Skocz do zawartości

[rower] Cube Attention 2011 vs Unibike Flite 2011

Kenjiro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po szperaniu w necie i obmacaniu rowerów w sklepie, zdecydowałem się na wybór pomiędzy tymi dwoma: Cube Attention i Unibike Flite. Obydwa modele z tego roku.

Porównanie:

rama - podobna jakość, waga, Cube bardzie sportowa, krótsza. Unibike - dłuższa;

osprzęt: tutaj plus dla Cube'a

hamulce: porównywalne

amortyzator: rockshock dart3 w Cube, Suntour XCR w Unibike - opinie różne, jedni wolą, taki inni taki;

opony - trochę lepsze w Unibike

ogólna prezencja: tutaj troche lepiej Cube, choć Unibike też nie brzydki

Myślę, że zadecyduje próbna jazda.

Proszę Was zatem abyście napisali o znanych przypadłościach, wadach/zaletach jednego i drugiego. Najlepiej ich użytkownicy. Czy jest coś co może przechylić szalę zdecydowanie na korzyść jednego lub drugiego?

Przeczytałem wszystkie wątki i raczej interesuje mnie opinia użytkowników.

Pozdrawiam

Napisano

Czesc,

ja wybrałem CUBE Att.. ze wzglegu na cene ;) (wzialem go za 1800 bo mialem znizke z nocy rowerów) i jestem bardzo zadowolony.

Co do amora to mnie pprzekonuje fakt ze Dart jest calkowicie serwisowalny i ponoc jest to prostacko łatwe.

Cube ze skiteam pozesz wziac na różne karty ze zniżka 10%.

Masz pytania - pytaj.

pozdro

Napisano

Jeździłeś na Flite także, zanim wybrałeś? Chodzi mi o to, czy są jakieś odczuwalne różnice związane z różnicą w geometrii ramy. Cube jest trochę krótszy do Unibike, ale czy ta różnica jest na tyle duża, że odczuwalna?

Napisano

A na czym ta "lepszość" polega. Potrafisz to jakoś zdefiniować? Czy tak po prostu czułeś, że lepiej jedzie się na Unibike? Lepiej to znaczy bardziej komfortowo? Bardziej zwrotnie? Sylwetka bardziej/mniej pochylona?

Napisano

Jeździło się wygodniej i Uni były większe, mam 194cm. Cube nawet na 22" ramie były za małe i ta pozycja była po prostu dziwna, trudno to określić. Ani mi to nie podchodziło pod sportową ani pod jakąś taką bardziej komfortową. W Uni czuje sportową pozycję z zachowaniem umiaru by plecy nie złamały się po 5 km :icon_wink:

Napisano

Ja mam 178cm więc będę się przymierzał do 20" Cube i 19" Unibike.

Mam nadzieję, że Cube w tym rozmiarze styknie. A jak nie to Uni, tylko teraz tak się zastanawiam, bo Flite ma ramę ta samą co Evo, amorek też taki sam, hamulce inne i osprzęt, który i tak po jakimś czasie do wymiany pójdzie. Tak więc może zaoszczędzić kilka złotówek i pozostać przy Evo...

I bądź tu człowieku mądry... :wallbash:

Napisano

Flite ma taka rame jak Expert, a co do osprzętu to błędne myślenie. Za róznice w cenie dzielącą evo i flite nie kupisz tego czym się różnią.

Napisano

Ja mam 182cm wzrostu i 20" CUBE jest dla mnie idealny znaczy komfortowy.

Do Uni sie nie przymierałem bo jak ma sie oferte Cube Att.. za 1800zl to tak jak brak wyboru...

Napisano
Flite ma taka rame jak Expert, a co do osprzętu to błędne myślenie. Za róznice w cenie dzielącą evo i flite nie kupisz tego czym się różnią.

Evo-Flite-Expert - to jest ta sama rama, tylko kolorystyka inna.

Pewnie, że za różnicę w cenie się nie kupi tego osprzętu. Raczej chodziło mi o przyszłościowe kupowanie osprzętu. Bo można przecież lepszy wrzucić, np Deore XT na tył i SLC na przód. Oczywiście jako drugi rzut, jak te się styrają.

Jeszcze pytanko, nie wiecie ile dokładnie ważą Evo 19", Flite 19" i Cube Attention 20"? Niby są dane na stronie producenta ale to pewnie dla najmniejszych ram podawane jest?

Do Uni sie nie przymierałem bo jak ma sie oferte Cube Att.. za 1800zl to tak jak brak wyboru...

A gdzież taką ofertę można dostać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...