Kosmita Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Składam koledze nowy napęd. Wszystko już prawie zakupione/zamówione, ale nie daje mi spokoju jedna rzecz. Jego rower to AUTHOR SOLUTION SX 2004. Mufa suportu ma szerokośc 68mm. Wybrałem korbe DEORE FC-M540 2005 i suport XT 68/118. Moje pytanie brzmi następująco: Czy wybierając długość suportu :arrow: 118, mam pewność, że nie będzie zbyt krótki :question: :wink: (że zmieści się na ramie cała korba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszur Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Składam koledze nowy napęd. Wszystko już prawie zakupione/zamówione, ale nie daje mi spokoju jedna rzecz. Jego rower to AUTHOR SOLUTION SX 2004. Mufa suportu ma szerokośc 68mm. Wybrałem korbe DEORE FC-M540 2005 i suport XT 68/118. Moje pytanie brzmi następująco: Czy wybierając długość suportu :arrow: 118, mam pewność, że nie będzie zbyt krótki :question: :wink: (że zmieści się na ramie cała korba) Może być za długi, standard w shimano to 113mm. Grozi to tym, że na blacie z przodu będzie tarła przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 W moim wypadku suport dlugosci 118mm tez byl ... za dlugi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 hmmm... Rozmawiałem z Arnikiem. On ma tą samą korbę :arrow: DEORE FC-M540. Suport wziął 113 i był po prostu zbyt krótki (korba się nie mieściła na ramie) Jakie macie korby :arrow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Może być za długi, standard w shimano to 113mm. Grozi to tym, że na blacie z przodu będzie tarła przerzutka. W shimano nie ma standardów Inni producenci owszem ograniczają się tylko do kilku długości osi (zazwyczaj 113mm, 118mm i 121mm), ale w przypadku shimano ta rozpiętość jest od 110mm do 130mm- nadal produkowane są korby, które potrzebują suportu z osią 110mm i nadal produkują korby z wymaganą osią 130mm, tak więc nie można generalizować. Wszystko zależy od budowy korby- napisaliście chłopaki, że mieliście za długie osie- a w jakich modelach korby? Akurat do mojej tj. FC-M540 potrzeba osi suportu conajmniej 118mm (taka jest zalecana przez shimano). Pozdrowerek FORUMOWICZE :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 To chyba wszystko już jasne :arrow: expert się wypowiedział Taki dylemat chyba nie tylko mnie spotkał/spotyka, więc temat przyda się zapewne innym "potrzebującym" Jak zakupię, dam znać, czy 118 dla kobry DEORE FC-M540 wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cwb2 Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 hej może ja dorzucę swoje 3 grosze. ja mam taką korbe zamontowaną w moim trekusiu. nie rozbierałem tego zestawu, ale na oko wydaj mi się, że mam zomotowany suport 73mm, ponieważ po lewej stronie (tam gdzie nie ma tarcz) powiedzmy "lekko wytaje" (rama ma 68). z tego co się pytałem w serwisie i na formu - wszystko jest ok. widziałem takie samo założenie "korba/suport" także w innych rowerach. a w harfie nawet stwierdzili, że dzieki temu można mówić o lepszej sztywności i stabilności (chociaż nie ma się tym co sugerować). zamówienie szerszego z penością będzie bezpieczniejsze pod względem finansowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 LUDZIE NIE KUPUJ 113 DO TEJ KORBY !!!!!!! SHIMANO CIŚNIE WAŁY !!! Ja mam lx 04 (praktycznie to samo co twoje deore, tylko jedna zebatka alu wiecej) i suport xt . Problem zobrazowałem w TYM poście. 118 jest idealny, bo w przypadku 113 dzieje się problem napisany właśnie w tym wymienionym wyżej poście, który już zliwkidowałem, jednak wyregulowanie przedniej przerzutki... no cóż, wczoraj mi brakło dnia, a ile musiałem przy tym nagrzeszyć. Te suport 113 przy mufie 68 to ja nie mam pojęcia do czego służy ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni_King Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 LUDZIE NIE KUPUJ 113 DO TEJ KORBY !!!!!!! SHIMANO CIŚNIE WAŁY !!! Ja mam lx 04 (praktycznie to samo co twoje deore, tylko jedna zebatka alu wiecej) i suport xt . Problem zobrazowałem w TYM poście. 118 jest idealny, bo w przypadku 113 dzieje się problem napisany właśnie w tym wymienionym wyżej poście, który już zliwkidowałem, jednak wyregulowanie przedniej przerzutki... no cóż, wczoraj mi brakło dnia, a ile musiałem przy tym nagrzeszyć. Te suport 113 przy mufie 68 to ja nie mam pojęcia do czego służy ..... A ja TU swoje też dołożyłem Pozdrowerek ALL :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszur Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Hmm, człowiek uczy się przez całe życie. Przepraszam za błedną podpowiedź, zasugerowałem się zaleceniami shimano. Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm Napisano 5 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 No bez przesady, nie chcialem nikogo zrazić tonem mojej wypowiedzi Poprostu tez zaleceniami shimano sie kierowałem no i daleko nie zaszłem :/ Pech chciał, że akurat wkurzony przychodzę z garażu ... :twisted: a tu temat akurat taki który ja potrzebowałem tydzień temu :/ trudno, po wielu zmaganiach jakoś wszystko "chodzi", choć na przełożeniach 3x8 i 3x9 z roweru gdyby sciągnąć siodełko otrzymamy wehikuł 2 w 1 [rower + umilacz czasu (przekosy łańcucha)] No ale chyba jakoś to będzie .... Pozdrowienia Serwisowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.