Tomek21001 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam.Pytanie do znawców marki.Rower bedzie używany w mieście i po płaskim.Interesuje mnie przede wszystkim skłonnośc do "pompowania" dampera przy przyśpieszaniu,prowadzenie,może jakieś uciążliwe wady ramy i osprzętu o których nie wiem itd... Oba mozna kupić za podobne pieniądze,czy warto starszą konstrukcję z wyzszej półki,czy niższą nowośc ? Z góry dziękuję za każdą podpowiedż. http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCBkModel.jsp?spid=45739&menuItemId=0 http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCProduct.jsp?spid=52771&scid=1000&scname=Mountain Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 drugi jest ładniejszy i ma z tyłu lepszą przerzutkę, co do pompowania, to jak masz blokadę skoku, to sobie ją załączysz i nie będzie pompować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Mam pytanie do założyciela wątku.To nie moja sprawa ale po co Tobie taki rower do jazdy po mieście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Żaden z nich nie jest rowerem zaprojektowanym do jazdy "w mieście po płaskim" Jednak jeśli chodzi o Epica to nie ma żadnego pompowania dampera, blokada sama włącza się na płaskim i wyłącza po wjechaniu na przeszkodę, nie ma strat energii i śmiało można nim w mieście jeździć, będzie wygodnie . Chamber będzie bujał i będzie mało efektywny , kupowanie go do takiej jazdy to delikatnie pisząc nieporozumienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekH81 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Nie wiem czy zauważyłeś to jeden z nich ma koła 29. Na pewno o taki chodzi? Co do dampera to za taką kase raczej nie powinno już nic pompować (zawsze zostaje blokada skoku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 " Mam pytanie do założyciela wątku.To nie moja sprawa ale po co Tobie taki rower do jazdy po mieście? " - nie bez powodu,w przyszlym roku 40dychy na karku,hardtaila już mam,ostatnio jeżdze z pękniętymi żebrami i dojrzewam do fulla. - a propos kół 29' - pewnie,że zauwazyłem,w moim przypadku to chyba zaleta. - dzięki Rulez,jak zwykle,cenna wiadomość,proszę o wiecej. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Jeśli chcesz 29" to raczej: http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCBkModel.jsp?spid=45738&menuItemId=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Jeśli chcesz 29" to raczej: http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCBkModel.jsp?spid=45738&menuItemId=0 Ciężko znależć takiego w dobrej cenie z dużą ramą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Przy 29"rama może być o rozmiar mniejsza niż przy 26", w każdym bądź razie Epic będzie duuużo lepszym wyborem niż Chamber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Ciężka sprawa coś znależć : camber29 - po cenie epic elite29 '11 test 10000 epic comp '10 7700 wszystko poza camberem to "L" Chyba ten ostatni to jedyna na razie sensowna propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Pod jaki wzrost ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 189 i dlugie nogi,ok94-95 do wiadomo czego,Cube 58 to dla mnie idealny rozmiar. Mam obawy co do L ,najblizszy do przymiarki 600 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Mój kolega ma podobny wzrost, mierzył się do mojego Stumpjumpera FSR 2010 na kołach 26" w rozmiarze L i było jak najbardziej OK, ale oczywiście trzeba by się przymierzyć. Przy kołach 29" nie ma co myśleć o rozmiarze większym niż L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo1 Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 189 i dlugie nogi,ok94-95 do wiadomo czego,Cube 58 to dla mnie idealny rozmiar. Mam obawy co do L ,najblizszy do przymiarki 600 km Ja mam 193 wzrostu i nogi 94cm, rozmiar stopy 47 (też istotne) i sztyca 400mm wystarcza jedynie dla ram 21-22". Zostaje jej tylko 1cm zapasu dla ramy 21" . