jacekkoz Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Witam, tak się zastanawiam, które z tych hamulców mogą być lepsze. LX 2005/6 za 115 pln (pewnie mozna taniej) czy AVID 5 za około 95 pln. Za LX przemawiaja klocki z szufladkami a za AVIDami renoma. W sumie różnica w cenie nie jest duża i łamię się nad kupnem. Nie potrafię się zdecydować. Czy ktos używa już LX 2005? Ktoś ma porównanie do AVIDów? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82243941 - LX http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82549342 AVID 5 Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Myśle żeby kupić lepiej Avidy myślę że będą lepsze i tańsze, gdyby te LX'y miały równoległe prowadzenie klocków to może jeszcze byłoby się nad czym zastanawiać, bo ten argument że ma wymienne okładziny do mnie zabardzo nie przemawia, myśle że lepiej wziąć sprawdzone Avidy, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Te ruwnoległe prowadznie klocków w LX'sie to jeden gówniany bajer. PO okolo 2000km robią sie luzy i zaczanaja "dzwieczyć"! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 OOOO - widzę że Shimano w końcu zmądrzało i przestało robić szczęki z tym dziadoskim równoległym prowadzeniem. Za LX przemawiaja klocki z szufladkami a za AVIDami renoma. Ale przecież klocki z szufladkami nie problem jest kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzik86 Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 sory za OT , ale chyba specjalnie nie oplaca sie robic nowego tematu chodzi mi o ten element na zdjeciu, co to jest , do czego sluzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Dzik86 to na zdjęciu to modulator siły hamowania - czyli takie coś jak ABS w samochodach. Wg mnie zbędy to bajer w rowerze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 a ten "ABS" to chyba tylko zapobiega temu, zeby po szybkim nacisnieciu klamki nie leciec przez kierownice, to na co to komu jak to osłabia siłe hamowania, bo chyba spowalnia hamulec takie cos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 zbedny bajer, dla ludzi lajtowo jezdzacych bez wprawy w obsludze mocnych hamulcow,oslabia czucie hamulca moim zdaniem a hamulce wzialbym Avidy i jak zajedziesz klocki to ewentualnie zakupisz takie z wymiennymi okladzinami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 27 Stycznia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Też zastanawiam się nad hamulcami LX lub Avid. Wybór ciężki. Avida na Allegro można kupić właściwie w cenie katalogowej więc zysku nie ma, a przy LX można jednak trochę zaoszczędzić (cena kat. 89zł ja jeden hamulec). No i klocki z wymiennymi okładzinami to też na korzyść Shimano. Piszecie że klocki zawsze można dokupić, owszem ale to dodatkowy wydatek. Krótko mówiąc trudny wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Miałem to wrowerku. Przez ten bajer nie blokuje sie przednie koło, przez co jest mniejsza szansa na glebe. Moim zdaniem osłabia hamulec, nawet bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 tez sie zastanawiam nad LX albo SD5, ale na 99% bede brał SD5, za 155zł z klamkami: http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=198 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Dobrze zrobisz jak kupisz SD5. Bo z LX'ami mam mieszane doswiadczenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 2 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 sory za OT , ale chyba specjalnie nie oplaca sie robic nowego tematu chodzi mi o ten element na zdjeciu, co to jest , do czego sluzy ? Poznaje, ze to rower Kelly'sa. ALE TO NIE ABS! to po prostu fajka z hamulca Tekto. Jest troche spora i moze przypominać modulator ale tak nie jest - po prostu jest takie spore zgrubienie na końcu fajki. Co do hamulców to brałbym AVIDy "piątki" ewentualnie przy troche wiekszym nakładzie finansowym rewelacyjne "siódemki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 2 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Co do hamulców to brałbym AVIDy "piątki" ewentualnie przy troche wiekszym nakładzie finansowym rewelacyjne "siódemki". Dla czego "siódemiki" sa rewelacyjne? przecież to jest identyczna konstrukcja jak w SD5 tylko SD7 są ciupke lżejsze i mają klocki z wymiennymi okładzinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 2 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Tak sie po prostu utarło. Wszyscy mówią, że są świetne. No bo są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 2 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 wg mnie to jest 'abs'. bynajmniej u mnie tak jest ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 2 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Hmm zaciekawiłeś mnie... Moze to i ABS? w końcu takie grube. Nom i zastanawia mnie czasem dlaczego mimo iż bardzo mocno naciskam klamke jakos siła sie nie zwiększa. Jak to bedzie ABS to wywale tą fajnke i tam jakaś inną :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 2 Lutego 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 A co powiecie o Avidach 3? Ostatnio pojawiły się na Allegro, cena powyżej 50zł za komplet na 2 koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Avid 3 hmmm badziew jakis pewnie. A jezdził ktoś na tym czyms (Avid 3)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 na oko to od SD5 rożnią sie troche klockami...pytanie czym jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 No i chyba są troche cięższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 No pewnie tak, ale za ta cenę to chyba nic lepszego nie uświadczysz A Avid to zawsze Avid! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 ja mam kelly's-a i to jest na 100% modulator siły hamowania, tz. ABS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 czyli anty brake system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Taaa na pewno to jest ABS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.