Skocz do zawartości

[200 km II] Katowice - Cieszyn - Wisła

Mordiz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witojcie!

Z Wojtkiem planujemy wyprawę do Cieszyna, parę km po okolicach i jazda do Wisły na pociąg. W sobotę rzuciły mi się oznaczenia ścieżki rowerowej prowadzącej do Cieszyna. Zna ktoś może dokładną trasę tej drogi ?

No i czy istnieje jakaś trasa rowerowa Cieszyn-Wisła. Ewentualnie czy ktoś ma jakieś inne propozycje i chęć udziału w forumowej eskapadzie w najbliższy długi weekend. Dokładny dzień zależny jest od prognoz pogody :)

Napisano

Ciekawa propozycja. Jak nie znajdzie się nic ciekawszego to chętnie się wybiorę. Gdzie ew. zbiórka w Katowicach i jakimi prędkościami śr. śmigacie?

Napisano

Ostatnio mieliśmy średnią ~22, oszczędzaliśmy się bo myśleliśmy ze ponad 200 pyknie. Zresztą myślę, że i tym razem będzie podobnie. Cienkie bolki z nas :)

Napisano

Ostatnio mieliśmy średnią ~22, oszczędzaliśmy się bo myśleliśmy ze ponad 200 pyknie. Zresztą myślę, że i tym razem będzie podobnie. Cienkie bolki z nas :)

AVG ~22km/h to nie jest tak źle. Planujecie jakiś kawałek terenem zrobić czy tylko asfalty? I najważniejsze to jaką trasą (może dało by radę jakąś mapkę wrzucić na forum). Skąd i o której godzinie wyjazd ? Nie ukrywam,że pasuje mi wypad w któryś dzień długiego weekendu lub z racji urlopu w tygodniu ale to w czwartek najwcześniej.

Napisano

Planujemy w długi weekend, może sobota ? Trasa jeszcze nie znana :) Ostatnim razem jak jechaliśmy widzieliśmy znak kierujący na Cieszyn, była to jakaś droga rowerowa. Nie wiem jeszcze jak ona prowadzi.

Staramy się unikać asfaltów. Ostatnia wycieczka Katowice->Pszczyna->Wisła to w 80% powadziła przez leśne ścieżki.

Napisano

Planujemy w długi weekend, może sobota ? Trasa jeszcze nie znana :) Ostatnim razem jak jechaliśmy widzieliśmy znak kierujący na Cieszyn, była to jakaś droga rowerowa. Nie wiem jeszcze jak ona prowadzi.

Staramy się unikać asfaltów. Ostatnia wycieczka Katowice->Pszczyna->Wisła to w 80% powadziła przez leśne ścieżki.

Sobota jest jak najbardziej OK - myślę, że mógłbym zabrać ze sobą jeszcze co najmniej ze 2 osoby chętne do takiej jazdy :). Najlepiej wyjechać z rana g. 6:00, najpóźniej 7:00 bo jest wtedy mały ruch na drogach i więcej można objechać.

Trasę Katowice->Pszczyna robiłem 3 razy, lasy murckowskie i kobiórskie to dobre tereny do zgubienia się i jest naprawdę gdzie pojeździć. Fajnie jakby dało się właśnie takimi terenami dojechać do Wisły, wiem że czasem jest to niemożliwe i trzeba asfaltem grzać.

W którym mniej więcej miejscu jest ta ścieżka rowerowa i jaki kolor oznaczenia, może coś się uda znaleźć na necie którędy prowadzi?

Napisano

Jak bym pamiętał w którym to miejscu było ... :)

Ostatnio tak fajnie nam się jechało do Wisły, że aż pomyliliśmy drogi i wylądowaliśmy w Brennej. Tak więc jest gdzie się gubić.

Szukam jakiejś trasy, ale ciągle mi coś przeszkadza... w końcu w pracy jestem :)

Napisano

Jak bym pamiętał w którym to miejscu było ... :)

Ostatnio tak fajnie nam się jechało do Wisły, że aż pomyliliśmy drogi i wylądowaliśmy w Brennej. Tak więc jest gdzie się gubić.

