Skocz do zawartości

[rower] Jaki rower kupić MTB czy CROSS?

kolcichy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Forumowicze. Jestem nowym użytkownikiem portalu, więc z góry sorry za wszelką niewiedzę związaną z tematem.

Mam problem. Mianowicie posiadam rower Crossowy marki Diamant na osprzęcie pełnym Deore (zwykłe z lat 2002-2003), tj. przerzutka przód, tył, piasty, korba, manetki - all Deore. Jest na mnie przede wszystkim za duży bo ma chyba 21 cali, a ja mam 180cm wzrostu i nie do końca czuję komfort jadąc na nim - drętwieją mi dłonie (głównie prawa - nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie), bolą mnie plecy po jakimś czasie.

Miałem długą przerwę w kolarstwie i w tym sezonie wracam i to na poważnie do gry, chcąc jednocześnie zmienić sprzęt na coś konkretnego. Brałem udział w minioną sobotę w VI Maratonie Rowerowym Wokół Miedwia na 57km (pół trasy asfalt pół trasy płyty YOMB, piach, las itp). I mój sprzęcik na trudnym terenie miał problemy.

Zamierzam jeszcze w tym roku w paru maratonach wziąć udział, ale na dystansach powyżej 100km plus chciałbym się sprawdzić w rajdach MTB . Nie stać mnie na dwa rowery, więc szukam czegoś, co wytrzyma trudy ciężkiego terenu i nie będzie mnie spowalniał na szosie (dodam, że w przyszłym roku szykuje mi się triathlon). Zastanawiam się np. nad CUBE LTD TEAM lub KELLYS DEFINITY. Nie mam pojęcia co kupić: czy typowy CROSS, czy MTB? Nie wiem. Chciałbym przeznaczyć na zakup ok 4000zł.

Z góry dzięki za pomoc.

Piotrek

Napisano

29". Na szosowe eskapady założysz semislicki albo całkiem łyse opony. Jeśli chodzi o dretwienie dłoni to może to być od gripów. Mnie bolały a przy jeździe w terenie po jakimś czasie drętwiały palce lewej dłoni. Zmieniłem gripy na piankowe i problem zniknął.

Napisano

29". Na szosowe eskapady założysz semislicki albo całkiem łyse opony. Jeśli chodzi o dretwienie dłoni to może to być od gripów. Mnie bolały a przy jeździe w terenie po jakimś czasie drętwiały palce lewej dłoni. Zmieniłem gripy na piankowe i problem zniknął.

Czyli uważasz, że cross,a nie MTB.

A jaki model byście koledzy i koleżanki polecili do 4tys? Czy ten Kellys Definity, to gra warta świeczki?

Pzdr

Napisano

Siema,

posiadam KELLYS DEFINITE i szczerze powiem, że jeżeli szukasz roweru do jazdy w maratonach i cięższym terenie to ten bajk się do tego nie nadaje. Jego głównym przeznaczeniem jest szosa. Celuj w MTB! Albo tak jak napisał Mr. Dry jakiś rower na kołach 29"

Napisano

Hmm...powiem Ci, że ciężko znaleźć dobrej klasy na dobrym osprzęcie rowerek MTB 29". Macie może forumowicze jakieś propozycje?

Pzdr

Napisano

Dzięki serdeczne za zainteresowanie. Nie mam jakoś zaufania do marki Romet, choć cena szokująca jak na nią. Poza tym nie znam się kompletnie na osprzęcie Sram. Te modele są porównywalne do Shimano XT, SLX? Bo przyznaję się bez bicia, że pojęcia nie mam.

Myślałem raczej o czymś marki Giant, Author, Cube, Kellys, KTM i na osprzęcie najlepiej all Shimano XT lub SLX. Nie wiem, czy słuszne mam podejście - trochę w rowerach już nie siedziałem - jakieś 8 lat - więc pewnie wiele się pozmieniało. Przeglądałem również rower marki KONA, ale kompletnie jej nie znam.

