Tailu Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam Posiadam w swojej galeri rower z orginalnej nazwy ramy Quest na różnych częściach ale interesuje mnie jak została pomalowana moja rama dałem ja do malowania pewnemu hmm lakiernikowi i bardzo jestem zadowolony powiedziano mi ze moge w nia uderzać młotkiem a lakier nie odpadnie wiem ze byla wypiaskowana wyszpachlowana i chyba do jakiegos pieca włożona w każdym bądz razie farba prezętuje sie bardzo dobrze i ciekawi mnie jak uzyskac taki kolor i jakie byly by tego koszta z góry dziekuje za odpowiedz
mot4ba Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Jeśli lakiernikowi się chciało to rzeczywiście zdarł poprzedni lakier. Później podkład i malowanie, ewentualnie druga warstwa i to wszystko. Nie sądzę zeby jeszcze ją lakierował.
Schwefel Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Zwykły lakier proszkowy, tu nie ma żadnej filozofii. Kolor prawdopodobnie RAL 6018.
Tailu Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Napisano 13 Sierpnia 2011 czyli zeby osiagnac taki kolor nie obejdzie sie bez drogich maszyn ? mial bym do dyspozycji sprężarke z pistoletem , wiec dało by rade jakoś osiagnąć taki kolor ?
deF Napisano 13 Sierpnia 2011 Napisano 13 Sierpnia 2011 Proces malowania proszkowego kończy się wygrzewaniem w piecu. Jeśli znajdziesz odpowiednio duży piekarnik, to może się udać Tylko pytanie o sensowność takiego dłubania – do piaskowania musisz dokupić specjalny pistolet (z 50 zeta – podobne pieniądze kosztuje usługa), umiejętnie dobrać i osuszyć piasek (lub kupić gotowy), kupić lakier, równo go położyć, stosownie wygrzać (dobierając właściwy czas i temperaturę) i jeszcze drobiazg – nic po drodze nie spartolić (o co nietrudno za pierwszym razem). A usługa malowania ramy kosztuje 150-200 zł. IMHO szkoda czasu i pieniędzy na eksperymenty, bo w ostatecznym rozrachunku wcale niekoniecznie wyjdzie taniej (zwłaszcza jak trzeba będzie robić drugi raz).
dovectra Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 ale możesz się nauczyć malować, może się spodoba?
radamenes Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Widziałem gdzieś jak podłanczali ramę do instalacji i wtedy proszek był przyciągany przez ramę dla mniejszej straty lakieru oraz większej precyzji ale to chyba była rama stalowa, z aluminium chyba tak się nie robi.
Pucha Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 no właśnie z aluminium to chyba co innego jak z stalową
kadargo Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Jest dokładnie tak samo. Oba metale są przewodnikami prądu co jest podstawą malowania proszkowego. Sent from my HTC Desire
nieborak Napisano 14 Sierpnia 2011 Napisano 14 Sierpnia 2011 Nie wiem skąd bierzecie te ceny za malowanie proszkowe. W Poznaniu to koszt 50-70 zł. Chyba że wodnym to tak, 100-200 zł, w dodatku z trwałością takiego lakieru kiepsko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.