Ceber Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam Wybieram się na urlop 2 tygodniowy w w/w okolice i tutaj do Was pytanie czy macie jakieś opisy fajnych tras, szlaków rowerowych gdzie można i warto pojechać. Interesują mnie także ścieżki po czeskiej stronie. Pozdrawiam.
arek_wro Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Góry Izerskie to raj dla rowerzysty. Choć mieszkam blisko 100 km od nich to byłem tam ponad 10 razy. Jeśli chodzi o trasy to w okolicach Szklarskiej, Piechowic czy Świeradowa sporo tras jest oznaczona numerami, a np. w Szklarskiej możesz kupić mapę tych tras. Ale tak właściwie to możesz się zaopatrzyć w jakąś inna mapę tych okolic i jechać na azymut. Ze swojej strony polecam odwiedzić Chatkę Górzystów z pysznymi naleśnikami oraz wdrapać się na Stóg Izerski. No i punkt, którego pominięcie będzie śmiertelnym grzechem, czyli Singltrek pod Smrkem po czeskiej stronie. Sinltreka zaliczyłem w tym sezonie już dwa razy i wiem, że jeszcze raz w tym roku na pewno tam pojadę.
inhibitor Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Tak jak napisał Arek - Izery... Ostatni raz byłem tam w sobotę... Jest kilka wytyczonych tras rowerowych, ale też mnóstwo leśnych dróg, dróg pożarowych, dróg celników itp... Każdą da się przejechać... Wdrapanie sie na Stóg Izerski - oczywiście tylko rowerowo... Unikaj szlaku Przełęcz Jakuszycka - Orle - Chatka Górzystów - Stóg Izerski w weekendy... Wtedy jest po prostu tłoczno... Warto jeździć po obu stronach granicy... W Szklarskiej szlaki rowerowe nie są wytyczone wysoko w górach, gdyż to teren Karkonoskiego Parku Narodowego... I rowerem jeździć nie wolno... Za to na pólnoc od Szklarskiej i Karpacza znajdziesz spokojnie kilka/kilkanaście ciekawych tras po niższych górach... Ogólnie teren jest mocno rowerowy...
mtbshadow Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 W sumie niedawno bo 3 dni temu wróciłem ze Szklarskiej. Warto kupić mapkę Jelenia Góra i okolice, jest naprawdę przydatna. Obowiązkowo Wysoki Kamień i Kopalnia Stanisław. O Singletraku nie wspomnę choć trafić niełatwo i odnależć wszystkie odcinki też kosztuje trochę sił. Akurat byłem z kolegą lokalesem który wszystko ładnie pokazał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.