Skocz do zawartości

[RAMA]

Tailu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Posiadam w swojej galeri rower z orginalnej nazwy ramy Quest na różnych częściach ale interesuje mnie jak została pomalowana moja rama dałem ja do malowania pewnemu hmm lakiernikowi i bardzo jestem zadowolony powiedziano mi ze moge w nia uderzać młotkiem a lakier nie odpadnie wiem ze byla wypiaskowana wyszpachlowana i chyba do jakiegos pieca włożona w każdym bądz razie farba prezętuje sie bardzo dobrze i ciekawi mnie jak uzyskac taki kolor i jakie byly by tego koszta z góry dziekuje za odpowiedz ;)

Napisano

Jeśli lakiernikowi się chciało to rzeczywiście zdarł poprzedni lakier. Później podkład i malowanie, ewentualnie druga warstwa i to wszystko. Nie sądzę zeby jeszcze ją lakierował.

Napisano

czyli zeby osiagnac taki kolor nie obejdzie sie bez drogich maszyn ? mial bym do dyspozycji sprężarke z pistoletem , wiec dało by rade jakoś osiagnąć taki kolor ?

Napisano

Proces malowania proszkowego kończy się wygrzewaniem w piecu. Jeśli znajdziesz odpowiednio duży piekarnik, to może się udać icon_wink.gif Tylko pytanie o sensowność takiego dłubania – do piaskowania musisz dokupić specjalny pistolet (z 50 zeta – podobne pieniądze kosztuje usługa), umiejętnie dobrać i osuszyć piasek (lub kupić gotowy), kupić lakier, równo go położyć, stosownie wygrzać (dobierając właściwy czas i temperaturę) i jeszcze drobiazg – nic po drodze nie spartolić (o co nietrudno za pierwszym razem). A usługa malowania ramy kosztuje 150-200 zł. IMHO szkoda czasu i pieniędzy na eksperymenty, bo w ostatecznym rozrachunku wcale niekoniecznie wyjdzie taniej (zwłaszcza jak trzeba będzie robić drugi raz).

Napisano

Widziałem gdzieś jak podłanczali ramę do instalacji i wtedy proszek był przyciągany przez ramę dla mniejszej straty lakieru oraz większej precyzji ale to chyba była rama stalowa, z aluminium chyba tak się nie robi.

Napisano

Nie wiem skąd bierzecie te ceny za malowanie proszkowe. W Poznaniu to koszt 50-70 zł. Chyba że wodnym to tak, 100-200 zł, w dodatku z trwałością takiego lakieru kiepsko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...