deF Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam Takie szybkie pytanko: w starym rowerze mam na przodzie Avida BB7 z oryginalnym adapterem pod tarczę 185 mm na IS, w nowym rowerze mam Hayes Stroker Trail na 160 mm też IS. Chcę przełoźyć stare koło razem z tarczą i zastanawiam się czy adapter Avida podpasi do zacisku Hayesa? Oba zaciski wyglądają jakby same z siebie były na PM, ale nie wiem czy aby jednak rozstawy są idealnie takie same. Pytanie kieruję do tych, którzy wiedzą – oczywiście mogę sam to sprawdzić organoleptycznie, ale na razie mam obydwa hamulce ustawione dobrze, być może ktoś oszczędzi mi paru przekleństw po bezskutecznym rozregulowaniu obu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 adapter avida jest pod tarczę185 a adapter hayes jest pod tarczę 160 więc już masz odpowiedź, adapter wędruje razem z tarczą, mogą być delikatne różnice w prowadzeniu klocków po tarczy o parę milimetrów ale za pomocą podkładek powinno się dać to ustawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deF Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Dziś w końcu się wziąłem za wymianę, więc napiszę dla potomności . Zacisk Hayesa z adapterem Avida działa, jednak trzeba było wywalić podkładki od Tri-align i przykręcić bezpośrednio. Choć ten mariaż na razie wyszedł słabo, bo z całkiem fajnego hamulca zrobił się nędzny spowalniacz. Mam nadzieję, że to tylko kwestia ułożenia się klocków do tarczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 to znaczy że zacisk Hayesa na adapterze Avida przesuwa krawędź klocków poza krawędź tarczy tak? pewnie za jakiś czas klocki się dotrą, kontroluj jak się ścierają żeby w razie potrzeby skorygować ustawienie zacisku lub wyciągnij klocki i wyrównaj je pod nową płaszczyznę i jeszcze raz ustaw zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deF Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 to znaczy że zacisk Hayesa na adapterze Avida przesuwa krawędź klocków poza krawędź tarczy tak? Nie, tarcza kończy się mniejwięcej równo z klockami (z dokładnością do 0,5 mm). pewnie za jakiś czas klocki się dotrą, kontroluj jak się ścierają żeby w razie potrzeby skorygować ustawienie zacisku lub wyciągnij klocki i wyrównaj je pod nową płaszczyznę i jeszcze raz ustaw zacisk Tu nie bardzo jest co i jak ustawiać, bo klocki mają przejechane z oryginalną tarczą Hayesa z ~60 km. Tarcza Avida ma grubość ok. 1.8-1.9 mm więc też bez dramatu. Gdzieś tu na forum pojawiały się głosy, że Hayesy lubią bardziej mięsiste tarcze niż Avidowskie, ale dam im jeszcze parę km szansy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.