preemo Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Szukam butów spd dla amatora. Zastanawiam się nad Shimano M087 lub M123. Czy oba rodzaje butów równie mocno trzymają stopę (jedna mają klamrę a drugie tylko rzepy)i czy kta klamra solidniejsza jest od rzepów czy to jakiś plastikowy badziew? Nie miałem okazji ich przymierzyć, bo nie było akurat w sklepie tych modeli (przymierzałem M077 i git), które są wygodniejsze? M123 mają jakąś wkładkę EVA pochłaniającą wstrząsy a M087 nie czy ma to jakieś znaczenie? Które są wygodniejsze i wykonane z lepszych materiałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiob Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ja jeżdżę w 87 i szczerz polecam, trzymają bardzo dobrze, klamra to nie żaden badziew, buty naprawdę bardzo przyzwoite, ja bym brał 87 klamra dobra rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
preemo Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Wygodne ? mają jakąś wkładkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 A może Specialized Sport MTB? A airbike są po 255zł, czyli w zbliżonej cenie do M123. Sam przymierzam się do swoich pierwszych SPD, miałem podobny dylemat jak Ty, ale w końcu chyba zdecyduję się na Spece. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablokiller1 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Jeździłem w M123 i nie narzekam te dodatkowe bolce z przodu zawsze można zlikwidować. Jedne z ciekawszych butów za średnią cenę ,ale od których można coś wymagać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
preemo Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Lepsze od Specialized Sport MTB? wygodniejsze ? Specialized niby zaprojektowane w technologii Body Geometry (cokolwiek to znaczy) a m123 mają wkładkę pochłaniającą wstrząsy. Fak nie łatwo z wyborem. Jakieś propozycje? Jeszcze jedno. Wie ktoś jak jest z rozmiarami butów Specialized ? tzn. czy system z długością wkładki się sprawdza? W shimano się sprawdza bo pojechałem do sklepu i chciałem rozmiar 44 (278 mm) wkładkę mam trochę ponad 27 i były idealne. Czy 43 Specialized będą dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoshi Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 mam M123. kupilem za 210 zl na allegro i musze powiedziec, ze sa bardzo wygodne i wytrzymale. moglyby byc jedynie troche lzejsze no ale nie ma co narzekac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Buty speca musisz przymierzyć bo wkładka BG nie każdemu pasuje.Tym bardziej,że są jej trzy rodzaje.Jeśli chodzi o M087 to buty są ok.Jeżdżę od początku sezonu i jakoś szczególnie o nie nie dbam.Zastrzeżenia mam jedynie do rzepów-słabo trzymają (zastanawiam się czy u szewca można wszyć nowe rzepy),klamra jest ok,trzyma stopę i się nie luzuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Lepsze od Specialized Sport MTB? wygodniejsze ? Specialized niby zaprojektowane w technologii Body Geometry (cokolwiek to znaczy) a m123 mają wkładkę pochłaniającą wstrząsy. Fak nie łatwo z wyborem. Jakieś propozycje? Jeszcze jedno. Wie ktoś jak jest z rozmiarami butów Specialized ? tzn. czy system z długością wkładki się sprawdza? W shimano się sprawdza bo pojechałem do sklepu i chciałem rozmiar 44 (278 mm) wkładkę mam trochę ponad 27 i były idealne. Czy 43 Specialized będą dobre? Dzisiaj jeździłem po sklepach i przymierzyłem zarówno Shimano M123 jak i Spec Sport MTB. Na pierwszy rzut oka obydwa modele są porządnie wykonane, jedynie w Shimano nie bardzo mi się podoba miejsce styku podeszwy z "właściwym" butem, widać klej. Po przymierzeniu M123 wydały mi się bardzo wysokie i ciężkie. Sport MTB są lżejsze, bardziej dopasowane i nie mają tak grubej, i przez to wysokiej, podeszwy (razem z bieżnikiem). Po porównaniu tych dwóch butów wybieram Spece. Co do rozmiarów, sam mam stopę ~273mm: Shimano 44 były minimalnie za luźne, za to Spece 43 pasowały idealnie. Więc wychodzi na to, że Shimano ma rozmiarówkę zawyżoną o jeden rozmiar, bo na co dzień chodzę w 43. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
preemo Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Nie mam niestety możliwości przymierzyć tych spec sport mtb, więc trochę lipa. Na które się zdecydować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leexosport Napisano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Swego czasu miałem Shimano M087 i jeżeli miałbym coś polecać to mogę właśnie ten model i to z czystym sumieniem. Mieścisz się w podanym budżecie cenowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.