trwałe.

Co do autora wątku (mklos1) to wg mnie nie ma co kombinować i jeździć na tym zestawie co masz, gdyż nie jest on zły - to czy tam masz Shimano czy KMC to jeden pies, gdyż oba łańcuchy są OK. Zakup UG-51 będzie uwstecznieniem się i pogorszeniem pracy napędu.

Gdyby obie kasety byłby w jednakowej cenie to brałbym hg50. A że jest ona znacznie tańsza to wybór jest jeszcze bardziej oczywisty. Czyli mój punkt widzenia jest zbieżny z opinią kolegi sebekfireman

Staram się być obiektywny, więc proszę Beskida o podanie przebiegu tych trzech używanych przez niego kaset.

1. konkret czyli, liczba kilometrów*,

2. metoda pomiaru, czyli określenie momentu, w którym kaseta się zużyła (została "zajeżdżona"),

3. ilość oraz rodzaj (symbol) łańcuchów używanych z poszczególną kasetą.

* zakładam, że wszystkie modele były używane w porównywalnych warunkach

Opinie, opiniami, ale dopiero fakty (czyli liczby) pokażą co jest lepsze/o ile jest trwalsze.

sebekfireman no to teraz napisałeś sensownie. Generalnie się zgadzam co do jakości. Osobiście bym za tego LX-a tyle dał bez mrugnięcia okiem bo się nie zawiodłem aczkolwiek i ta Alivio jest bardzo dobrym wyborem z którego pewnie niedługo skorzystam.

M333 nigdzie nie napisałem, że z tych trzech korzystałem. Nieporozumienie wynikało tylko z określenia "staroć i zabytek" w stosunku do LX-a. Oba te słowa mają raczej negatywny wydzwięk. Zawsze poruszam się w w podobnym terenie więc zawsze zmieniam łańcuch po 5-6 kkm. To na czym jeżdzę obecnie i po jakim przebiegu wymieniłem napisałem wyżej.

(...)A kaseta DEORE LX CS-HG70-i8 to staroć z ceną śmiesznie wysoką (chyba ze względu na zabytek), który jest sto lat za murzynami w porównaniu do obecnej Acery i Alivio.

(...)Piszesz kolego sebekfireman takie pierdoły, że szkoda komentować (...)

No akurat tak się składa że zajeździłem wszystkie 3 wymienione przez Ciebie modele + HG30 i różnic w trwałości żadnych nie było - wszystko zależało od tempa rozciągania się łańcucha. (...)

(...)Staram się być obiektywny, więc proszę Beskida o podanie przebiegu tych trzech używanych przez niego kaset (...)

sebekfireman (...) Osobiście bym za tego LX-a tyle dał bez mrugnięcia okiem bo się nie zawiodłem aczkolwiek i ta Alivio jest bardzo dobrym wyborem z którego pewnie niedługo skorzystam.

(...)M333 nigdzie nie napisałem, że z tych trzech korzystałem (...)

Widać, że opinie może sobie napisać każdy. Zarzucić komuś pisanie "pierdół" łatwo. Podeprzeć to jakimiś argumentami (liczbami- faktami) już ciężko. Łatwiej się wykręcić niezrozumieniem.

Sam jestem użytkownikiem wielu starszych komponentów shimano (manetki, przerzutki). Zaliczam się również do tych osób wspominających z rozrzewnieniem: "paanie, stare shimano było lepsze". Opinia ten nie sprawdza się jednak w przypadku tych konkretnych kaset (nowe hg40/50 vs stare hg70).

Do autora. Jeździj na tym co masz. Po zużyciu kup kasetę hg40/hg50 (hg70 nie warta aktualnej kwoty rynkowej) i możliwie dobry łańcuch (albo dwa dobre łańuchy).

BTW. Przywoływany łańcuch ug51 to najbardziej podatny (na równi z kmc z7) łańcuch, z jakiego korzystałem, na tzw. "rozciąganie". W jednym z moich starszych rowerów współpracuje ze starą kasetą w systemie UG (7rz.). Zużycie już bliskie 1%, więc wkrótce wymienię go na coś współczesnego. Na hg40 (dużo bardziej wytrzymały, mimo podobnej ceny) biegi zmieniane są równie dobrze, sprawdzone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...