Skocz do zawartości

[amortyzator] drżenie Rock Shock Dart 1

Rekomendowane odpowiedzi

3 miesiące temu kupiłem rower Kona. Model prawie podstawowy, ale nic więcej do miasta nie potrzeba. Mam problem, który zauważyłem jakieś 1.5 miesiąca temu. Jadąc z dużą prędkością po prostym (ścieżka, ulica) słyszę bardzo denerwujący dźwięk. Ciężko mi go opisać, ale brzy jak drżenie o bardzo wysokiej częstotliwości. Nie jest to bardzo głośne, ale dźwięk jest słyszalny i dość irytujący.

Zauważyłem, że gdy dociążam przód drżenie ustaje. Zastanawiałem się jeszcze, czy to może tarcza hamulcowa, ale na logikę obciążenie amortyzatora chyba nie powinno mieć nic do pracy hamulca.

Czy ktoś ma jakieś pomysły, gdzie twki problem?

Pozdrawiam

Adam

Może tarcza jest luźna ?

Z tarczą jest wszystko ok. Jest sztywno przykręcona.

A jakie masz opony?

Fabryczne Kenda 26x2.10

ja mam to samo, i zlokalizowałem że ten odgłos idzie z piasty, będę pod koniec tygodnia na serwisie to napisze Ci dokładnie co mi powiedzą.

( tak nawiasem, dźwięk jest intensywniejszy gdy skręcasz? )

Faktycznie! Masz rację. Przy skręcaniu dźwięk się nasila. Albo jestem przewrażliwiony, albo z tyłu zaczyna mi się robić to samo... Rower mam 3 miesiące!

Jak uda Ci się to naprawić, to daj znać ile to może wynieść cenowo i czy w końcu ustało

Faktycznie! Masz rację. Przy skręcaniu dźwięk się nasila. Albo jestem przewrażliwiony, albo z tyłu zaczyna mi się robić to samo... Rower mam 3 miesiące!

Jak uda Ci się to naprawić, to daj znać ile to może wynieść cenowo i czy w końcu ustało

Mam nadzieje że zrobie to na zasadzie gwarancji bo rower mam nowy;) ( chodź z przebiegiem 4tyś)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...