Skocz do zawartości

[rower] KROSS LEVEL A2 za 1149zł - czy jest wart tych pieniędzy?

Samobujca2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy na forum i mam kilka pytań. Mam zamiar kupić sobie rower, którym chcę jeździć głównie po miecie ale czasem też po terenach bardziej wymagających ( np. lasy w których wiadomo pełno korzeni i w ogóle...) Na chwile obecną znalazłem ten model:

http://www.rowery-wilex.pl/sklep/asortyment.php?id_kategorii=6&id_firmy=0&slowa=&wg=data&jak=desc&ile=20&str=1&id_produktu=1089

Nie znam się dobrze na dodatkach i firmach hamulców, przerzutek itp. dlatego moje pytanie jest proste. Czy ten rower wart jest swojej ceny ? Bo np w momencie kiedy ten rowerek ma akcesoria firmy "SRAM" to mi to nic nie mówi i nie wiem nawet czy jest to dobra firma.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Napisano

Hamulce tarczowe mechaniczne to dla mnie nieporozumienie. Czytałem gdzieś że Sram X-7 to jak Deore, X-3 jest pewnie o klasę słabszy. Na tą cenę to może i dobry sprzęt ale z seryjnym to on ma chyba mało wspólnego...

Napisano

Tak różni się od seryjnego, ale jest nieco inaczej wyposażony niż seryjny, ma gorszy amortyzator na przykład, ale ma lepszy napęd. W sumie w tej cenie można by poważnie się nad tym zastanawiać :)

Co do hamulców. Ten model co podali to Vłki - mam takie, na zdjęciach tarcze. W sumie lepsze będą Vłki, ale te tarcze po poprawnej regulacji dadzą radę, a strzelam że wpakowali tam tektro IO.

Napisano

Witam, jestem nowy na forum i mam kilka pytań. Mam zamiar kupić sobie rower, którym chcę jeździć głównie po miecie ale czasem też po terenach bardziej wymagających ( np. lasy w których wiadomo pełno korzeni i w ogóle...) Na chwile obecną znalazłem ten model:

http://www.rowery-wilex.pl/sklep/asortyment.php?id_kategorii=6&id_firmy=0&slowa=&wg=data&jak=desc&ile=20&str=1&id_produktu=1089

Nie znam się dobrze na dodatkach i firmach hamulców, przerzutek itp. dlatego moje pytanie jest proste. Czy ten rower wart jest swojej ceny ? Bo np w momencie kiedy ten rowerek ma akcesoria firmy "SRAM" to mi to nic nie mówi i nie wiem nawet czy jest to dobra firma.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Omijaj ten rower z daleka,żle pachnie ten składak.Sprzedający żeruje na niewiedzy kupujących.Tektro Auriga,to hamulec hydrauliczny,kaseta 8 speed,a manetka 9 speed,ciekawe.

Napisano

Proszę, o to prawdziwy LEVEL A2 http://www.kross.pl/rower/134-LEVEL_A2.html dołóż trochę a masz pewność co kupujesz :)

Samobujca2, prawda jest taka że las znowu nie jest tak wymagający, ew. że jest piaszczysty, nie utwardzone drogi i będziesz tym rowerem jeździł po lesie od razu po burzach kiedy będzie błoto. Piszesz, że głownie po mieście, zatem nie polecę ci rower typu trekking lecz cross, sam mam teraz rower MTB a ty chcesz od razu kupic MTB XC czyli na tereny typowo wymagające. Dla mnie jazda po asfalcie tym MTB sprawia frajdę, jednak po roku intensywnego jeżdżenia zmieniam rower na typ cross gdyż wymiana korby na 48T i tylnego koła na kasete 11T pochłoneła by 1/4 nowego roweru. Rowery typu cross też mają amortyzator lecz mają cieńszą opone, ale nie znowu jak kolarka, i oczywiście mają lepsze przełożenie jeśli chodzi o miasto :):)

Napisano

Dzięki za odpowiedź, wygląda na to iż owy rowerek jest dość "ostrym" składakiem i lepiej się zastanowić nad czymś innym. W związku z tym chciałbym zapytać co myślicie o "KROSS HEXAGON V6" ? Widziałem te modele na allegro, tańsze o stówkę lub dwie (1200zł) niż u producenta i z tym samym osprzętowaniem co na jego stronie. Jeśli chodzi o Jakość/cena, to będzie to dobry wybór ?

