japycz2 Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam. Jestem posiadaczem kolarki batavus champion. Lata swojej świetności ma ona już za sobą. Jako że są wakacje i mam trochę czasu wolnego chciałbym odnowić rower. Na początek zamierzam kupić opony, prawdopodobnie Continental ultrasport(zależy mi na możliwie niskich oporach toczenia i długiej żywotności) oraz pomalować cały rower. No i przy okazji wymiany opon rozważam też wymianę całych kół. Niestety piasty jakie posiadam nie są mi znane. Nie za bardzo umiem ocenić też stopień zużycia całego napędu. I tu prosiłbym o pomoc, mianowicie czy wymiana kół, przerzutek, łańcucha, zębatek cokolwiek da? Ma to sens? jak bardzo są one zużyte? Nie mam jakiegoś określonego budżetu, jeśli trzeba będzie wydać 500zł to postaram się poczekać z remontem i tyle uzbierać, jednak w granicach rozsądku, nie potrzebuje przecież roweru za 10k zł Będę wdzięczny za wszelką pomoc, wskazówki, co warto zrobić, co nie ma sensu itp. dodam że sam dopiero zaczynam przygodę z kolarstwem Zdjęcia: https://picasaweb.google.com/102145137336751785314/Rower?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJrkmtXw_NH2hQE&feat=directlink
Yoshimitsu9 Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Co do remontu roweru i co do stanu czy się opłaca czy nie to tylko Posiadacz owego sprzętu ocenić, mianowicie sentyment. Co do przednich blatów to zęby powinny być w kształcie trapeza , otóż tutaj masz dość dużo zużyte i mam wielkie wątpliwości czy przyjmie nowy łańcuch. Największy blat jest najbardziej zużyty , mniejszy powinien jeszcze posłużyć. Zrób zdjęcia owej ramy. Co do piast nie jestem Ci w stanie powiedzieć po zdjęciach (takich) w jakim są stanie,ściągnij je z ramy i pokręć, zajrzyj do środka czy nic nie stuka/strzela czy łożyska są w porządku.Jeżeli się toczą dobrze-lekko , to może nie trzeba ich nawet wymieniać. Pozdrawiam
japycz2 Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Napisano 22 Sierpnia 2011 Cześć, dziękuję że się w ogóle odezwałeś Pobawiłem się rowerkiem i tak, piasty to Maillard, na przedniej tylko to pisze, na tylnej jest jeszcze hellico matic. Może mi ktoś powiedzieć co warte są te piasty? miał ktoś z nimi do czynienia? Jak się nimi bawiłem doszedłem do wniosku iż przednia jest bez zarzutu, jedynie obręcz ma miejscami minimalne odchylenie. Tylna chodzi z kolei głośniej, jednak też (tak myślę)lekko. Dałem inne zdjęcia, może coś pomogą, bo mam jeszcze kilka pytań. Warto byłoby te obręcze czy nawet piasty wymienić, zyskam dużo dzięki temu? Ramę chce pomalować bo jest w kilku miejscach odpryśnięty lakier i psuje cały wygląd przez to. zdjęcia: https://picasaweb.google.com/102145137336751785314/22Sierpnia2011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOW_7-zTm4GhNA&feat=directlink p.s znalazłem przednią piastę na allegro za 12 zł więc chyba nie jest za dobra....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.