Skocz do zawartości

[Zaciski hamulcowe] Porównanie niezawodności

mariuszpk

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć ten wątek aby pozbierać wasze opinię na temat niezawodności zacisków. Ludzie często kierują się przy zakupie jakością samych hamulców ich siłą i modulacją. Jednak co dalej. Czy zacisk wytrzyma 3 lata bo rozsycha się uszczelka czy może ma to związek z przebiegiem i ich katowaniem. Czy droższe modele psują się po takim samym czasie jak te ze środkowej półki bo są zrobione z tych samych materiałów? Co się w nich najczęściej psuje: pękają, ciekną uszczelki, wyrabiają się tłoczki? Czy producent przewidział naprawę: części zamienne, możliwość dorobienia części, czy naprawa się opłaca?

Podawajcie model hamulców / zacisków.

ile lat wytrzymały ?

Po jakim przebiegu zawiodły? Gdzie jeździłeś ? Maratony, xc, fr czy szosa

Co się stało ?

Czy dało się to naprawić i za ile?

Juicy 7 :

- wymiana uszczelek w klamkach w moich wszystkich 6 egzemplarzach na dzień dobry w dniu zakupu.

- po roku używania jeden trochę pocił się na tłoczkach. Wymiana tłoczków i uszczelek pomogła.

Juicy 3:

- na dzień dobry wymiana uszczelek w klamkach

- od 2 lat jeżdżą bez jakichkolwiek awarii.

Tektro Auriga Comp:

Czas: z 3 sezony

Przebieg: ponad 14.5 tysięcy.

Wymienione: klocki i tarcze.

Hamulce bezobsługowe. Z założenia miałem jeździć aż się zepsują i wymienić na coś lepszego, jednak one wciąż nie dają za wygraną i działają bardzo dobrze. Nic się z nimi nie dzieje.

Piszcie może przebiegi bo to czy ktoś jeździ rok czy 4 lata szczerze mówiąc nic nie mówi...

Piszcie przebieg i rodzaj hamulca jeżeli jest inny niż hydrauliczny tj mechaniczne tarczowe. Podawajcie duże przebiegi. Ktoś kto to będzie czytał z przyjemnością dowie się, że jego heble mogą wytrzymać np 20 000 km.po lasach. Ma ktoś XT m775?

@Tomke1 Jaki przebieg masz po tych 3 sezonach?

• Mod Team

Deore 535 - kupione nowe, trzeci sezon użytkowania ok. 6tys. km, zacisk bezawaryjnie, klamki zmieniłem niedawno na 665ki, ale nie dlatego że stare się zepsuły.

LX 585 - kupiłem używane razem z 535kami, nie wiem jaki miały wcześniej przebieg. Po ok. 5tys. km u mnie zacisk zaczął się pocić. Wymiana uszczelek kosztowała mnie dwadzieścia plnów z hakiem, zacisk działa jak nowy.

Jeżdżę Enduro/XC (zależnie od nastroju :)), błota raczej nie lubię.

Shimano 525 - przez 3 lata bez żadnej awarii (Beskidy i mazowsze)

Shimano 535 - od chwili kupna bez awarii (Beskidy i mazowsze) będzie ponad 5 lat

Elixir 5- od kupna bez awarii (początek 2010 roku) Ostatnia dokładna inspekcja była przy 2000 km.

Żaden z moich hydraulików nigdy mi się nie porzygał :) Wszystkie jeździły po wszystkich z wyjątkiem mrozów. Błota > nie omijam < :)

Witam

Tektro IO (mechaniki) w komlecie z klamkami i tarczami , śmigane w city biku 3,5 roku , klocki i tarcze fabryczne ,przebieg szacunkowy (jakaś tam średnia z wyliczeń) około 3000km - biker kobietka.

Napraw zero , obsługa okresowa w postaci czyszczenia i regulacji położenia zacisku względem tarczy.

Tektro Auriga Comp , komplet z tarczami , śmigane w streecie i dircie oraz mieście podczas dojazdów do miejscówek około 5 miesięcy , klocki i tylna tarcza (160mm)oryginalne , przednia tarcza (185mm) przegrzana / zwichrowana wymieniona na avidowską , po wymianie problem z wymianą ciepła ustąpił , nie jestem w stanie określić przebiegu , - biker dziarski 17-sto latek.

Avid Code R , komlet 2x klamki i 2x 203mm , śmigane enduro , soft freeraid , dojazdy do pracy , około 5 miesięcy , niezadawalający zasięg set-upu w klamkach (nie mogę ich jednakowo wypoziomować w działaniu) , prawdopodobnie wina po stronie uszczelek w klamkach (różna wydajność) tak więc przednią klamkę mogę przyciągnąć do kierownicy bardziej niż tylną , jeżeli chodzi o działanie (skuteczność i modulacja) nie mam podstaw do gderania , hamulce z grupy jednopalcowych czyli pełna kontrola kierownicy i spowalniania , przebieg szacunkowy około 1500km , może ździebko mniej bo miałem 2 tygodnie pauzy w jeździe - biker Żaba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...