Skocz do zawartości

[rower] Merida SUB-40-D czy Kross Hexagon V6

Prorok0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem tu nowy i mam mały dylemat.

Postanowiłem zmienić rower z komunijnej Meridy z ramą chyba 15, na której przy moim wzroście 185cm raczej jeździć się nie da.

Mam na razie do wyboru dwa rowery:

-kilkuletnia(3 albo 4) Merida SUB-40D, z ramą 18(biło-czerwona), podobno używany przez kobiete raczej w mieście, z wymienionymi piastami

-nowy Kross Hexagon V6 2011 rama 21(biała), jeszcze w pudełku

Wzrost 185cm, Waga ok 64kg

Jakoś przez te 8 lat przywiązałem się do marki Merida i z jednej strony chciałbym Meride, ale z drugiej jest nowy Kross(choć brzydko biały)

Rower raczej potrzebuje to jazdy po drogach asfaltowych w terenie wiejskim(raz pod górkę raz z górki{tak jak w Małopolsce bywa}), ew kamienistych/polnych drogach, a nie do jazdy w ciężkim terenie.

Nie wiem który wybrać, z góry dzięki za pomoc

Napisano

No to tak, nie wiem jak wygląda ten pierwszy rower bo nie umiem go znaleźć ale jeśli jest on podobny do hexagon moim zdaniem wybór jest nie trafny, czemu a to dlatego że mówisz że używany będzie do jazdy po asfalcie, ew. po drogach leśnych ale te zazwyczaj są utwardzone, nie piaszczyste więc koła typu MTB są niepotrzebne. Następne pytanie, to czy jazda ma sprawiać ci przyjemność i zadowolisz się jak pojedziesz 30km/h czy nie. Jeśli tak to MTB może być ale jeśli nie to zmień kierunek poglądu na rowery typu cross. Ceny podobne, a koła 28cali 48T przód i 11T tył, 8 rzędowe, cieńsza opona niż MTB i większa prędkość :)

Napisano

A w Krossie jak jest z klamkomanetkami?

Ma on Shimano ST-EF60, a gdzieś czytałem że te klamki są do V-brake, a Kross ma tarcze, jak to będzie współpracować?

Napisano

A to spoko, nie wiedziałem że tarcze mają takie same klamki jak v-brake, Kross'a to ja już de facto mam tylko dam go na serwis aby mi wszystko wyregulowali, sam nie chce sie za to zabierać, jedyne co zrobiłem to go złożyłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...