Skocz do zawartości

[200 km II] Katowice - Cieszyn - Wisła

Mordiz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może koledzy wypowiedzą się dokładniej bo ja znam rejony w przeciwnym kierunku, ale tak czerwonym szlakiem przez Tychy , obok Paprocony itd. Asfaltu jest tam stosunkowo mało z czego bardzo się cieszę :) Nadal nie wiem jak kierować się za Pszczyną.

Napisano

Możemy pojechać do Cieszyna tym rowerowym, który gdzieś po drodze był :), a poźniej jak Tomciox mówił tym wjazdem na Małą Czantorię i zjedziemy do Wisły.

Napisano

Pytanie dla kolegów co jeździli pociągiem z rowerem: z tego co widzę to pojedzie nas ok 8 osób czy nie będzie problemu z zapakowaniem się do pociągu?

Napisano

Jak będzie specjalny wagon rowerowy to nie. Ostatnio jak jechaliśmy to w zwykłym przedziale były wydzielone miejsca rowerowe. Dokładnie to 3 haki na przednie koła. Ale jak się pokombinuje to wejdzie w to miejsce 5 rowerów. Jak się pokombinuje to poupycha się rowerki :)

Napisano

Oooo:) robi się tłum z czego bardzo się ciesze!!:) Ogólnie jedziemy przez Giszowiec, Tychy, do Pszczyny. Tak jak ostatnio, a później się zobaczy:) Odnośnie tego o której i gdzie to trzeba się ugadać.:) Ja pewnie z Mordizem tam gdzie ostatnio się spotkamy:P i albo z resztą w centrum albo na Giszowcu to powiedźcie :)

Napisano

Oooo:) robi się tłum z czego bardzo się ciesze!!:) Ogólnie jedziemy przez Giszowiec, Tychy, do Pszczyny. Tak jak ostatnio, a później się zobaczy:) Odnośnie tego o której i gdzie to trzeba się ugadać.:) Ja pewnie z Mordizem tam gdzie ostatnio się spotkamy:P i albo z resztą w centrum albo na Giszowcu to powiedźcie :)

Na Giszowcu koło stawu Janina przy tej knajpie było idealnie, mogę poprowadzić całą ekipę z Sosnowca i okolic - zresztą wszyscy się znamy ze wspólnych wypadów. Jeszcze Krzysiek (Kysu) z nami dodatkowo pojedzie bo pisał mi na PRV. IMHO lepiej wyjechać z rańca, najpóźniej o 7:00 na Giszowcu żeby być.

Napisano

Nie kojarzę za bardzo rowerowej ścieżki z Pszczyny do Cieszyna. Ostatnio jechałem z Pszczyny do Strumienia główną drogą nr 939 - wbrew pozorom nie jest mocno ruchliwa. Później ze Strumienia najlepiej (jeśli nie chcecie główną Wiślanką) dojechać bocznymi (przez Zabłocie i Zaborze) do Ochab, skąd przez Dębowiec i Kostkowice dojedziecie do Cieszyna mało ruchliwą drogą.

Napisano

My jak jechaliśmy to za Goczałkowicami był drogowskaz rowerowy 99km do cieszyna w prawo i pojechaliśmy prosto na Wisłę.:)

Może udałoby się pod koniec tego parku na Giszowcu? gdzieś z drugiej strony parku na 3stawach?

Napisano

My jak jechaliśmy to za Goczałkowicami był drogowskaz rowerowy 99km do cieszyna w prawo i pojechaliśmy prosto na Wisłę.:)

Może udałoby się pod koniec tego parku na Giszowcu? gdzieś z drugiej strony parku na 3stawach?

To może w miejscu gdzie można dychnąć (jest tam jakiś stół i 2 ławy), znajdującym się na rozgałęzieniu ścieżek na 3 stawy w stronę 73pp, Katowic - Piotrowic (ul.Szenwalda) i Stawu Janina z knajpą. Podejrzewam, że tamtędy i tak będziecie przejeżdżać co by na Murcki przejechać lasem.

Chyba, że nie kojarzycie gdzie to jest to możemy podjechać pod przejazdy kolejowe którymi się jedzie na 3 stawy, zaraz niedaleko tej drewutni przy przekroczeniu ulicy 73pp.

Napisano

Przepraszam, że się tak zapytam ale jakie posiadacie rowery. Posiadam aktualnie MTB i widzę że jest dużo wypadów organizowanych w góry, a czy rowerem Cross też można gdzieś pojeździć. Nie piszcie gdzie tylko tak albo nie. Będę bardzo wdzięczny :)

Napisano

Przepraszam, że się tak zapytam ale jakie posiadacie rowery. Posiadam aktualnie MTB i widzę że jest dużo wypadów organizowanych w góry, a czy rowerem Cross też można gdzieś pojeździć. Nie piszcie gdzie tylko tak albo nie. Będę bardzo wdzięczny :)

TAK myślę, że gdzieś z pewnością można pojeździć :rolleyes:. W końcu rowery, a także ich typ - cross z zasady służą do jazdy :icon_mrgreen:.

