Skocz do zawartości

[Suport]Czy muszę wymienić na nowy?

doin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam dziś zauważyłem w rowerze że podczas pedałowania występują wibrację jakby było czuć kulki które się obracają przy pedałowaniu . I jeszcze przy mocniejszym naciśnięciu na pedały coś strzela tak lekko . Będę musiał kupić nowy suport ? Dodam że nigdy z nim nie robiłem jeszcze a rower mam 4 lata

Napisano

Ale bierzesz pod uwagę że część "wibracji" powoduje obracający się łańcuch, kaseta i przerzutka? Najlepiej pokręcić korbą kiedy łańcuch nie będzie na niej siedział, wtedy dopiero będziesz pewien czy to suport.

Napisano

Tak tak to że łańcuch i inne części powodują wibrację to wiem ale te wibracje o które mi chodzi dochodzą z suportu przy lekkich przerzutkach jak jadę powoli szczególnie to słychać

Napisano

nanek3 już napisał co trzeba zrobić czyli obracaj korbą bez łańcucha. Wtedy wszystko się okaże także to czy jest luz na korbie. Jeśli masz nierozbieralny wkład suportu to trzeba kupić nowy i tyle.

Napisano

To potrzebuje Klucz do korby na kwadrat wszystkie są takie same czy potrzebuję jakiegoś specjalnego o wymiarach ?

Zauważyłem jeszcze że przy kręceniu korby nie obraca się równo tylko krzywo trochę

Napisano

Potrzebujesz normalnego ściągacza do korb na kwadrat. A co do suportu, to musisz poobczajać klucze, bo jest kilka typów. A co do minimalnej krzywizny, to chyba normalne, ja mam bicie na 2 mm, widać to, ale nic się nie dzieje.

Ten powinien pasować, ale na wszelki wypadek zmierz u siebie średnicę zewnętrzną i spytaj o to sprzedającego.

A i zanim zamówisz nowy suport, ze starego musisz odczytać wymiary. Jedne wymiar będzie prawdopodobnie 68, jest to średnica gwintu, drugi mieszczący się w przedziale 110-120 będzie to długość osi i na ten wymiar musisz zwrócić szczególną uwagę.

Napisano

Ten cieszy się bardzo dobrą opinią BB-UN54 lepszą od BB-UN26

Ten suport który masz jest chyba rozbieralny więc po rozebraniu na czynniki pierwsze i nasmarowaniu powinieneś go założyć z powrotem. Nie kupuj czasem tak drogiego klucza bo w razie zakupu nowego suportu będzie do niczego nie przydatny.

Napisano

ten ściągacz to śruba w śrubie - czarne wkręcasz na maxa do ramio na korby i potem kręcisz drugą śrubę, która wyciska, albo ściąga ramię z ośki

Napisano

ok idę robić potem mam kolejne pytania :)

ok ściągłem korby i odkręciłem śruby tylko teraz w środku mam takie coś chciałbym to zmienić na taki suport co muszę zmierzyć by mi to pasowało ? i Czy będzie to pasowało ?

Napisano

Musisz zmierzyć długość osi tego czegoś, bez tych gwintów na końcu. Oraz gwint znajdujący się w ramie. Nie wiem jak to się mierzy, niech ktoś wiedzący się wypowie.

Napisano

Przepraszam, źle Cię pokierowałem z gwintem, ten pierwszy wymiar czyli 68, to jest długość otworu na suport. Jeśli masz 6,8 cm, powinieneś kupić suport 68x113mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...