Skocz do zawartości

[Tarcze i klocki] Wymiana RT75 na większe RT76

lonelywolf

Rekomendowane odpowiedzi

Ważę około 100kilo. Obecnie mam hamulce SLX z tarczami SM-RT75 180 przód i 160 tył.

Przedni hamulec był dość beznadziejny i zazwyczaj strasznie wył oraz ślizgał się przy hamowaniu. Odtłuszczanie tarczy i fabrycznego żywicznego klocka niewiele dało. Wymiana na półmetaliczny Aligator trochę polepszyła sytuację - czasem zrywa i ślizga się po tarczy, ale przynajmniej nie wyje. Tylne koło przy mocnym docisku klamki da się zahamować w miejscu.

Chcę poprawić hamulce i zastanawiam się czy:

1. Zainwestować w klocki metaliczne Shimano XTR M06 lub inne i czy są jakieś lepsze?

2. Czy klocki metaliczne dużo bardziej zużywają tarcze?

3. Czy warto dopłacać i przejść na tarcze XT SM-RT76? Ktoś może robił przejście 75>76?

4. Czy są jeszcze lepsze tarcze na 6 śrub i jakie?

5. Czy warto jeżeli kupię nowe tarcze przejść na 205 przód i 180 tył? Jakie są minusy większych tarcz?

Nie uwzględniłem amortyzatora. Maksymalna średnica tarczy hamulcowej dla Suntour Epicon to 185mm co raczej podważa sens całej wymiany tarcz. Czy nowy kształt tarczy przy tych samych wymiarach istotnie polepsza jej hamowanie?

Dodatkowe pytanie czy ktoś zakładał większe tarcze niż dopuszcza amortyzator?

Przy okazji znalazłem ciekawy artykuł na temat:

http://download.bike...a_tarczy_02.pdf

ja dopiero niedawno mam styczność z tarczami i na razie eksperymentuję, dotarte tarcze i dobre klocki potrafią stawiać rower na przednim kole, twoja masa też nie jest mała i ma spore znaczenie przy hamowaniu, spróbuj z tymi klockami najpierw metalicznymi albo spiekanymi (nie kupuj tylko Ashimy)

Polecam metaliczne KOOL STOP lub Swiss Stop. Używałem Kool Stop z hamulcami XTR 2010 i tarczami TR75 i TR76. Rodzaj tarczy (przy tej samej średnicy) będzie jedynie miał wpływ na odprowadzanie ciepła i oczyszczanie się. 76-ki są lżejsze, lepiej się oczyszczają. Natomiast przy Twojej wadze lepsze będą 75-ki (większa powierzchnia cierna). Sedno tkwi w klockach. Załóż Kool Stopy, a zobaczysz jaka jest różnica.

Nie polecam eksperymentować z innymi tarczami typu Ashima, Avid itp. -szkoda kasy.

Podsumowując zostaw tarcze, które masz- są bardzo dobre. Kup okładziny Kool Stop i komplet dobrze dotrzyj.

Wniosek - nie warto zmieniać 75 na analogiczne 76 chociaż wizualnie są fajne. Waga tarcz i ich czyszczenie nie mają dla mnie dużego znaczenia - nie jeżdzę dużo po błocie a rower przy mojej wadze może nawet być +-5kg :).

Swiss Stop to jakaś astronomia cenowa i nie wiem czy warto dać za nie 100. W kwestii polepszenia hamowania pozostają mi tylko klocki.

Czyli czy lepiej kupić Shimano XTR BR-M965 M06 czy Kool-Stop KS-D630S ?