A tak poważniej to myślę, że spokojnie na takiego tripa jak organizowanego w tym wątku mógłbyś wyruszyć Cross-em. Ostatnio widzieliśmy jak ktoś naginał na szosie przez te lasy kobiórskie.

Napisano

A tak poważniej to myślę, że spokojnie na takiego tripa jak organizowanego w tym wątku mógłbyś wyruszyć Cross-em. Ostatnio widzieliśmy jak ktoś naginał na szosie przez te lasy kobiórskie.

Potwierdzam. To szczegóły kiedy będziemy ustalać?

Napisano

patrząc na tą mapkę to mam pomysł na następny trip :) Pociąg do Wisły i przejazd tamtejszymi trasami :rolleyes:

W górach się całkiem inaczej jeździ niż po asfaltach i szutrach leśnych. Wiem coś o tym bo swój pierwszy szlif zrobiłem całkiem niedawno w Beskidzie sądeckim :) Plany wypadu całkiem obiecujące, jestem za - ale pewnie najwcześniej w kolejny weekend po tym długim będę mógł zasiąść na taką poważniejszą trasę. Tak pod znakiem zapytania stoi sobota, wsiądę jutro na rower i zobaczę czy da radę jako tako jechać (na szczęście trasa nie jest zbyt wymagająca i może da radę z obolałymi plecami ją zrobić).

Napisano

W górach się całkiem inaczej jeździ niż po asfaltach i szutrach leśnych.

Tyle to wiem :) Kiedyś może i nabijanie kilosów na asfalcie i ubitych drogach było fajne. Teraz to mniej bawi.

50km w górach to jest sukces, na asfalcie rozgrzewka :)

Napisano

Mordiz a czy mozesz juz napisac jakis konkret na temat tej trasy w sobote bo ja musze sobie wolne w pracy zalatwic jak chce jechac a nie bede zawracac komus glowy urlopem a pozniej zostane w domu

Napisano

t0mas82 dasz radę na pewno. Z twoją kondycją i możliwościami pedałując tylko jedną nogą pojedziesz szybciej niż ja. Spotkanie o 6 na papieskim (damy radę na 7 do Katowic dojechać?)

Napisano

Oczywiście jedziemy pod warunkiem, że pogoda się nie załamie zupełnie. Przelotne opady ok.

Wyjazd dnia 13.08 o godzinie 7 + 15min . Dokładne miejsce zbiórki: trzeba ustalić dzisiaj.

Zakładamy spokojne tempo, ale nie żółwie :)

Napisano

t0mas82 dasz radę na pewno. Z twoją kondycją i możliwościami pedałując tylko jedną nogą pojedziesz szybciej niż ja. Spotkanie o 6 na papieskim (damy radę na 7 do Katowic dojechać?)

Hehe dzięki za słowa otuchy :) Jak do roboty jadę to na Giszowcu pod stawem Janina jestem czasem w 30min jak się światła dobrze ułożą. Spokojnie o 6:00 się zorganizuje zbiórkę na placu papieskim (będzie kwadrans dla spóźnialskich) i ewentualnie spokojniejsze tempo wrzucimy.

:icon_arrow: Mordiz a dacie radę być ciut wcześniej np. na 7:00 (z ww. kwadransem dla spóźnialskich) na Giszowcu ew. 3 stawach pod Wiochą (Wiocha na 3 stawach chyba jest bardziej rozpoznawalna i można by właśnie tam się umówić na połączenie ekip z okolic Sosnowca i Katowic)? IMHO lepiej wcześniej wyjechać.

Napisano

Obgadam to z Młodym, bo ja nie znam tamtych okolic :) Ja się dostosuję.

Trasa. Raczej mieszana. Las, ubite ścieżki leśne, asfalt też będzie.

Nie wiem jak dokładnie za Pszczyną będziemy jechać :) Improwizacja będzie i tyle :)

Napisano

no a trasa , las , asfalt ? ktoredy ?

Z tego co wcześniej było pisane to jedziemy czerwonym rowerowym z Murcek na Pszczynę (przez Tychy, w pobliżu Paprocan) więc ~70% to lasy (murckowskie, kobiórskie) i tamtejsze mniej lub bardziej dziurawe drogi pożarowe i leśne ścieżki. Później w Goczałkowicach wjeżdżamy na ten rowerowy na Cieszyn a stamtąd podjazd na Małą Czantorię i zjazd do Wisły. Ale to niech autor wątku lub ktoś więcej zorientowany się wypowie jak jedziemy bo nie chce mieszać :) To tylko taki zarys trasy pewnie tak pojedziemy całkiem inaczej i ze 2 razy się zgubimy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...