Skocz do zawartości

[stery] czy czegoś tu brak

MMMAAACCC7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, czy przy dolnym łożysku sterów, pod uszczelką powinna być jakaś podkładka dociskająca uszczelkę względem korony amorka? Bo ja mam tam taką szczelinę na 1mm i obawiam się że jak uszczelka dostanie zmiennych warunków to straci swoje uszczelniające właściwości i opadnie=nawłazi tam syf brud i piach

fotki

KLIK1

KLIK2

KLIK3

KLIK4

KLIK5

Napisano

W ogóle to wygląda jakby dolna bieżnia nie była nabita do końca.

Przerwa jest w wielu modelach sterów, niektórzy to zasłaniają (patrz foto niżej), inni nie.

lizardp.jpg

Napisano

Nie znam konstrukcji tych konkretnych sterów (a może dolnej cześci rury sterowej tego amora?), ale dla mnie to dziwne, "nieeleganckie" rozwiązanie, bo na chłopski rozum bieżnia powinna się na czymś oprzeć, a nie "wisieć w powietrzu". Nabijałem bieżnie sterów ahead tylko dwóch typów - zwykłych i półzintegrowanych - ale w obu przypadkach bieżnie bez problemu dochodziły do korony amora.

Napisano

stery NECO, nie wiem dokł, nie znam się, z racji swojej nieznajomości zleciłem sklepowi internetowemu (na allegro znany jako rowerekcompl) nabicie bieżni w ramę i na amorka, co też zrobili, a w osobnej torebce były takie pierdółki KLIK1

KLIK2

skupię się na opisywaniu tego drugiego zdjęcia, poprawcie mnie jak coś źle

-1 od lewej to bieżnia górna

-2 od lewej to uszczelka z dołu, nachodząca na bieżnię (i to z nią jest problem bo na moje powinna być na dole)

-3 przedostatnie to ta gumka od luzów, 4 nacięcia, im głębiej wcisnę z góry tym mniejszy luz

-4 ostatnie to uszczelka z góry, przychodząca pod bieżnię górną,

żeby było śmieszniej-numer 4 jednocześnie pasuje u góry pod 1 jak i na dole na bieżni, ale wtedy 2 nie pasuje u góry

rama to kross level a2 2008 rok, amor suntour xcr 06 (wiem, średnia półka, ale dla mnie i tak wysoko)

Napisano

po pierwsze masz stery z łożyskami kulkowymi . głuwke ramy masz do sterów zintegrowanych czyli nie ma misek a łożysko w chodzą w gówke ramy . bierznia ma nacięcie dzieki któremu się dopasowuje o rury sterowej , musisz ja pożadnie walnąć czymś

Napisano

Żaden syf nie wpada.

Co do tego co napisał @iwan1245 spróbuj tak zrobić, jak ja 1 raz rozłożyłem rower na czynniki pierwsze to miałem też z tym problem, chyba jakoś pokombinowałem i dopasowałem elementy.Teraz już wiem co jak.Radze tobie to samo zrobić, tylko że ja miałem wtedy luz lekki, wystarczyło docisnąć i się wpasowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...