Darek1990 Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 jak w temacie szukam dobrego zamiennika dla tego amortyzatora gdyż czytałem na tym forum że nie jest no zbyt dobry.moja waga to 80kg 182cm wzrostu.typ jazdy to głównie asfalt i kostka,ogólnie miasto,czasem jakiś szuter i las.przebiegi ok 100km/miesiąc.zależy mi żeby był w miarę TANI i bezawaryjny.pozdrawiam i dziękuję za odp Ps.Torunianie wieczorem wszyscy na Świetlną Rowerową Masę Krytyczna w ramach Skyway 2011! Start 21:00 z Rynku Nowomiejskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gazda Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Żeby odczuć rzeczywistą różnicę musiałbyś zainwestować w coś pokroju epicona a to pułap rzędu 600zł. Co przeszkadza Ci w tym amortyzatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 na razie nic mi nie przeszkadza bo jeszcze go nie mam,ale za miesiąc będę więc zrobiłem rozeznanie i tu właśnie na forum niektórzy piszą że amortyzatory z rzędu suntour od xct do xcm to tylko "uginaki" a amortyzatorem można nazwać sprzęt od xcr-a w górę,więc chciałem spr co inni o tym myślą.600zł trochę za dużo...myślałem bardziej o czymś do 400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Na tym już powinieneś poczuć różnicę klik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 myślisz że inwestowanie w amortyzator o powietrzym systemie tłumienia drgań to dobry pomysł?bo ja nie wiem,nie znam się,nie wiem czy opłaca się brać taki sprzęt na takie przebiegi? Pozdro i dzięki za sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Na takie przebiegi i jazdę głównie po asfalcie XCM Ci wystarczy. Zresztą przejedziesz się i sprawdzisz, przy Twojej wadze powinien wykorzystywać cały zakres, ja ważę 66 kg i jest z tym problem. Mimo iż mówi się, że Suntoury są z reguły miękkie to przy normalnej jeździe jest problem z ugięciem o więcej niż 50-60%. A jak będziesz zmieniać to tylko na powietrzny, Radion już powinien Ci wystarczyć, a jak masz kasę to Epicon, a najlepiej coś z wyższej półki Reba, Fox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 co prawda to prawda,najwyżej odświeże temat a np dało by się zrobić jakiś "tuning" tego amortyzatora poprzez skrócenie elastometru (?),też gdzieś o tym czytałem,i np zalanie olejem?poprawiło by to coś?i czy w ogóle miało by to sens i czy to możliwe z tym sprzętem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 mozliwe jest wszystko, ale ja nie jestem zwolennikiem zasyfiania amora olejem (zaraz mnie zjada ze to poprawia prace i w ogole cuda niewidy). elastomer uciac mozesz, ale ja nie widze wiekszego sensu, te amory sa miekkie i raczej nie trzeba w nich grzebac zebysie uginaly, nie wiem jaka wersje bedziesz mial (z blokada czy bez itd.) jesli z blokada, to nie bedzie tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gazda Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Ważysz 80km, przy tej wadze może być nawet za miekki. Zobaczysz, musisz sam to wyczuć. Możesz wyciągnąć sprężynę, skrócić ten elastomer, ale wszystko zależeć będzie od tego jak amor będzie pod Tobą pracował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 amorek będzie z blokada(przynajmniej powinien jak to jest zawarte w specyfikacji technicznej roweru).czyli nie ma na razie co gdybać i trzeba samemu wszysto sprawdzić :-) dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.