Napisano

Napisz, jaki rozmiar ramy Cię interesuje. Za 1200 zł wolałbym się rozejrzeć za jakimś Levelem A2 z 2010 lub 2009 niż jakimkolwiek Hexagonem. Jak poczekasz jeszcze kilka tygodni, to zaczną się posezonowe wyprzedaże rowerów i kupisz bez problemu coś dobrego w tej cenie.

Używane Cię interesują?

Napisano

Mam 179cm wzrostu, więc rama 19' , 21' , widziałem A2 za 1300zł z tego rocznika. Używane rowery mnie nie interesują, chcę nówkę która potrzyma kilka dobrych lat (oczywiście biorąc pod uwagę, że o rower będę dbał).

Napisano

No ale przecież to nie są byle tarcze... Hydrauliczne hamulce tarczowe są przecież dobrym sprzętem. A w takiej cenie roweru to dobra rzecz jest.

Panowie... byłem w kilku miejscach i najciekawszą opcją jaką mi zaoferowali jest właśnie LEVEL A2, za 1450zł ale z rocznika 2010. Sprzedawca zachwalał, że jest to model lepszy od tego z rocznika 2011 ponieważ ma lżejszą i lepszą ramę niż ten aktualny (w opisie stara rama to ALUMINIUM 6061 DOUBLE BUTTED, w nowych modelach to tylko ALUMINIUM 6061). Zauważyłem również, że ma inne hamulce... model którym jestem zainteresowany (http://allegro.pl/jedyny-taki-kross-level-a2-disc-hydraulika-lockout-i1753360416.html) ma Shimano BR/BL-M445 a te które są w modelu o 100zł tańszym są to TEKTRO AURIGA COMP 160 MM, w tańszym modelu jest również inne siodełko, widelec jest również inny (stara wersja : SR SUNTOUR XCM-V2 HLO, 100 MM nowsza wersja: SR Suntour XCM-V3 LO 100mm).

No i teraz jest pytanie który wybrać i dlaczego... przyznam że bardziej mnie interesuje model z linka, choćby ze względu na bardziej przyjemny dla mego oka kolor a modele A2 z 2010 roku to tylko biały i czerwony... obydwa nie powalają.

Proszę o pomoc

Napisano

Kliknij tu to chyba rozwiąże twój problem odnośnie ceny. 2011 ma lepszy amor, v3 jest z tłumikiem olejowym i hamulce shimano tez są bardziej chwalone, nie wspomnę już o manetkach z modelu 2010 (nie wyobrażam sobie ich dostosowania, jakoś źle to jest spasowane) Tym co mówi sprzedawca to się nie sugeruj w ogóle.

5924_2.jpg

A29.jpg

Napisano

Wow radamenes dzięki wielkie ! Zaoszczędzę dzięki Tobie 70zł :D Dobrze wiedzieć, że jednak nowszy jest lepszy. To fascynujące, że 2 sklepy w jednym miejscu robią sobie taką ciekawą konkurencję cenową :P

Napisano

Tak byłem w tym sklepie, ale on dopiero powstaje :D Tam jeszcze nic nie ma, wszystko jest w folii. Trzeba było wejść i dopiero z piwnicy przyniesiono mi A2 i zobaczyłem jak to wygląda, przymierzyłem się do roweru. Ceny też mają całkiem sensowne. I to jest w Budynku z numerem 29a :D

Napisano

uuu poczekaj do października, listopada wyrwiesz go za 1150 - 1200. Za taką cene oferowali mi ten model w zimie...

Jaką wersje V-ki czy Disc? Ceny już i tak spadły ale czy spadną do poziomu z ubiegłego roku... wątpię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...