Szukam jakiejś trasy, ale ciągle mi coś przeszkadza... w końcu w pracy jestem :)

Wyjazd bez pogubienia drogi to nie wyjazd. Ja na prawie każdym wypadzie rowerowym się gubię - ostatnio w drodze do Nowego Sącza jakoś mi się źle skręciło i zrobiłem extra 10km :). Ok to jak uda się ustalić trasę i miejsce ew. zbiórki (może będziecie przez lasy na Giszowcu śmigać albo 3 Stawy bo tam mam trochę bliżej z Sosnowca) to wrzuć informacje na forum.

Napisano

No i czy istnieje jakaś trasa rowerowa Cieszyn-Wisła. Ewentualnie czy ktoś ma jakieś inne propozycje i chęć udziału w forumowej eskapadzie w najbliższy długi weekend. Dokładny dzień zależny jest od prognoz pogody :)

Z Cieszyna do Wisły możecie jechać główną drogą, czyli standardowo z Cieszyna przez Bażanowice i Goleszów do Ustronia i stamtąd do Wisły. Rowerem jednak lepiej jechać przez Puńców i Dzięgielów i dalej na Leszną Górną, by dotrzeć (po drodze jeden ciężki podjazd) do podnóża Małej Czantorii, skąd prowadzi ścieżka do Ustronia. Możecie też wspiąć się na Małą Czantorie i po prostu górami dojechać do Wisły:)

Napisano

Z Cieszyna do Wisły możecie jechać główną drogą, czyli standardowo z Cieszyna przez Bażanowice i Goleszów do Ustronia i stamtąd do Wisły. Rowerem jednak lepiej jechać przez Puńców i Dzięgielów i dalej na Leszną Górną, by dotrzeć (po drodze jeden ciężki podjazd) do podnóża Małej Czantorii, skąd prowadzi ścieżka do Ustronia. Możecie też wspiąć się na Małą Czantorie i po prostu górami dojechać do Wisły:)

Ten podjazd zapowiada się ciekawie. Propozycja jazdy szlakami górskimi też fajna, właściwie to jak się nam uda wtoczyć na górę to później pewnie szczytami się jedzie jak po prostej do Ustronia :). I zapewne jeden zjazd będzie zaliczony.

Tomciox jesteś z tamtych stron? Może jeszcze podałbyś którym szlakiem przez góry przejechać najlepiej, albo oprowadził nas po górach oczywiście jeżeli reszta ekipy się zgodzi żeby ruszyć w teren :)

Napisano

Propozycje są 2. Albo jedziemy na trasę >200 lub jedziemy pociągiem do Wisły i tam śmigamy po górkach.

Ewentualnie długa trasa z Katowic w sobotę a w pn objazd tras w Wiśle ? :)

Napisano

Jestem z tych stron właśnie. Niestety raczej nie dam rady Was oprowadzić po górach, bo czas mi na to nie pozwala:/

Po skończonym podjeździe z Lesznej Górnej, staniecie przed wyborem dalszej jazdy asfaltem (przez Cisownice do Ustronia - prowadził tamtędy tegoroczny road maraton), szutrową drogą (żółtym szlakiem do Ustronia) lub górską eskapadą przez Czantorie i Soszów skąd możecie już zjechać do Wisły. Możecie też (chyba niebieskim) szlakiem kierować się na Czeski Nydek, a stamtąd przez Przełęcz Beskidek do Wisły. Szlaki są dość dobrze oznaczone.

Napisano

Propozycje są 2. Albo jedziemy na trasę >200 lub jedziemy pociągiem do Wisły i tam śmigamy po górkach.