Szukam już roweru na lata, a marka Romet do mnie nie przemawia, ale serdeczne dzięki za pomoc.

Pzdr

Napisano

Myślałem raczej o czymś w tym stylu i mniej więcej w tym osprzęcie - owszem cena o wiele większa. Powiedzcie koledzy tylko, czy warto wydawać tyle więcej:

http://www.rowerzysta.pl/merida_2011/rower-merida-twenty-nine-lite-1000-d.html

albo

http://www.bike-on.pl/product.php?id=20430&id_categories=205&namek=Scott_Scale_29_Team___2011

Coś w ten deseń. Nie znam się już na osprzęcie aż tak dobrze jak kiedyś i np. nie wiem co wybrać w przypadku przerzutek: SRAM czy Shimano.

Pzdr

Napisano

Jak będziesz w Koszalinie to koniecznie zajrzyj do mnie , cosik wybierzemy dla Ciebie abyś był zadowolony, jak szalejesz już po maratonach to pewnie będzie klasyczny MTB na 26" , może uda się znaleźć coś konkretnego z mocowaniami pod bagażnik (rzadko się to zdarza w nowych konstrukcjach ale się zdarza), to i ze mną pośmigasz:). Do 4000 można już konkretny model ustrzelić, zwłaszcza że wyprzedaże przed nami

Pozdrowionka

Szela

Napisano

O siemanko Szeluś. Ok jak będziemy, to się odezwę. Z góry dzięki za pomoc. Dzisiaj jeszcze urodziła mi się możliwość kupna taniej w Niemczech, ale to pogadamy jak przyjadę. Pzdr

Napisano

29". Na szosowe eskapady założysz semislicki albo całkiem łyse opony.

IMHO najlepsza opcja...

Jeśli chodzi o dretwienie dłoni to może to być od gripów. Mnie bolały a przy jeździe w terenie po jakimś czasie drętwiały palce lewej dłoni. Zmieniłem gripy na piankowe i problem zniknął.

U mnie natomiast mocna poprawa po założeniu gripów ERGON GP-1

Polecam! Zupełnie inna jazda.

Pozdrówka!

Napisano

http://www.t-bike.pl/p/pl/168/unplugged+2009+-40+ostatnia+sztuka.html

powiem szczerze to jest klasyka dla twardzieli ale istnieje możliwość rozbudowy...

mi to się podoba, przypomina mi pierwsze moje MTB,

czyli ukraina bez osprzetu na przednim trybie od dzieciecego roweru...

wypas...

a było to wtedy kiedy jeszcze nikt nie słyszał o mtb...

a brykało się dookoła Miedwia, po puszczy goleniowskiej, doliną Płoni, dokoła ińska, wzdłuż Drawy i w innych urokliwych miejscach

pamiętam jaki byłem dumny gdy objechałem Miedwie poniżej 3 godzin, po polach i krzakach..

ale już się składało z czego się dało rowery terenowe

możesz do niego dodać swe przerzutki i sprawdzić jak lata... rama akurat 19 cali

pozdrówko

Napisano

Nie kupuj nic na szybko, zaczekaj na okazję, 29er nie do końca będzie dobry przy twoim wzroście, jest to rower dla osób powyżej 185-190 cm. Rozejrzyj się wśród Merid lub Krossów , Levele to świetne rowerki w bardzo dobrej cenie, istnieje duże prawdopodobieństwo że ci podpasuje któryś z wyższych modeli. Author instinct 2010 może być na wyprzedaży niezłą propozycją.

Napisano

No ten modelek mi się podoba, choć Level A10 - to jest ten osprzęt, którego szukam. Ale sądząc po tym co przeglądam na necie do 4tys niczego takiego raczej nie znajdę. A Kross Level A9 na tej stronce w mega przecenie jest. Cóż - trzeba się głęboko zastanowić - może na zimę będą przeceny tych z wyższej półki??

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...