Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] jakie do max. 600 pln

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł gdzie mieszkasz w Łomiankach? Ja na Warszawskiej przy kościele.

Nie mieszkam w Łomiankach, teraz na Wólce, okolice Mariewa/Zaborowa, stad mam super miejsca na wypady ale z racji faktu, że mam malutką 9-cio miesięczną córcię to mało okazji do jazdy.

Częściej obecnie jeżdżę do pracy na Bielany (ostatnia stacja).

Kiedyś z Łomianek robiłem wypady na do Dziekanowa Leśnego, dalej Sieraków/Truskaw/Mariew/Wiersze/Roztoka/okolice Leszna do Kampinosu tam gdzie jest muzeum.

Możemy się kiedyś gadać

Wracając do kwestii hamulców to sam wiesz, że gór wielkich nie ma ale przydadzą się lepsze hamulce, bo te po błocie/wodzie słabo sobie radzą, podobnie jak w korku jak jakiś kretyn zajedzie autem drogę.

Nie wydam w obecnej chwili na hamulce więcej jak 600 pln, po prostu nie mogę.

Wyszły jeszcze nowe Shimano M596, następca M595, znalazłem je w takiej cenie, że komplet kosztowałby ok. 650 pln minus moje V-ki z klamkomanetkami.

Czy to dobry wybór ?

Czy naprawdę Shimano to tylko XTR ?

Tak sobie szukam po forach, na jednych chwalą Shimano i ganią Avid, na innych odwrotnie, ciężko wybrać coś mi - amatorowi.

Stary za 300 pln dam Ci Avid j3 komplet z g2 160mm. Jak ci nie będą pasowały to mi je zwrócisz. Nie kupuj tanich Sh. Mam Xt m-775 i powiem, że spokojnie na moje potrzeby poprzednie J3 wystarczały. Teraz mam nadzieję, poprawić ich działanie z klockami M06. Może te metaliki coś zmienią. Wydałem na przedni hamulec i tarczę 550pln a porównując je do J3 przepaści nie ma. Hamulce Xt oceniam na 3,5, natomiast J3 na 3 (biorąc 5 stopni). Jak tylko znajdziesz czas to z chęcią możemy razem ruszyć spod pętli w Dziekanowie czerwonym szlakiem. Pozdrawiam, rozważ moją propozycję :thumbsup:

a ja jednak bym radził wziąć hydraulikę.

Piasta przód: Shimano Deore HB-M595 47 zł

Piasta tył: Shimano Deoere FH-M595 78 zł

Tarcze: Shimano SM-RT53 27 zł/sztuka - 54 zł komplet

Hamulec przód: Shimano Deore BR/BL-M596 1000mm 2012 165 zł - cały zestaw gotowy do użycia

Hamulec tył: Shimano Deore BR/BL-M596 1700mm 2012 175 zł - cały zestaw gotowy do użycia

Manetki: Shimano Acera 3x8 SL-M360 44 zł/sztuka - 88 zł komplet.

Łącznie: 607 zł

Dolicz do tego koszt nowych szprych (inne kołnierze piast kapitanie Oczywisty) i koszt ich zaplecenia

Kup dobre klocki i linki, wyreguluj porządnie i ciesz się jazdą na Vkach :)

Vki przestają dawać radę powyżej 90kg wagi bikera i wtedy faktycznie może brakować mocy na zjazdach, jeśli jest inaczej to ktoś albo ma słabą technikę albo beznadziejne opony. Tyle.

@Edit: Tarcze do kampinosu? Popracuj nad techniką jazdy i naucz się używać obu hamulców

Dolicz do tego koszt nowych szprych (inne kołnierze piast kapitanie Oczywisty) i koszt ich zaplecenia

Kup dobre klocki i linki, wyreguluj porządnie i ciesz się jazdą na Vkach :)

Vki przestają dawać radę powyżej 90kg wagi bikera i wtedy faktycznie może brakować mocy na zjazdach, jeśli jest inaczej to ktoś albo ma słabą technikę albo beznadziejne opony. Tyle.

@Edit: Tarcze do kampinosu? Popracuj nad techniką jazdy i naucz się używać obu hamulców

Mam piaste pod CL, wiec nie musze wymieniac.

Moja waga ... troszke za duza jak na moj wzrost, konkretnie 98 kg

W KPN nie ma ostrych zjazdow i przesadnie dlugich, jednak zdarzaja sie na trasie gorki na ktorych przy zjezdzie czasem zdarzaja sie niemile niespodzianki - galaz, dolek, cokolwiek innego i trzeba szybko wyhamwac.

Poza tym pisalem o chamstwie na drodze, czyli zajezdzaniu drogi rowerzyscie, kiedy to auto zajezdza droge, ostro hamuje i masz dwie opcje - wyhamowac lub uciekac na pobocze a czasem nie ma gdzie.

Poza tym kolejnym powodem jest wyjazd urlopowy, byc moze w gory, byc moze z rowerem.

Obecnie zastanawiam sie : Shimano M596 czy Avid Juicy 3, szukam opinii w necie, cenowo wychodza podobnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...