quezak Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 mam czterozawiasowego fulla Radona, ostatnio odkryłem że w dolnym zawiasie (tym przy suporcie) jest niewielki luz przód-tył, ale tylko od strony zębatki (pierwsze zdjęcie). Próbowałem sprawdzić, jak to wygląda w środku, ale nie wiem jak ten zawias rozebrać: odkręcenie tej mniejszej śruby nic nie daje, a ta duża śruba od strony zębatki kręci całą tuleją wewnątrz zawiasu (tj. duża śruba, wnętrze zawiasu i gwint tej małej to jedna część). Da się ten luz naprawić? Czy już rama się niestety starzeje?
Mod Team sznib Napisano 11 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2011 Musisz odkręcić mniejszą śrubę, ale nie do końca. Następnie musisz puknąć lekko młotkiem kilka razy w mniejszą śrubę aby tuleja wyszła z drugiej strony. Teraz odkręcasz małą do końca i z drugiej strony wyciągasz tuleję (możesz sobie pomóc obcęgami jak będzie ciężko). Jeśli chodzi o luz, najprawdopodobniej padło łożysko i trzeba będzie wymienić.
Corratec Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Jw, łożysko do wymiany, a w ekstremalnym wypadku mógł wyrobić się luz na tulei, ale to sporadyczne przypadki.
quezak Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Napisano 12 Sierpnia 2011 Dzięki, po długim czasie przy połączeniu siły i sposobu udało mi się to rozebrać. Rzeczywiście, to luźne łożysko samo wypadło. Drugie jest całe, ale się ledwo obraca, więc nie wiem czy też nie jest do wymiany... Tu mam kolejne pytanie -- gdzie w gdyni/trójmieście mogę kupić takie łożysko? Ma oznaczenie 6803-2RS
Rulez Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Tutaj ? : http://www.pkt.pl/s/gdynia/177179/kulka.html PS Ty tak na poważnie pytasz, czy głupa walisz ? Rzeczywiście, to luźne łożysko samo wypadło. Drugie jest całe, ale się ledwo obraca, więc nie wiem czy też nie jest do wymiany..
wojtekkrakow Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Wymiana łożysk w fullach to norma. A nowe kupuj w sklepach specjalistycznych z łożyskami. Sklepy rowerowe omijaj. Mnie za łożyska w sklepie rowerowym chcieli skasować 200zł, które kupiłem w hurtowni za 20zł.
Gość Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 W swoim Ghoscie wymienialem w tym tygodniu dokladnie takie same, wlasciwie wzystkie lozyska. Kupowane w specjalistycznym sklepie po 16 zl sztuka, tylko ze ja mam 4 w tym miejscu co Ty /przynajmniej zrozumialem,ze masz tam 2/.Skoro rozebrales sobie dol to rozbiesz sobie "Horsta" lozyska kolo linka dampera i sprawdz rekami, czy srodek lozyska czyli tam gdzie ida tuleje ma luz gora-dol, badz na boki, jesli tez tak maja-wymieniac.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.