Bezu Napisano 13 Sierpnia 2011 Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam Ostatnio znalazłem w domowej piwnicy stary rowerek i postanowiłem go odnowić. Nie do stanu pierwotnego tylko modyfikacja w każdy możliwy kierunek. Nie jestem specjalistą jeżeli chodzi o stronę techniczną roweru będzie to dopiero mój pierwszy składany rower. Dlatego piszę tutaj z prośbą o pomoc, wskazówki na temat jakie hamulce zamontować, co wymienić, co zostawić jakie klamki do hamulców, jakie manetki do przerzutek, jaka kierownica (chciałem założyć baranka). Chciałbym zrobić z tego przyjemną szosówkę. Jeżeli chodzi o koszty to chciałbym tak do 400 złotych się zamknąć chociaż miło by było jakby było taniej. Z góry dzięki za pomoc. https://picasaweb.google.com/106381355860409416384/RometWagant?authkey=Gv1sRgCIOh_ueNvZuVJA
mklos1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Przede wszystkim trzeba wszystko ładnie doczyścić, umyć i nasmarować, szczególnie przerzutki (potraktować benzyną i nasmarować). Możesz spróbować zainstalować coś takiego: Manetki/klamki Jest tylko jedno ale jeżeli zainstalujesz na 6-rzędowej kasecie manetkę 7-rzędową nie koniecznie tylna przerzutka (a raczej wolnobiegiem) może chcieć z nią współpracować. Ja kiedyś zrobiłem coś takiego. Miałem jedno puste przełączenie, ale poważniejszym problemem było to, że trzeba było jednak trochę spędzić na regulacji (przerzutka tylna łatwo się rozlegulowywała). Ale dało się, więc może w tym przypadku też się uda. Nie widzę ile zębatek jest z tyłu. 5 czy 6? Ewentualnie można pomalować błotniki, tylko przed należałoby je spróbować wypiaskować. Nie wiem jakie byłyby koszty piaskowania i malowania - no chyba że coś znajdziesz w dużo lepszym stanie (oryginalnego). Reszta wydaje się być w dobrym stanie, więc nic bym nie zmieniał. Ewentualnie zastanowić się można nad hamulcami (szczękami), ale nie wiem czy będą pasować.
mklos1 Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Ewentualnie możesz pomyśleć nad 7-rzędowym wolnobiegiem (http://allegro.pl/wo...1757026483.html), pod warunkiem, że się zmieści w ramie. Nie wiem czy ta przerzutka jest kompatybilna z 7 rzędowym systemem.
Żaba Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Heja Proponuję wymianę szczęk hamulcowych (jakieś szosowe) i kół na aluminiowe (tanie trekingi). Przerabiałem ten temat na marce bliźniaczej Universal / Romet , model z przełomu lat 70 i 80-tych i mogę śmiało napisać , że współpraca tych chamulcy z powieszchnią galwanizowaną na twoich obecnych kołach będzie mierna żeby nie napisać symboliczna. Podczas montowania hamulców szosowych nowszei generacji możesz napotkać problem z tulejkami dystansowymi montowanymi w ramie ponieważ o ile dobrze pamiętam Waganta , nie ma on rozwierconych otworów w ramie na te tuleje i przez ramę przechodzi tylko śruba zbiorcza szczęk (M6)ale ten problem rozwiążą ci zwykłe podkładki płaskie M6 pod nakrętkę oraz (jeżeli jeszcze gdzieś znajdziesz) podkładki płasko/wklęsłe (od pierwszych wersji V-ałek lub Cantileverów na trzpieniach klocków) , które należy umieścić pomiędzy rureczką ramy (w odpowiednio anatomicznej pozycji) a podkładkami płaskimi , które opisałem powyżej. Przerzutka jeżeli nie ma zbyt wielkich luzów może zostać , wolnobieg i korby też. Należało by rozebrać suport , wymyć w benzynce ekstrakcyjnej , zweryfikować łożyska i złożyć , uprzednio smarując , całość do kupy. Manetki na 6 przełożeń dostępne są na Allegro w cenie 29 - 39 zł za parę , nowy typ Shimano , bardzo sympatycznie działające z resztą. Klamki proponuję jakieś aluminiowe (ze względu na ich sztywność) jakiejś niższej klasy dadzą radę - opcja na prostą kierownicę. Na baranka musisz znaleźć coś z osprzętu szosowego , zakup z drugiej reki racze ze wzgledu na założoną wyokość twojej inwestycji w ten sprzęt. Tak zmodernizowany Wagant (Universal mojej mamy) , śmiga już od 2005 roku bez dodatkowych inwestycji w szpera , tylko oliwka , powietrze w koła i szmatka do czyszczenia raz na jakiś czas.
Mod Team mrmorty Napisano 20 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2011 złośliwie przenoszę do właściwego działu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.