Wcześniej posiadałem Avid J3 160 mm g2 i klocki oryginalne Avid. Później wymieniłem klocki na metaliki Koolstop. Siła nieznacznie się poprawiła. Teraz zmieniłem J3 na Xt m-775 i tarcze G2CS na SM-RT76. Klocki posiadam A01S. Powiem, że rzeczywiście tarcza jest znacznie sztywniejsza. Nie wiem na ile jest to sprawą jednolitego zacisku ale poprawa sztywności jest odczuwalna. Natomiast nadal nie mogę zablokować przedniego koła jednym palcem. Co prawda udało mi się kilka razy zadowalająco zahamować używając jednego palucha ale nadal nie jestem zadowolony. Spodziewałem się więcej od Xt. Koledzy z forum podpowiadają żeby zmienić klocki na metaliki. Ja chcę jeszcze troszkę dotrzeć nowe tarcze i hamulec. Chociaż zrobiłem już ze 100km. Moja waga to 80kg. A roweru nie oszczędzam. Jak ustawie odpowiednio nową amortyzację to biorę się za hamulec. Ale też proszę o opinie osób w sprawie różnic i opłacalności klocków metalicznych SH i Koolstop.

W takim razie kolejne opinie hamulcowe. Hample zmienione na XTR XC 2011, tarcze pozostały póki co 76-ki. O dziwo Shimano standardowo do tych hamulców daje żywiczne klocki- porażka. Oczywiście wymienione na metale G03Ti. Różnica pomiędzy żywicą a metalami jest ogromna! Uwaga, żeby nie wsadzić się na półmetale, to nie to samo.Generalnie same hamulce w porównaniu do modelu 2010 o niebo lepsze.

Buksu- jedyne co się dociera, to klocki z tarczą, więc jak planujesz coś wymieniać, to zrób to teraz i dopiero docieraj. Koniecznie zmień na metale, a to czy Kool Stop, czy Shimano... są zbliżone jakościowo (dot. XTR)

3. Czy warto dopłacać i przejść na tarcze XT SM-RT76? Ktoś może robił przejście 75>76?

Ja mam taką operację za sobą, zamieniłem SM-RT75 na SM-RT79 (to samo co SM-RT76 tylko na CL). Różnicy póki co nie widzę żadnej, ani na plus ani na minus czyli jest dobrze. SM-RT79 ze względu na kształt podobno szybciej się oczyszczają z błota...na razie tego nie sprawdziłem ale niedługo wypad do Kampinosu a tam błota pod dostatkiem także się sprawdzi.

Uważam, że SM-RT75 to bardzo dobre tarcze i za nic bym ich nie zmienił gdyby nie fakt, że nowe piasty są pod CL.

Imho wymieniaj klocki na spieki i tyle.

Dziękuję za odpowiedzi i opinie.

Tarcze SM-RT75 zostają bo wymiana jest bez sensu. Kasa i czas na dłubaninie zaoszczędzone.

Klocki idą do wymiany na metaliki XTR M06.

Przy okazji po przemyśleniach kupiłem okazyjnie do drugiego roweru gdzie mam Avidy BB5 tarczę na przód SM-RT75 180 zamiast Avid Roundagon 160 bo też kiepsko hamuje.

Hamowanie i tak się poprawilo po wstawieniu tam klocków metalicznych. Zastanawiał się jeszcze nad przekładką na tył na SM-RT75 160 bo gdzieś na forum wyczytałem że Roundagon jest marny.

Na 3 sztuki Roundagona które mam 2 faktycznie mają bicie i tylko ta którą mam z tyłu jest prosta. Przód chciałem zmienić na większy, a prawie nieśmigany XT 180 za 35 zeta to okazja.

Tył na razie zostawiam bo ma zapieczone śruby. Jak się pokrzywi zaliczy smietnik i wymianę do XT.

"Buksu- jedyne co się dociera, to klocki z tarczą, więc jak planujesz coś wymieniać, to zrób to teraz i dopiero docieraj. Koniecznie zmień na metale, a to czy Kool Stop, czy Shimano... są zbliżone jakościowo (dot. XTR)" - Tak wiem. Kwestia niedopowiedzenia. Mówiąc hamulec myślałem o klockach. Co do docierania w instrukcji wyczytałem, że klocki A01s mają dłuższe okresy docierania w porównaniu z M06. To chyba ze względu na konstrukcję eliminującą hałas przy kontakcie z tarczą. Dziękuje - po twoim poście zamawiam M06. Jak na własnej skórze poczuje różnicę rozdam plusy :icon_lol: . Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...