Mod Team mrmorty Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 uda się bez problemów, musisz pozbyć się ze środka sprężyny, tego tłoczka i chyba jednego odbojnika - musi zostać w środku sama sprężyna negatywna z prowadnicą. Może jak rower będzie do góry nogami to całość ładnie sobie wyjdzie. Należy pamiętać też o tym, że skok widelca nieco się zwiększy i blokada może przestać działać - wtedy trzeba będzie dolać odrobinkę oleju pod tłumik. edit jeśli nie pójdzie, to wykręcasz śrubę od dołu i musisz wypchnąć prowadnicę ze sprężyną negatywną a wtedy wszystko wyjdzie. Możesz jeszcze uszczelnić dolną śrubkę i przy składaniu czyli po włożeniu sprężyny negatywnej wlać do goleni tak ze 20 ml oleju dla lepszego smarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolopl Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Pod tłumik to znaczy przez otwór na dole pod śrubą z pokrętłem od ustawienia powrotu ? Jakaś konkretna gęstość tego oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 to tam jest ustawienie powrotu ? jakoś nigdy nie działało co do dolewania niestety od góry - nalezy wykręcić korek w prawej goleni i dolać odrobinę metodą prób i błędów aż zacznie działać. co do gęstości oleju - ja serwisowałem damper i to co wylałem z dampera to dolałem do Darta, nadal działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolopl Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/castrol-synth-fork-oil-5w-olej-do-amortyzatorow-i2237984760.html Taki by się nadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 nada się, a co zrobisz z pozostałymi 475 ml? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolopl Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Przyda się na przyszłość, a poza tym nie znalazłem mniejszych opakowań niż pół litrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TEQ1 Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Zamawiam korek z aluminium + tłoczek. Prosiłbym jednak aby korek był bez otworu na wentyl, sam chce się tym zająć, pamiętasz chyba naszą rozmowę. Jaki koszt z wysyłką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Zapomniałem napisać - trochę zwłoki będzie bo tokarz wyjechał na tydzień do ciepłych krajów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Brawo za pomysł . Bardzo ciekawy temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reyn23 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 A tak chciałbym spytać co dalej w temacie Dalej jeździcie na tej przeróbce?? Jak wrażenia i opinie ...prosimy o jakieś streszczenie bo sezon w pełni Są widoczne jakieś oznaki zużycia , albo przecieki tak mnie to ciekawi prywatnie. Gadałem ostatnio z serwisantem bików i gość mówi ze nie ma sensu bawić się w takie przeróbki bo z czasem i tak coś wycieknie albo popuści. Może ktoś się wypowie na ten temat?? Nadal jestem zdecydowany na ten sposób przeróbki RS Darta ale zastanawia mnie ile gość chciał mnie namówić na zmianę amora u siebie Według mnie ten system nie ma wielu wad i powinno wszystko grać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 11 Maja 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 jego największą wadą jest jego prostota Jeśli coś tam może się zepsuć to jest też łatwe w naprawie - bo co się może zepsuć w cepie? Albo któryś z kijów albo element łączący kije czyli łańcuch najczęściej Proces jest całkowicie odwracalny, a jak coś zacznie puszczać olej to zmieniasz uszczelkę( w moim przypadku trzy bo z racji tłoka) która kosztuje grosze i jedziesz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walles93 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 No pomysł jest genialny tylko ciekawe jak będzie wyglądało to za rok ale w sumie to jedyne co to uszczelki wymieniać. Sam niedawno nauczyłem się serwisować swojego darta i nie jest z nim tak źle pomimo najtwardszej sprężyny a ważę 80kg (chociaż SAG jest za mały) więc nie chciałbym go na razie przerabiać ale mam prośbę na przyszłość. Może ktoś zrobić jakiś ładny rysunek techniczny? (albo nie ładny w paincie) i podać dokładne wymiary. W każdym razie żeby tokarz wiedział dokładnie co ma robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 12 Maja 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 oj ja cały czas mam wyrzuty sumienia że nie naciskam mocniej tego tokarza o wytoczenie tych korków - obiecuje mi jak ten przysłowiowy Indianin u Cejrowskiego - maniana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reyn23 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Lepiej poczekać a mieć coś dobrego Na odpieprz to lepiej niech on nie robi bo ktoś oko straci Choć nie powiem, już nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henrus Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 A czy jest szansa na wykorzystanie tej "kosmicznej" technologii w widelcu 29" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 13 Maja 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 jak najbardziej i nawet lepiej to będzie działało, w sensie progresja nie będzie taka wkurzająca Tak jak pisałem - proces jest całkowicie odwracalny więc jeśli widelec będzie za wiotki(bo nie oszukujmy się - jakieś 10 mm skoku mu dojdzie lub mniej) to wrócisz do stanu poprzedniego a korek z powodzeniem odsprzedasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Będzie trzeba po prostu zwracać na to uwagę, na początku. BTW: Cool, będę miał skok 130mm w XC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek516 Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Nie no bez przesady, 130mm to na pewno nie mi podniosło nie wiele do góry, amortyzator chodzi całkiem dobrze, jedynie pasowało by wymienic uszczelki. Z tym wentylem rowerowym było by dobre bo nie posiadam pompki do amortyzatora i trzeba sie nauczyć szybko wyciagać końcówkę którą sie pompuje żeby powietrze nie ucieklo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Tak sobie myślę, że jak wiadomo guma na mrozie robi się twarda. Czy wasze Darty z tymi tłoczkami na 3 oringi nie robią się mułowate/twarde na zimnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Sugerujesz, że normalne Darty nie robią się na zimnie mułowate? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viechooo Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Pytam o konkretną sytuację po przeróbce. Nie doszukuj się sugestii bo nie w tym celu napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Jestem przekonany, że Dart powietrzny będzie chodził na zimnie o niebo lepiej od zwykłego. W końcu powietrze vs metal. Podejrzewam również, że będzie się zachowywał gorzej od powietrznego w warunkach letnich, lecz podejrzewam, że nieznacznie. Prędzej martwiłbym się o wytrzymałość oringów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 19 Maja 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 jeśli chodzi o zimno to vide mój post strona wstecz - przy siarczystym mrozie (takim że faceci zakładają tzw trzecią skarpetę) mi te oringi strzeliły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qniczynka Napisano 23 Maja 2012 Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Witam, mam Darta 3 w Cube, a temat śledze od dania powstania. Gratuluje pomysłu i realizacji. Jeśli to możliwe to rownież jestem chetny na wytoczony element. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rebel Napisano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Cześć, ja może troche off topic, ale mam problem, czy spreżynę (zwykłą, nie powietrzną) w Dartcie 3 to niebieskim do góry się wkłada czy odwrotnie? Czy te dolne śrubki uszczelnialiście czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi