Skocz do zawartości

[obręcz rowerowa]

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam poszukuje wytrzymałej obreczy rowerowej wytrzymujacej 115-130kg,waga obreczy bez roznicy najlepiej podwojnieoczkowana.Styl jazdy generalnie góry 30% ,las 70%.Budżet do 300zl

Napisano

Mavic EX729. Jest najwyższym modelem Mavica ze wszystkimi ich patentami typu Maxtal i spawane łączenie. Sam na takiej jeżdżę i jestem zadowolony, jest piekielnie sztywna i mocna.

Napisano

widze tu same dobre opinie o Mavicach,tylko nie wiem czy mi sie to wszystko zmiesci obecnie jezdze na obreczy o szerokości 24mm i jak wrzuce opone 2.35 no niby wszysko sie kreci ale duzo tam miejsca nie mam:(.Nie wiem czy dobrze kalkuluje ale ta obrecz EX 729 ma 36mm szerokości to jak to ma sie zmiescic?????Jaki to trzeba miec przeswit:)

Napisano

Mhh a moze ja zle liczez matematycznego punktu widzenia mam 24mm

jezeli wezme 36 mm to po obu stronach dojdzie po po 6 mm.Teraz mam jakies 5mm przeswitu po kazdej stronie.

Ale moze jest tak ze tak w praktyce nawet jak wezme 36mm i doloze opone 2.35 i nic sie nie zmieni ,tzn przeswit i tak zostanie 5mm bo to opna generuje odstep pomiedzy widelkami ,tak sobie mysle ale tego nie widze:(

Napisano

prześcfit przświt zostanie troche pomniejszony bo opona się rozszerzy. mavic jest drogi a wytrzymałością dorównuje mu MTX 33 . jedna obręcz około 100zł. lekkie, tanie, wytrzymałe. ja skacze na nich 3 lata i jestem bardzo zadowolony

Napisano

dla jasności

MTX 33 to następca single tracka

a MTX 39 double tracka - wedug mnie najlepszy stosunek cena\jakość wśród mocnych obręczy

Napisano

39 jest dlatych co lubią sobie poszaleć w dh i fr

33 jest dla tych co jeżdżą dirt , ewentualnie lekkie dh i fr

a i jeszcze różnica szerokości jest ogromna 6cm

waga 33-660g

39-około 850g

Napisano

Dla jasności MTX 33 z SL nie ma nic wspólnego bo to dwie różne konstrukcje a jeśli MTX33 coś zastąpiło to będzie to S-type, nomen omen bliźniacza konstrukcja.

I żaden numerek nie jest podporządkowany dyscyplinie. MTX39 z wagą 850g do dh, racingowej dyscypliny gdzie każdy gram się liczy? Bez jaj panowie.

Wracając do tematu. Osobiście jeżdżę dirt, slope, fr i ważę 75kg. I objechałem chyba wszystkie obręcze Mavica do tego przeznaczone. Na tyle Ex729, Ex721 a obecnie En521. Powód zmian?

Wyższym/cięższym modelom nie mogłem nic zrobić więc bez sensu wozić ze sobą niewykorzystane gramy. Obecnie En521 dzielnie sobie radzi. Więc jeśli jeździsz jak worek kartofli, nie masz za grosz techniki i niszczysz każdy napotkany krawężnik, kamień to Ex729. W każdym innym przypadku celowałbym w coś lżejszego.

Napisano

lżejsze i chudsze obręcze są dla riderów którzy umieją jeżdzić. tak jak powiedział kolega nie zaliczają krawężników, kamieni itp. początkujący zaraz je wygnie, a obręcz jast bardzo łatwo wygiąć uwierzcie mi. ja objechałem wszystkie obręcze sun rims i alex rims i jestem bardzo zadowolony z nich. jeżdże dirt i street, mtx 33 są genialne.

Napisano

prześcfit prześwit zostanie troche pomniejszony bo opona się rozszerzy. mavic jest drogi a wytrzymałością dorównuje mu MTX 33 . jedna obręcz około 100zł. lekkie, tanie, wytrzymałe. ja skacze na nich 3 lata i jestem bardzo zadowolony

Tylko pytanie o ile???

czy z matematycznego punktu widzenia o tyle zmniejszy sie przeswit o ile szersza wezme obrecz?

No i jeszcze jedno jakie sa dopuszczalne wagi bikerów odpowiednio dla MTX33,EX721,EX729 czy EN521.Ja troche waze gdzies 100-105kg a ze napalilem sie na szprychy DT alpinyIII,a te potrafia wyrwac oczka z kazdych kol:)probuje cos wybrac do wagi/przeswitu jaki ma/no i obreczy ktora wytrzyma alpiny:) nie jest lekko:)

Napisano

powiem tak , prześwitem to ty się nie martw . Nie wnikaj w wagę . Jak jesteś riderem górskim i nie wnikasz w wage roweru to bierz MTX 39 albo EX721

Napisano

Idź i poczytaj sobie słownik ortograficzny, a nie zaśmiecaj forum. Tu chodzi o to żeby opona zmieściła się w ramie.

swimfan: najlepiej pożycz od kogoś koło o tej samej średnicy obręczy i sprawdź.

Napisano

wszytko fajnie:),tylko wszyscy znajomi,jezdza na obreczach max 400g:),a w sklepie próbowalem to mi powiedzieli ze mi moga caly rower pozyczyc na dniówke:) oczywiscie za 100pl:(,a ch ci sprzedawcy:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...