Skocz do zawartości

[Buty]Shimano m123 v. m087

preemo

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam butów spd dla amatora. Zastanawiam się nad Shimano M087 lub M123. Czy oba rodzaje butów równie mocno trzymają stopę (jedna mają klamrę a drugie tylko rzepy)i czy kta klamra solidniejsza jest od rzepów czy to jakiś plastikowy badziew? Nie miałem okazji ich przymierzyć, bo nie było akurat w sklepie tych modeli (przymierzałem M077 i git), które są wygodniejsze? M123 mają jakąś wkładkę EVA pochłaniającą wstrząsy a M087 nie czy ma to jakieś znaczenie? Które są wygodniejsze i wykonane z lepszych materiałów?

Lepsze od Specialized Sport MTB? wygodniejsze ? Specialized niby zaprojektowane w technologii Body Geometry (cokolwiek to znaczy) a m123 mają wkładkę pochłaniającą wstrząsy. Fak nie łatwo z wyborem. Jakieś propozycje?

Jeszcze jedno. Wie ktoś jak jest z rozmiarami butów Specialized ? tzn. czy system z długością wkładki się sprawdza? W shimano się sprawdza bo pojechałem do sklepu i chciałem rozmiar 44 (278 mm) wkładkę mam trochę ponad 27 i były idealne. Czy 43 Specialized będą dobre?

Buty speca musisz przymierzyć bo wkładka BG nie każdemu pasuje.Tym bardziej,że są jej trzy rodzaje.Jeśli chodzi o M087 to buty są ok.Jeżdżę od początku sezonu i jakoś szczególnie o nie nie dbam.Zastrzeżenia mam jedynie do rzepów-słabo trzymają (zastanawiam się czy u szewca można wszyć nowe rzepy),klamra jest ok,trzyma stopę i się nie luzuje.

Lepsze od Specialized Sport MTB? wygodniejsze ? Specialized niby zaprojektowane w technologii Body Geometry (cokolwiek to znaczy) a m123 mają wkładkę pochłaniającą wstrząsy. Fak nie łatwo z wyborem. Jakieś propozycje?

Jeszcze jedno. Wie ktoś jak jest z rozmiarami butów Specialized ? tzn. czy system z długością wkładki się sprawdza? W shimano się sprawdza bo pojechałem do sklepu i chciałem rozmiar 44 (278 mm) wkładkę mam trochę ponad 27 i były idealne. Czy 43 Specialized będą dobre?

Dzisiaj jeździłem po sklepach i przymierzyłem zarówno Shimano M123 jak i Spec Sport MTB. Na pierwszy rzut oka obydwa modele są porządnie wykonane, jedynie w Shimano nie bardzo mi się podoba miejsce styku podeszwy z "właściwym" butem, widać klej. Po przymierzeniu M123 wydały mi się bardzo wysokie i ciężkie. Sport MTB są lżejsze, bardziej dopasowane i nie mają tak grubej, i przez to wysokiej, podeszwy (razem z bieżnikiem). Po porównaniu tych dwóch butów wybieram Spece.

Co do rozmiarów, sam mam stopę ~273mm: Shimano 44 były minimalnie za luźne, za to Spece 43 pasowały idealnie. Więc wychodzi na to, że Shimano ma rozmiarówkę zawyżoną o jeden rozmiar, bo na co dzień chodzę w 43.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...