Skocz do zawartości

[hamulce szosowe] jakie klocki pod stalową obręcz?

mechanik2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W starych rowerach niestety obręcze są stalowe, czy są jakieś klocki, które poradzą sobie z stalową obręczą? Na razie mam jakieś stare gumowe, ale gdy hamuję piszczą niemiłosiernie i słabo hamują, dodatkowo gdy popada deszcz to nie można hamować, dzisiaj musiałem hamować nogą i to z górki, bo trzymając jednocześnie przedni i tylny hamulec, rower i tak jechał (w czasie deszczu oczywiście).

• 2 tygodnie później...

Ja mam starą szosę. O dziwo po wymianie klamek na cantilever w przednim i v-brake na tylnie koło, hamulce zaczęły cudownie hamować, chociaż, że z takimi klamkami nie powinny współ pracować zbyt dobrze. Klocki mam pokroju tych za 3zł. Dużo pomogło podpiłowanie ich minimalnie i wypiłowanie głębszych rowków. Na deszczczu równieź ładnie się spisują. Polecam poczekać, aź klocki się dotrą i powinno być fajnie, a jak nie, to zmiana hamulców pozostaje.

Rowery mam 2 jeden Romet Gazela, drugi to stara niemiecka kolarka. W Gazeli zamontowałem klocki, które miałem pod ręką (przypominają kawałek zwykłej gumy) ponieważ hamulce piszczały, jakoś tam się da hamować ale droga hamowania jest dość długa. Za to w kolarce obręcze "świecą się" jak wypolerowane i ani oryginalne, ani nowe klocki (te za 4zł) nie dostarczają odpowiedniego hamowania, choć zahamować się da. Nie pomogło czyszczenie obręczy rozpuszczalnikiem, ani nawet papierem ściernym. Może będę musiał kupić aluminiową obręcz i zapleść sobie nową felgę, mam jeszcze stare koło którego nie dało się dobrze wycentrować (przynajmniej ja nie dałem rady bez centrownicy) mógłbym poeksperymentować na nim z aluminiową obręczą, tylko nie wiem czy dostanę taką pod rozmiar 27'. Sprawdzę jeszcze zakres starych hamulców i pomyślę nad innymi, ale nie wydaje mi się by to właśnie one sprawiały problem.

Witam :)

Oryginalnie w mojej szosie były prostokątne klocki o wyglądzie i konsystencji asfaltu (do aluminiowych obręczy pod szytki dawało radę ale do stalowych niestety nie). Na mokrym wszędzie widziałem czyhającą na mnie śmierć z kosą...

Wymieniłem na takie : http://www.bikestacja.pl/klocki-hamulcowe-shimano-road-p-3872.html?cPath=681_26_218 , teraz bez problemu hamuje prawie zawsze.

Na tej stronie : http://www.rowerownia.com/klocki-szosowe-c-2_157_178.html masz kilka klocków do szosy, polecam "krótkie" jagwire w metalowej obudowie. Tez nieźle można przyhamować na nich.

Jeśli do Twoich szczęk będą pasować to polecam wszystkimi rękoma i nogami te : http://www.rowery-rybczynski.pl/491-kool-stop-klocki-hamulcow-campy-2000.html mieszanka czarna na suche i czerwona na mokre, znajomy założył do szosy (tez ma obręcze stalowe i aluminiowe) jednym słowem cuuuudo. Tylko ta cena :/

mam nadzieję że pomogłem ;)

W.

jeszcze jedno, na pewno są to stalowe obręcze? może są chromowane???

obręcze stalowe 27 cali dostać wbrew pozorom dość łatwo. W wielu rowerowych można za cenę 50zł dostać całe koło tył i jakieś 30 zł przód (ja tak kupiłem) pod opony. Jeśli się postarasz to na alledrogo sprzedają koła 27 cali alu pod szytki. Sprawdź zakres szczęk - może lepiej zainwestować w alu 28 pod opony :)?

Obręcze są stalowe chromowane. Dzisiaj na próbę założyłem stare klocki i pech chciał, że padał deszcz, hamulce działały, lecz hamowanie nie było za mocne i używałem obu hamulców na raz, ogólnie to nie zawiodłem się na nich, ale jak wiadomo czasem trzeba szybko przyhamować no i w takich właśnie sytuacjach pojawia się problem. U mnie w sklepie były typowe klocki i takie, które zrobione są z gumy zaciśniętej blaszką (takie jak w starych Rometach).

Obręcze warto by zmienić, bo mało jest fajnych opon pod 27', jedyną jaką udało mi się kupić to Rubena za 24zł i musiałem szukać jej w 3 sklepach, bo już jest bardzo rzadko stosowana. Tylko pojawiają się 2 problemy, ten pierwszy trochę mniejszy, czyli nie wiadomo czy szprychy starczą, a drugi dość poważny to pytanie czy opony 28' zmieszczą się w moim rowerze, bo z tyłu nie ma jakoś specjalnie dużo miejsca.

Jak opony się wykończą to przemyślę wymianę obręczy na 28', na razie zostawię jak jest, a z klockami może jeszcze poeksperymentuję.

Pozdrawiam.

Mam ten sam problem i wydaje mi się że to właśnie obręczy wina :/ Klocków testowałem już sporo od zwykłych po 4zł, przez jakieś "wyścigowe" na których ścigał się staruszek z serwisu rowerowego po tektro i nic :(

Rower nadal nie hamuje, ledwo zwalnia..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...