Skocz do zawartości

[Trening] Pierwsze starty

kubah135

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!

W przyszłym sezonie wiosną chciałbym wystartowac w swoim pierwszym maratonie, będzie to jedna lub kilka imprez z cyklu GP Wielkopolski na dystansie mega. Tutaj zwracam się z prośbą do tych bardziej doświadczonych żeby podpowiedzieli od kiedy najlepiej zacząc treningi?

Jak i ile trenowac zimą? Do dyspozycji mam trenażer pulsometr no i oczywiście rowerek :)

W jazdę na rowerze bawię się 3 rok, w tym sezonie od kwietnia 3800km(nie dużo ale zawsze :)), mam 19 lat, waga 84kg, maksymalne tętno jakie u mnie zaobserwowałem na dobrym podjeździe to 196.

W tym sezonie starty nie wyszły, miało na to wpływ kilka czynników, chciałbym zacząc konkretny trening i dobrze przejeździc jesień i zimę.

Pozdrowionka!

Napisano

Trudno odpowiedzieć na forum na tak zadane pytanie. Odpowiedź musiałaby zająć 300 stron A4, więc lepiej kup od razu: http://www.napieraj.pl/xoops/modules/wfsection/article.php?articleid=120

Generalnie planowanie w skali makro zaczyna się od wyznaczenia dokładnej daty najważniejszego startu w sezonie (powiedzmy 3 maraton w którym wystąpisz) i od niego odliczać etapy treningu licząc od końca (określenia umowne) "specjalistyczny", "podstawowy", "przygotowawczy". Proponuję zacząć od listopada siłownia, bieganie basen i czytać książkę.

Jeżeli dasz radę wystartować w tym roku to próbuj, jest to bardzo pomocne w treningu w określeniu słabych cech i opracowanie wstępnej taktyki;) Dlatego też najważniejszy maraton dobrze żeby nie był pierwszy...

Napisano

Biblie zamówiłem kilka dni temu, tam jest opisane wszystko również czy należy biegac, pływac itp?

Na pewno przejadę się poobserwowac jakieś maratony w tym roku lecz chyba nie będę mógł wystartowac ale postaram się.

Napisano

W pierwszej kolejności starty! Bardzo ważne jest abyś poznał specyfikę jazdy wyścigowej, bo dopiero wtedy będziesz mógł naprawdę świadomie trenować :icon_lol: . Proponuję zacząć choćby od MINI, najlepiej przejedź się turystycznie nie zarzynając się, spróbuj wystartować u Grabka, potem u Golonki i dowiedz się, czy ci to w ogóle odpowiada :whistling:

W Biblii jest wszystko :rolleyes:

Napisano

Akurat GP Wielkopolski to nie jest nic szczególnie wymagającego. Trenuj pod krótki, intensywny wysiłek, trasę 60km robi się tu w okolicach dwóch godzin, więc powinieneś się przygotować do takiego 2-3 godzinnego wyścigu. Raz w tym roku powinieneś wystartować w czymś podobnym, żeby się dowiedzieć do czego się właściwie przygotowujesz. Parę maratonów w tym stylu w Wielkopolsce jeszcze będzie, Hermanów, Bikemaraton w Poznaniu, Osieczna, Michałki we Wieleniu.

Napisano

Ja ze swojej 12 letniej perspektywy ścigania się uważam, że najważniejsza jest siła. Dla mnie podstawa to jechać z dużej tarczy jak najdłużej się da. Oczywiście nie przesadzając z niska kadencją. Różnie ludzie jeżdżą ale poniżej 80 na wyścigu to już przesada. Wiec siła siła siła, czyli nie omijać podjazdów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...