mklos1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Cześć! Nabyłem Kross Level A4. Amor i hydrauliki. Pytanie. Czy zimą da się tym jeździć? Czy trzeba wymieniać olej a taki do pracy w niskich temperaturach? Trudno to będzie nazwać jazdą. Mam plan może wyskoczyć parę razy do KPN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nanek3 Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Słyszałem że w hamulcach na olej mineralny, zimą ciecz hydrauliczna może zmieniać swoją objętość, natomiast DOT wiem że zachowuje stałą objętość, nawet przy dużych mrozach ( Dot jest stosowany w samochodach, które jakoś w zimę hamują). Natomiast w amortyzatorach ponoć sztywnieją elastomery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Właśnie tego się obawiam, żebym przez przypadek nie wrócił bez amortyzatora... Co do oleju, to mineralny dodatkowo jeszcze gęstnieje. W silniku samochodowym to jest problem jedynie podczas rozruchu. W hamulcach nie ma co go podgrzać... Dokopałem się do jakiejś instrukcji do hamulców, ale nie ma nic na temat zakresu temperatury pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahmedsaid Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Na zimę amortyzator stanie się strasznie sztywny, praktycznie nie będzie amortyzował. Jeżeli chodzi o hamulce, to te z olejem mineralnym źle znoszą zimę. Generalnie to dbaj o napęd i amortyzator, a z hamulcami nic nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikołaj Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Nie każdy amortyzator reaguje aż tak drastycznie na niską temperaturę. Na przykład RST First czy RS Tora 302 działają w zimie całkiem dobrze ale Suntour Raidon ma tłumienie olejowe mocno uzależnione od temperatury. Co do hamulców to mogę się tylko wypowiadać o tych zalanych płynem DOT 4 - działają w każdych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.