dero686 Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Sr Suntour XCR 100 , ile uciać elastomera aby amor lżej uginał się i nie walił ? Czekam na dokładną odpowiedź co zrobić , bo sam nie wiem co zrobić . I czemu niema smarowania . A jak zaleję go olejem kujawskim od góry to coś da ? jak tak to co zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Obetnij elastomera tak, aby zostalo go ok. 2.5cm. Niczym go nie zalewaj, pod uszczelki napchaj towotu i tyle wystarczy. ps. sory za brak pl znaków, ale cos mi siadlo i nie chce sie naprawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiK Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Możesz go zalać od spodu po 15ml ale wtedy moze ci cieknac od spodu jesli nie uszczelnisz srubek, na pewno bedzie lepsza praca, ja jezdzilem bez elastometra na xcr z blokada i nic sie nie dzialo. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dero686 Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Obetnij elastomera tak, aby zostalo go ok. 2.5cm. Niczym go nie zalewaj, pod uszczelki napchaj towotu i tyle wystarczy. Mam uciąć elastomer o 2,5cm czy tylko tyle go zostawić ?? on jest długi , a jak jeżdżę bez to za mocno wali . Mój XCR nie jest olejowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobik2010 Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Obetnij elastomera tak, aby zostalo go ok. 2.5cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dero686 Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Obetnij elastomera tak, aby zostalo go ok. 2.5cm. gdybym zostawił tylko 2,5cm to by było tak jak bez niego waliłby amor do końca... cały elastomer ma 16,5cm , uciąłem 4cm i dobijałem amora do dołu , więc włożyłem tyle że teraz ma 15cm i jak dlamnie jest dobrze , lżej chodzi i nie dobijam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Właśnie te 2.5cm miałęm zostawione aby nie dobijał, ale skoro dobrze Ci tak, to jeździj na takim długim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dero686 Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Właśnie te 2.5cm miałęm zostawione aby nie dobijał, ale skoro dobrze Ci tak, to jeździj na takim długim na 2,5cm się sprężyna nie ugnie żeby dojść do elastomera i lagi walną w plastiki na dole , możesz masz innego amora ? Sr Suntour xcr 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Kolego, zapewniam Cię że przerobiłem dwa XCRy - oba stu milimetrowe, jeden sprężynowiec i jeden sprężyna/kardridż olejowy. w obu tyle wystarczyło Ale kłócić się nie będę, u mnie to działało i nie dobijało / dzwoniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dero686 Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Kolego, zapewniam Cię że przerobiłem dwa XCRy - oba stu milimetrowe, jeden sprężynowiec i jeden sprężyna/kardridż olejowy. w obu tyle wystarczyło Ale kłócić się nie będę, u mnie to działało i nie dobijało / dzwoniło. Ale dobija Laga do tego białego plastiku na dole goleni ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ispy Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam Pozwolę sobie wtrącić się do dyskusji z bardziej ogólnym pytaniem: czy ktoś wie może, gdzie można kupić elastomer do amortyzatora? Googlowałem, jednak nic za bardzo nie ma. Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Od innych użytkowników? W sumie tylko tak teraz, ew. pożebrać coś po serwisach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Ja chciałem zmiększyć swojego XCR'a LO z blokadą 100mm skoku i zrobiłem go tak: http://www.forumrowerowe.org/topic/98144-amortyzator-xcr-lo-zwiekszenie-skoku-zmiekczenie/ od tamtej pory rower jest katowany na terenie góry Ślęży i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony nic złego się nie dzieje, oprócz usyfionych goleni górnych po próbie zalania olejem ja mam elastomer na zbyciu, ale został już przycięty o parę centów a i jeszcze jedno, tylko nie kujawskim, bo to olej do jedzenia nie smarowania lepiej już jakimś samochodowym np od skrzyni lub mostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.