mariuszpk Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Postanowiłem założyć ten wątek aby pozbierać wasze opinię na temat niezawodności zacisków. Ludzie często kierują się przy zakupie jakością samych hamulców ich siłą i modulacją. Jednak co dalej. Czy zacisk wytrzyma 3 lata bo rozsycha się uszczelka czy może ma to związek z przebiegiem i ich katowaniem. Czy droższe modele psują się po takim samym czasie jak te ze środkowej półki bo są zrobione z tych samych materiałów? Co się w nich najczęściej psuje: pękają, ciekną uszczelki, wyrabiają się tłoczki? Czy producent przewidział naprawę: części zamienne, możliwość dorobienia części, czy naprawa się opłaca? Podawajcie model hamulców / zacisków. ile lat wytrzymały ? Po jakim przebiegu zawiodły? Gdzie jeździłeś ? Maratony, xc, fr czy szosa Co się stało ? Czy dało się to naprawić i za ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Tektro IO -mechanik uu.. ze dwa latka nie zawiodły najpierw używane w street/dirt, teraz XC i maratony naprawa? jak bedzie poniżej 5zł kosztować to będzie opłacalna ale tam sie nie ma co zepsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Pytasz o same zaciski hamulcowe czy o kompletne hamulce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszpk Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Może być cały zestaw wraz z klamkami I przewodami. Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Hayes MX2 - mechaniczne ponad 4 lata nie zawiodły XC/AM nic się nie popsuło obecnie zmienione na hydrauliki ale zostają w rodzinie w rowerze żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 13 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Mogę się mylić, ale przypuszczam, że autorowi tematu chodziło raczej o hamulce hydrauliczne. Bo co się może zepsuć w takim mechaniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Juicy 7 : - wymiana uszczelek w klamkach w moich wszystkich 6 egzemplarzach na dzień dobry w dniu zakupu. - po roku używania jeden trochę pocił się na tłoczkach. Wymiana tłoczków i uszczelek pomogła. Juicy 3: - na dzień dobry wymiana uszczelek w klamkach - od 2 lat jeżdżą bez jakichkolwiek awarii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Tektro Auriga Comp: Czas: z 3 sezony Przebieg: ponad 14.5 tysięcy. Wymienione: klocki i tarcze. Hamulce bezobsługowe. Z założenia miałem jeździć aż się zepsują i wymienić na coś lepszego, jednak one wciąż nie dają za wygraną i działają bardzo dobrze. Nic się z nimi nie dzieje. Piszcie może przebiegi bo to czy ktoś jeździ rok czy 4 lata szczerze mówiąc nic nie mówi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszpk Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Piszcie przebieg i rodzaj hamulca jeżeli jest inny niż hydrauliczny tj mechaniczne tarczowe. Podawajcie duże przebiegi. Ktoś kto to będzie czytał z przyjemnością dowie się, że jego heble mogą wytrzymać np 20 000 km.po lasach. Ma ktoś XT m775? @Tomke1 Jaki przebieg masz po tych 3 sezonach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 To do moich Tektro -> ~1000km póki co + sporo w powietrzu w skoczku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 14 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Deore 535 - kupione nowe, trzeci sezon użytkowania ok. 6tys. km, zacisk bezawaryjnie, klamki zmieniłem niedawno na 665ki, ale nie dlatego że stare się zepsuły. LX 585 - kupiłem używane razem z 535kami, nie wiem jaki miały wcześniej przebieg. Po ok. 5tys. km u mnie zacisk zaczął się pocić. Wymiana uszczelek kosztowała mnie dwadzieścia plnów z hakiem, zacisk działa jak nowy. Jeżdżę Enduro/XC (zależnie od nastroju ), błota raczej nie lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Shimano 525 - przez 3 lata bez żadnej awarii (Beskidy i mazowsze) Shimano 535 - od chwili kupna bez awarii (Beskidy i mazowsze) będzie ponad 5 lat Elixir 5- od kupna bez awarii (początek 2010 roku) Ostatnia dokładna inspekcja była przy 2000 km. Żaden z moich hydraulików nigdy mi się nie porzygał Wszystkie jeździły po wszystkich z wyjątkiem mrozów. Błota > nie omijam < Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 @Tomke1 Jaki przebieg masz po tych 3 sezonach? Jeśli gdzieś czegoś źle nie policzyłem to hamulce mają przebieg 8.5 tyś. km (liczę tylko outdoor, wkońcu na trenażerze nie hamuję ) Klocki nadal te same - trzymają się dzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żaba Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam Tektro IO (mechaniki) w komlecie z klamkami i tarczami , śmigane w city biku 3,5 roku , klocki i tarcze fabryczne ,przebieg szacunkowy (jakaś tam średnia z wyliczeń) około 3000km - biker kobietka. Napraw zero , obsługa okresowa w postaci czyszczenia i regulacji położenia zacisku względem tarczy. Tektro Auriga Comp , komplet z tarczami , śmigane w streecie i dircie oraz mieście podczas dojazdów do miejscówek około 5 miesięcy , klocki i tylna tarcza (160mm)oryginalne , przednia tarcza (185mm) przegrzana / zwichrowana wymieniona na avidowską , po wymianie problem z wymianą ciepła ustąpił , nie jestem w stanie określić przebiegu , - biker dziarski 17-sto latek. Avid Code R , komlet 2x klamki i 2x 203mm , śmigane enduro , soft freeraid , dojazdy do pracy , około 5 miesięcy , niezadawalający zasięg set-upu w klamkach (nie mogę ich jednakowo wypoziomować w działaniu) , prawdopodobnie wina po stronie uszczelek w klamkach (różna wydajność) tak więc przednią klamkę mogę przyciągnąć do kierownicy bardziej niż tylną , jeżeli chodzi o działanie (skuteczność i modulacja) nie mam podstaw do gderania , hamulce z grupy jednopalcowych czyli pełna kontrola kierownicy i spowalniania , przebieg szacunkowy około 1500km , może ździebko mniej bo miałem 2 tygodnie pauzy w jeździe - biker Żaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.