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Rama XL jest po prostu za duża, "za duża" nie oznacza długiej podsiodłówki tylko długą ramą, duży rozstaw kół i wysoką główkę ramy Dlatego rama XL będzie dla niego za duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Wszystko prawda - ideał to między L a XL w przypadku Specializeda.Przy Cube na ramie 61 musiałem się prawie położyć. Rulez - racja,chyba krytyczny wymiar to długośc górnej rury,z podsiodłową można pokombinować. Właśnie sie pakuje i jadę na Sląsk - mam przeczucie,że coś przywiozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Z racji towarzystwa drugiej połowy wczorajsze poszukiwania zakończyły się tak : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8cf83cf23fe5f748.html cóż....damka Gianta nie była w planie. Dzisiaj : "odkryłem rower na nowo " ....jeżdziłem cały dzień... Pozdrawiam. (gdyby ktoś szukał pótoramiesięcznego Cube,chyba bedzie do sprzedania...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Z racji towarzystwa drugiej połowy wczorajsze poszukiwania zakończyły się tak : No ostro Dzisiaj : "odkryłem rower na nowo " ....jeżdziłem cały dzień... To chyba podpasował ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 " Mam pytanie do założyciela wątku.To nie moja sprawa ale po co Tobie taki rower do jazdy po mieście? " - nie bez powodu,w przyszlym roku 40dychy na karku,hardtaila już mam,ostatnio jeżdze z pękniętymi żebrami i dojrzewam do fulla. - a propos kół 29' - pewnie,że zauwazyłem,w moim przypadku to chyba zaleta. - dzięki Rulez,jak zwykle,cenna wiadomość,proszę o wiecej. Pozdrawiam. Mam 36 lat, więc zbliżam się do 40tki hehe. Jeśli rower ma być do jazdy po płaskim i w mieście to wybrałbym jednak ht. Przez 11 lat jeździłem fullami, różniastymi, także po mieście i po asfalcie, ale na moje przebiegi składała się również spora ilość km w terenie. Mimo miłości do miękkiego tyłu, komfortu i wszelkich korzyści jakie daje amortyzacja obu kół, do jazdy w takich warunkach jak podajesz zdecydowanie nie polecam fulla. Jeśli zestaw komfortowy to: rama, sztyca karbonowe, opony o wysokim i szerokim profilu, kierownica karbo, dobre siodło, komfortowy amortyzator, miękkie chwyty kierownicy, sztyca amortyzowana jako opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Jak na razie fruwam Specem po wszystkim....fakt - wypija energię w godzinę...ale frajda niesamowita. O dziwo,na razie nic nie odpadło. Tobo,jak dozyję 50-tki to bedzie coś takiego : http://www.orbea.com/int-en/bicis/modelos/ravel_h10/# Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 No to napisz jeszcze jak Ci się fruwa na 29er. Widzę, że rower pochłonął. Jestem bardzo ciekaw tego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jak się fruwa ? Dni mijają,a frajda taka sama. Objechałem całą wyspę Uznam (jak dla mnie to góry),duże fragmenty trasy wzdłuż Odry (Oder-Naise Radweg). Rozpedza się rewelacyjnie szybko,łatwo utrzymać predkosć,"narzuca" najwygodniejszą pozycję na podjeżdzie,stabilny przy zjazdach. Jedyne,czego mozna się czepić to promień skrętu (długość roweru to ok 1115 mm od piasty do piasty) - bywały sytuacje,że na zjeżdzie po wąskiej scieżce wybierałem hamulce zamiast zamknąc oczy i skrecać (może to mój brak doswiadczenia i instynkt samozachowawczy)). W mieście - rewelacja,rodzaj i stan nawierzchni nie ma znaczenia. Przy okazji,ma ktoś jakiś pdf do foxa z brainem ? Mam wrażenie,że od pewnego czasu wyrażnie za mocno przysiada,więcej niż spoczynkowe 20% narysowane na ramie. Reba bez zarzutu,nawet nie dobijałem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Września 2011 Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Wszystko jest tu (choć powinieneś dostać z rowerem) zalecane ciśnienia i ustawienia w zakładce - wykres powietrza : http://www.specialized.com/us/en/bc/SBCWideGlobalPages.jsp?pageName=ServiceManuals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.