winters Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam, poszukuję adaptera do zacisku tarczowego do ramy. W ramie niestety nie mam mocowania pod tarczę, chciałbym na tył sobie założyć tarczówkę a niekoniecznie chce wymieniać ramę. Czy spotkał się ktoś z czymś takim? Jak tak to gdzie mogę kupić? Najlepiej jakby był to jakiś sklep stacjonarny w Poznaniu. Cena też nie jest aż tak dla mnie istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Nie ma takiego czegoś. Jak chcesz mieć hamulec tarczowy to musisz mieć w ramie mocowanie pod zacisk a w kole (piaście) mocowanie tarczy. Inaczej nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winters Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 No rozumiem, że piastę i tarcze trzeba też zmienić (wiem co potrzeba, żeby zamontować hamulec tarczowy). Tylko mnie zastanawia i gdzieś nawet widziałem coś takiego (chyba Formul'y), że jak nie ma mocowania pod zacisk, żeby przykręcić do ramy to można dokręcić zacisk. Od biedy można wziąć obejmy od torpeda i z nimi kombinować, ale wole jednak rozwiązanie profesjonalne niż próbować domowymi sposobami. Kiedyś też widziałem coś takiego chyba w Cykloturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Jeżeli w ramie nie masz mocowanie pod zacisk to inaczej się go nie da zainstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winters Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 no jak nic mi się nie uda znaleźć to zamontuje sobie hydrauliczną szczękową Magurę na tył i tyle dzięki za odpowiedź, ale jakby ktoś jednak coś takiego widział to niech napisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Upierasz cały czas się przy swoim. Nie ma takiego czegoś jak adapter do ramy pod tarczowy hamulec... I nie znajdziesz czegos takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Oczywiście że jest taki adapter Mocowany z jednej strony do osi koła, z drugiej do pivota od V-ki. Tyle że cena jest spora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winters Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 a nie mówiłem, że jest i pisałem wam na dodatek, że coś takiego widziałem @Rzymo jesteś w stanie mi powiedzieć gdzie takie coś mogę dostać ? cena spora? tzn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Były takie rozwiązania,np.woodman? oferował zestaw adapter plus specjalna piasta,która współpracowała tylko z tym adapterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Przykładowy adapter: http://2bgoods.com/Conversions-for-26-Bikes-with-135mm-rear-dropouts_c38.htm (149 dolarów + wysyłka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Ok. PRZEPRASZAM. Upierałem się że takiego czegoś niema a jednak. Nie wiedziałem nic o istnieniu czegoś takiego, pierwsze widzę i słyszę. Fajne rozwiązanie nawet ale "cena", nie lepiej kupić nową ramę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winters Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 trochę dużo jak 149$ tak do 200-250 zł może byłbym w stanie za to zapłacić, a gdzieś w Polsce nie szło by tego dostać? Dzwoniłem dzisiaj do Cykloturu, koleś co odebrał telefon to chyba za kare przy nim siedzi, w dodatku chyba w jakiejś kotłowni siedział - tak go było słychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Dzwoniłem dzisiaj do Cykloturu, koleś co odebrał telefon to chyba za kare przy nim siedzi, w dodatku chyba w jakiejś kotłowni siedział - tak go było słychać. A co powiedzieli w sprawie adaptera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 trochę dużo jak 149$ Nikt nie mówił, że będzie tanio. Rozwiązanie istnieje, ale jest dla naprawdę zdesperowanych Zamiast wydawać nawet te 250zł (jakbyś za tyle znalazł) to nie lepiej kupić nową ramę? Za kilkanaście złotych więcej jest na Allegro Level A4 - całkiem porządna konstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winters Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 @Stefan2810 na początku trochę zdziwiony, po chwili, że nie jest mi w stanie pomóc - koniec rozmowy. @Rzymo Ja mam dobrą ramę bo jest to rama SCOTT'a aluminiowa YECORA 7 czy 8 letnia, w stanie bdb, nowa rama SCOTT'a trochę kosztuje (jedną już kupiłem) - (poza tym to będzie mój drugi rower) więc lepiej mi wydać 200-300 zł na adapter (rower na działkę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Według mnie w takim razie lepiej pozostać przy V Natomiast jeśli to drugi rower i ma spełniać funkcję miejsko-wiejską (miasto i okolice) to są jeszcze inne rodzaje hamulców do wykorzystania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 a nie lepiej za 200 zł kupić komplet SD7 + FR 5 i do tego dobre klocki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.