Skocz do zawartości

Mój giant terrago disc waga 14 kg

manek29

Rekomendowane odpowiedzi

Całkowita przebudowa mojego gianta po roku eksploatowania, postanowiłem zainwestowac trochę pieniędzy w swój sprzet i tak zacząłem od napędu stare fsa ck-300a sastapiła korba slx łańcuch hg73 kaseta hg50 i przerzutka przednia slx manetki SLX SL-M660-9 ,założyłem kierownice fsa xc-300atb i mostek os-190lx dł 100 na resztę czekam ,jak poskładam do kupy zrobię foto i się pochwalę .

post-144903-0-96552000-1313084519_thumb.jpg

Nie potrzebnie kupowałeś kasetę hg50, wystarczy hg40. Było lepiej kupić łańcuch hg91. Bo wszystko, opiera się najbardziej na łańcuchu. Więc trzeba pamiętać, żeby o niego dbać.

Tak w ogóle, to bardzo fajny rowerek.

Nie potrzebnie kupowałeś kasetę hg50, wystarczy hg40. Było lepiej kupić łańcuch hg91. Bo wszystko, opiera się najbardziej na łańcuchu. Więc trzeba pamiętać, żeby o niego dbać.

Tak w ogóle, to bardzo fajny rowerek.

Zawsze można jeszcze kupic hg91 a ten sprzedac jeszcze nie jest założony ,a tak poza tym to zamówiłem właśnie opony schwalbe racing ralph 2.1 zwijane,bo moje drutowane kendy też już miały dosyc.Może uda mi się odchudzic mój sprzęt o jakieś dwa kilo.Jeszcze ok dwa tygodnie i rower będzie gotowy wtedy go zważę i dodm foto .

• Mod Team

Mam sentyment do Terrago, mam model który ma chyba z 20 lat jeszcze na stali i miałem też terrago z bardziej współczesnych wypustów - to był mój pierwszy lepszy rower od którego zacząłem poważniejszą jazdę ;)

SLX to jedna z obecnie najciekawszych pozycji za rozsądną kasę. Jako że to dział o odchudzaniu proponuję zajrzeć TEGO wątku na pewno to co zostało już tam wypunktowane Ci się przyda.

Co obecnie planujesz jeszcze zmieniać?

Zamówiłem jeszcze parę klamorów takich jak hamulce hydrauliczne BR-M575 komplet , sztyce amoeba vitra, manetki SLX SL-M660 3X9 i przerzutkę przednią SLX FD-M660 i pedały platformy octane i to na razie będzie wszystko fundusz się wyczerpał,na zimę będę chciał jeszcze wymienic widelec i może jekieś lepsze koła ,ale to dopiero na zimę na razie starczy.

Decyzję podjąłem po przejechaniu na rowerze kolegi który ma takie pedały, w porównaniu z moimi oryginalnymi ogromna różnica noga o wiele bardziej stabilna ,no i platformy które kupiłem lżejsze od moich poprzednich o ok 200 gram ,zawsze coś.

Skąd wiesz, że szybciej, skoro SPD nie używałeś? :) Wolniej to możesz się wpinać w pedał, ale wypinanie jest b. szybkie, zwłaszcza jak trochę SPD poużywasz.

Maniak - "Pedały platformowe to raczej kiepski pomysł przy odchudzaniu roweru" - dlaczego? Są modele ważące < 300g, dodatkowo można oszczędzić na masie butów/bloków.

• Mod Team

Co z tego że są.. Są też pedały zatrzaskowe ważące 150g, tak samo jak tańsze odpowiedniki również ważące poniżej 300g.

Natomiast masę butów i bloków z powodzeniem rekompensuje wydajność jazdy i bezpieczeństwo.

Nie namawiam na siłę do spd, ale powiedz mi który model platform firmy octane waży poniżej 300g? :)

OK rower nareszcie skończony udało mi się odchudzic go o dwa kilo może to nie jest super osiągnięcie ale zawsze coś ,na zimę może koła i widelec jak kasa będzie ,jak na razie jestem bardzo zadowolony i jeśli chodzi o te pedały octane to naprawdę jestem zadowolony ,porównując do moich poprzednich pedałów może kiedyś spd czas pokaże .

Zrobię jeszcze zdjęcia i pochwalę się rowerkiem .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...