Ewentualnie długa trasa z Katowic w sobotę a w pn objazd tras w Wiśle ? :)

Może faktycznie po takim kilometrażu wjazd i śmiganie po górskich szlakach to nie najlepszy pomysł :) Moim zdaniem zróbmy jak w temacie wątku trasę >200km a w góry zawsze można kiedyś podjechać pociągiem chyba że większość będzie przeciwnego zdania to się dostosuje.

Napisano

Ooo... Widzę, że wątek się rozszerzył co mnie bardzo cieszy im więcej ludzi tym lepiej. Jak dla mnie średnia była ok ale podjazdy mnie wykańczały do tego kryzys mnie wziął po tym jak przez krzaki do Brennej zajechaliśmy. Ja proponuję jechać tak jak ostatnio tylko odbić na Cieszyn. Może udałoby się jakoś wjechać do Czech i zajechać do Wisły od drugiej strony?:P

Ja jednak preferuje, że im bardziej płasko tym lepiej przynajmniej na razie bo moja forma nie była najlepsza na podjazdach:P

Napisano

Wojtek, aj tam aj tam. Masz rower górski, a on to kocha :) Podjazdy to je to!

Bez podjazdów nie ma zjazdów :) Kurde dzisiaj roztrzaskałem kask na ciekawym zjeździe w Czeladzi i trochę się poobijałem. Mam nadzieje że ból pleców minie do soboty bo teraz nawet kiery nie mogę dźwignąć ale jakoś dałem rade się dokulać do domu :(

Napisano

Ja jestem za sobotą, bo na dzień dzisiejszy pogoda ma w miarę dopisać. Chyba ze ktoś jest za innym dniem.

Sobota jest ok, mam nadzieje że wydobrzeje do tego czasu :). Gdzie i o której ewentualna zbiórka - jedziecie może przez lasy giszowskie albo 3 stawy lub inne miejsce do którego jest bliżej z Sosnowca ?

Napisano

Chętnie się dołączę jeśli tylko pogoda dopiszę. Panowie podajcie więcej szczegółów (godzina i miejsce spotkania oraz dokładniejsza planowana traska)

Napisano

Ładnie, ładnie. Rodzi się fajna ekipka. Miejsce spotkania jak dla mnie dowolne bo i tak muszę nadrobić ~20 km.

To może w Sosnowcu na Zagórzu - będę miał parę obrotów korbą :icon_mrgreen:. Przydałaby się jakaś rozpiska trasy co by ustalić o której i gdzie się spotkać bo robi się mały chaos. Nie wiem jak jechaliście ostatnio dlatego pytałem o 3 stawy lub lasy na Giszu (okolice stawu Janina lub na miejscu odpoczynku niedaleko Piotrowic) bo tam mam w miarę blisko podjechać żeby nie przepychać się przez centrum Katowic.

:icon_arrow: doms - fajnie że jedziesz też, będzie nas więcej cisnąć z okolic Sosnowca, a Krzycha się na Dańdówce zgarnie :icon_wink:

Napisano

Poczekamy kto jeszcze się zgłosi. Trasa hmm.. Walimy na Pszczynę tam szybkie drugie śniadanie. Kierujemy się na Wisłę i kombinujemy na Cieszyn :)... Znalazł może ktoś czy istnieje trasa od Pszczyny do Cieszyna ?

Jak coś to ostatni pociąg z Wisły jedzie o 19, ze stacji Uzdrowisko.

Napisano

Poczekamy kto jeszcze się zgłosi. Trasa hmm.. Walimy na Pszczynę tam szybkie drugie śniadanie. Kierujemy się na Wisłę i kombinujemy na Cieszyn :)... Znalazł może ktoś czy istnieje trasa od Pszczyny do Cieszyna ?

Jak coś to ostatni pociąg z Wisły jedzie o 19, ze stacji Uzdrowisko.

To jedziecie w końcu przez Gisza i tamtejsze lasy i później na Murcki oraz za czerwonym rowerowym na Tychy, Paprocany i przez kobiórskie lasy na Pszczynę czy może od razu z Katowic asfaltem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...