Tasiorasior Napisano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam chciałem się dowiedzieć co myślicie o tym amorku http://allegro.pl/nowy-amortyzator-rst-first-air-olej-powietrze-i1747871767.html a możne coś innego ale od razu mowie ze nie drożej i tak chce jeszcze poszukać jakichś możne okazji na nim nie używki ale możne coś po sezonie albo takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 juz wolałbym suntora axona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 A ja bym go nie skreślał... Ale w tej cenie? Dołożyłbym te 50 i kupił - http://velo.com.pl/produkty/wyprzedaz/?m=12... Ewentualnie próbował stargować, w przemyślu masz sklep współpracujący z velo, spróbować nie zawadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 first jak pamietam jest wiotki pozatym nadal dla mnie skrót rst tłumacze roz###### sobie twarz http://allegro.pl/nowy-amortyzator-suntour-axon-rld-100-mm-2011-i1754835492.html ja wolałbym axona miałem z nim stycznosc i jak za ta cene nie ma co sie przyczepić a troche juz tego różnego gatunku potestowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Panowie dzięki za propozycje ale i tak to na razie po za moim zakresem finansowym postaram się szukać jakichś okazji typu http://allegro.pl/amortyzator-rst-first-platinum-1445-g-prawie-nowy-i1760691745.html a co do tego axona to sie jeszcze zastanowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 nadal dla mnie skrót rst tłumacze roz###### sobie twarz Tak jest, pielęgnujmy miejskie legendy sprzed 10 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 W 90 latach na 4" MOZO Pro czyli RST startowali w Mistrzostwach Polski w DH, jakos sie dalo. Sam uzytkowalem RST i czuloscia wtedy bily na glowe np kultowe Marzocchi XC400, tlumieniem juz nie....niestety.Kiedys sponosrowany byl jakis zjazdowiec czeski przez RST, potem jakis trialowiec....Jezdza ludzie po firmie jak po psie, uzywaja niezgodnie z przeznaczeniem i zdziwieni ze peka...Sigme nieraz widzialem w pucharze DH a o zlamanym Stormie nie slyszalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 no ja poszukuje dobrego amorka do mtb i xc głownie do maratonów bo mam krosika v6 i chce powoli wymieniać części i sie zabieram za amorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 RST to nie jest mistrzostwo świata, ale jeżeli nie będziesz go katował to za relatywnie niską cenę masz nowy, najczęściej z gwarancją, widelec który jest prosty i działa.Ostatnio SR Suntour tez ma sporo do powiedzenia w tym temacie. Nie mniej jednak za tę kwotę możesz mieć ROCK SHOX TORA 318 AIR i to jest znacznie lepsza opcja. Nie wiem ile chcą za manetkę, ale to warto dopłacić o ile cena nie jest wyssana z palca. Pompkę też można tanio wyrwać a widelec ma MotionControl czyli coś co naprawdę tłumi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 enduro wiesz ta tora całkiem odpada to nie jest mój zakres finansowy ja i tak nie wiem ile będę ciułał na tez amorek nie pracuje tylko kasę odkładam a ze specjalnie bogatej rodziny tez nie jestem wiec te 800 na firsta to i tak dla mnie jest bardzo bardzo duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Nie mniej jednak za tę kwotę możesz mieć ROCK SHOX TORA 318 AIR i to jest znacznie lepsza opcja. Nie wiem ile chcą za manetkę, ale to warto dopłacić o ile cena nie jest wyssana z palca. Pompkę też można tanio wyrwać a widelec ma MotionControl czyli coś co naprawdę tłumi. I waga w stosunku do Firsta +300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 hmm a Wy uwazacie ze lepszy axon czy first bo juz te 50 zl to nie duza roznic n ale z tego co pisaliscie to chyba axon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 @Tasiorasior, Tora mieści się w tym zakresie więc nie jest aż tak źle Najlepiej jak byś obadał sobie te widelca na żywo a potem myślał, który CI bardziej pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 aha sory bo patrzylem na http://allegro.pl/rock-shox-tora-318-solo-air-z-piw-poploc-100-i1744606069.html a tu jest cena 1100 i skreśliłem go na początku a on jest za 700 wiec jeszcze po czytam o tych 3 i myślę ze coś wybiorę jak będę miał kasę dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Jeżeli chodzi o F1RST`a to poczekałbym do wyprzedaży zimowych, ja swojego kupiłem w lutym za 589zł. Z zakupu jestem jak najbardziej zadowolony, w mojej opinii praca lepsza jak w Epiconie, sztywnośc gorsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Chyba najważniejsza rzecz w amortyzatorze to sztywność. Wiec to duży minus dla firsta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Każdy kij ma dwa końce - mało pociechy ze sztywnego widelca, który nie tłumi etc. Trzeba szukać złotego środka Jak dla mnie termin sztywność zaczyna się dopiero tam gdzie jest oś 20 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Przy F1RST nie mam ocierania klocków o tarczę 180mm (tarcza Shimano RT-76), jedynie brak sztywności widzę przy gwałtownym hamowaniu, widelec lekko cofa się pod ramę. Moja waga prawie 85kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 dobra Panowie ostatnie 2-3 posty i temat zamknięty wiec Wy uważacie (tzn chyba większość) że z pośród spośród super 3 w cenie 800 max czyli Firsta Axona i Tory 318 to właśnie tora jest najlepsza i najlepiej się sprawdzi w amatorskich maratonach i wypadach w las dzięki wszystkim za pomoc w wyborze, teraz zostaje tylko szukac jakiejś wyprzedaży na allegro tylko martwi mnie jedna rzecz, ze ta tora jest bardzo bardzo ciężka a chciałbym tez zrzucić tez trochę z masy roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Jeżeli chcesz Torę, to tak jak wcześniej zostało napisane, tylko i wyłącznie z Motion Control - inaczej nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dokładnie tak. Jeżeli RS to wyłącznie z MotionControl - bez tego nie ma sensu kupować. Tutaj > masz Torę<, którą osobiście ważyłem. Nie wiem czy rst będzie lżejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Mój RST F1RST Air(D) waży 1675g, z rurą sterową 20,5cm - jeżeli o niego pytałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 To jest tak dobry wynik, że aż niepokojący Tora waży dużo więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 U mej dziołchy w rowerze jest F1RST Platinum i z rurą 22cm waży 1690g. Pracuje nadspodziewanie ładnie i co ważne od samego początku - nie potrzebuje większej przeszkody żeby się uaktywnić. No i co jest istotne, to również pod osobą ważącą niespełna 50kg działa płynnie, choć już nie całym skokiem - ostatnie 2-3 cm są silnie progresywne i potrzebują większego strzału do ugięcia (ponoć można to zmienić wywalając kawałeczki elastomerów które standardowo zapobiegają dobiciu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Zawsze wiedziałem, że RST jest w stanie puścić na rynek niezłe widelce Do tej pory mam moją Deltę TL Rzuciłem na szybko okiem na ceny z oficjalnej dystrybucji i lekko się zdziwiłem - tanio się nie sprzedają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.