Skocz do zawartości

[Jelenia Góra, Piechowice, Szkalrska Poręba]

Ceber

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wybieram się na urlop 2 tygodniowy w w/w okolice i tutaj do Was pytanie czy macie jakieś opisy fajnych tras, szlaków rowerowych gdzie można i warto pojechać. Interesują mnie także ścieżki po czeskiej stronie.

Pozdrawiam.

Napisano

Góry Izerskie to raj dla rowerzysty. Choć mieszkam blisko 100 km od nich to byłem tam ponad 10 razy. Jeśli chodzi o trasy to w okolicach Szklarskiej, Piechowic czy Świeradowa sporo tras jest oznaczona numerami, a np. w Szklarskiej możesz kupić mapę tych tras. Ale tak właściwie to możesz się zaopatrzyć w jakąś inna mapę tych okolic i jechać na azymut. Ze swojej strony polecam odwiedzić Chatkę Górzystów z pysznymi naleśnikami oraz wdrapać się na Stóg Izerski. No i punkt, którego pominięcie będzie śmiertelnym grzechem, czyli Singltrek pod Smrkem po czeskiej stronie. Sinltreka zaliczyłem w tym sezonie już dwa razy i wiem, że jeszcze raz w tym roku na pewno tam pojadę.

Napisano

Tak jak napisał Arek - Izery... Ostatni raz byłem tam w sobotę... Jest kilka wytyczonych tras rowerowych, ale też mnóstwo leśnych dróg, dróg pożarowych, dróg celników itp... Każdą da się przejechać...

Wdrapanie sie na Stóg Izerski - oczywiście tylko rowerowo...

Unikaj szlaku Przełęcz Jakuszycka - Orle - Chatka Górzystów - Stóg Izerski w weekendy... Wtedy jest po prostu tłoczno...

Warto jeździć po obu stronach granicy...

W Szklarskiej szlaki rowerowe nie są wytyczone wysoko w górach, gdyż to teren Karkonoskiego Parku Narodowego... I rowerem jeździć nie wolno... Za to na pólnoc od Szklarskiej i Karpacza znajdziesz spokojnie kilka/kilkanaście ciekawych tras po niższych górach...

Ogólnie teren jest mocno rowerowy...

Napisano

W sumie niedawno bo 3 dni temu wróciłem ze Szklarskiej. Warto kupić mapkę Jelenia Góra i okolice, jest naprawdę przydatna. Obowiązkowo Wysoki Kamień i Kopalnia Stanisław. O Singletraku nie wspomnę choć trafić niełatwo i odnależć wszystkie odcinki też kosztuje trochę sił. Akurat byłem z kolegą lokalesem który wszystko ładnie pokazał :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...