Skocz do zawartości

[tarcze] Przednia tarcza wygięta - co zrobić

kayakkielbasa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy,

Dzisiaj na krawezniku poslizgnal mi sie rower, pochylil i uderzylem dolem najwiekszej przedniej tarczy w stojacy slupek.

Tarcza sie wygiela, dalo sie ja w miare wyprostowac po zdjeciu, tylko przy jednym nicie jest male pekniecie.

To korba STX-RC.

Pytanie do Was - czy taka pojedyncza tarcze da sie wymienic?

JEzeli nie, to rozumiem, ze trzeba kupic nowa korbe - co wtedy z iloscia zebow? obecne zebatki podobna chodza na wezszych lancuchach, czy odleglosc miedzy zebami tym samym tez sie zmienila? Ja mam z tylu 8 biegow (a nie jak wszedzie teraz 9), czy w zwiazku z tym, chcac wymienic na nowa korbe musialbym wymienic reszte rowniez?

Co poradzicie w tej kwestii ?

dzieki.

Napisano

Ta korba to istna legenda przynajmniej dla mnie. Jeśli uszkodziłeś największy blat to z dzisiejszych konstrukcji nie dopasujesz bo to dawna konstrukcja na 5 śrub a dzisiejsze mają 4 więc spróbuj jeśli to oczywiście możliwe jeżdzić na niej nadal tylko zwracaj uwagę na to pęknięcie.

Co do ewentualnej wymiany to jeśli dobrze pamiętam STX RC miał tarcze w kombinacji 42x32x22T więc powinieneś kupić z takim samym układem lub coś lepszego z układem 44x32x22T. Nie wiem tylko co z przednią przerzutką bo jeśli masz starszą konstrukcję to morze być kłopot z obsługą kombinacji 44x32x22T a wtedy trzeba będzie wymienić i ją. Z nawą korbą i łańcuchem nie będzie kłopotu bo każda korba pod 9 rz. napęd bez kłopotu obsłuży łańcuch na 8 rz. jak choćby CN-HG40, CN-HG50 czy CN-HG91.

Napisano

hej,

No wiec zalozylem to co jest, i tak naprawde o tym peknieciu zapomialem, bo w ogole nie przeszkadza.

Bardziej przeszkadza to, ze najwieksza tarcza minimalnie czasami wypada z osi podczas obracania i w pewnej konfiguracji z przerzutka z tylu (lancuch po duzym skosie) minimalnie trze o nia lancuch.

Sprobuje to jeszcze podprostowac, tylko troche sie boje bo po tym peknieciu..

A w jakim sensie ta korba to legenda? chodzi o to, ze stara i juz dawno wyszla z obiegu ? ;)

Ale czekaj, bo piszesz ze to na 5 srub - ja widze u siebie 4 imbusy..

Takie tarcze w ogole da rade kupic pojedynczo, czy wymienia sie wtedy cala korbe od razu?

Napisano

Stara ale jara i jest a raczej była lepsza od niejednej z dzisiejszych top modeli. Moją nadal trzymam na starym sprzęcie i za nic się jej nie pozbędę choćby z sentymentu. To była prawdziwa jakość Shimano wręcz pancerna a po przebiegu 15 kkm jest w lepszym stanie niż moja obecna Deore z zaliczonymi 7 kkm.

Tu mnie zaskoczyłeś bo moja ma 5 śrub. Generalnie tarcze da się kupić tylko jest kwestia właśnie idealnego spasowania otworów pod śruby.

Napisano

Beskid, reasumujac - nowe tarcze maja te same odleglosci miedzy zebami co stare? (abstrahujac juz od ich ilosci).

Nowe lancuchy podobno sa wezsze żeby chodzily na kasetach 9 i 10trybowych, i co za tym idzie zęby na nich moga byc tez ciasniej rozstawione (to tylko moja watpliwosc, na ktora wlasnie poszukuje odpowiedzi, bo gdybym nie znalazl uzywanej tarczy stx, to mozliwe, ze bede musial dokupic cos nowego po prostu).

pzdr.

Napisano

Co do pierwszego pytania to tak. Jeśli zdecydujesz się na nową korbę to kupuj raczej łańcuch dedykowany na konkretną ilość zębatek w tylnej kasecie np. 8,9 czy 10 rz.

Napisano

koledzy z ciekawosci jeszcze - http://e-bmx.pl/opis/1901338/shimano-zebatka-42t-4-sruby.html?from=bazarek ta tarcza wyglada wlasciwie na zdjeciu identycznie jak moja stx rc... cena tylko wydaje sie mocno podejrzana, chociazby dlatego, ze obok w tym samym sklepie, tarcza alivio jest za 36zl, notabene chyba tez by pasowala zamiast mojej..

co o tym sadzicie? sprobowac ja brac?

dla przypomnienia, tak wyglada moja korba

http://archiwumallegro.pl/kultowa_korba_stx_rc_okazja-129193577.html

Napisano

approks,

Alivio to jest nie ta z linku, tylko ta druga w sklepie, czarna, ktora kosztuje 36zl.

Ta kosztuje 25zl, jest srebrna i wyglada jak moja stx rc. moze bardziej sie blyszczy, co by moglo ewentualnie swiadczyc o tym, ze jest ze stali a nie aluminium.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...