Skocz do zawartości

[uszkodzenie] pęknięta rama alu - naprawiac?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spawanie jest tanie. Bardzo.

Ja za spawanie ramy zapłaciłem 30zł. I to u fachowca pracującego w dużej firmie, zrobił sobie kwadrans przerwy w pracy i zrobił na miejscu.

Więc na pytanie czy się opłaca, masz odpowiedź ;)

Co do pęknięcia, to nie mam pojęcia, ja miałem mniejsze i boje się że pęknie i szukam nowej ramy.

Napisano

Wszystko zależy z jakiego stopu Al jest zrobiona rama:

Stop 6061 wymaga obróbki cieplnej aby spawy osiągnęły odpowiedni stan,

7005 wymaga jedynie starzenia w normalnej temp.

Napisano

Nikt Ci nie da gwarancji na to, że jeśli nawet pospawasz to wszystko będzie w porządku. Czasem nawet wydawało by się solidne spawy na metalu potrafią popuścić a co dopiero na ramie która solidnie pracuje w trakcie jazdy. Ja po takiej naprawie w teren wybrał bym się z duszą na ramieniu więc zadaj sobie pytanie czy warto ryzykować zdrowiem.

Napisano

Mi ostatnio pękła rama przy rurze pod siodłowej zaraz nad spawem. Nie było to duże pękniecie ale dałem do zespawania. Na następnej wyprawie znów pękło, znów nad spawem (tym nowym). Myślę że wszystko zależy gdzie pękło i jak jest użytkowany rower. Ja akurat jestem ciężki a to miejsce jest dość newralgiczne. Sam spaw wytrzymał, pękło aluminium nad nim( z tego co mi ojciec tłumaczył-spawacz to spawy są mocniejsze niż samo aluminium).

Napisano

Mi ostatnio pękła rama przy rurze pod siodłowej zaraz nad spawem. Nie było to duże pękniecie ale dałem do zespawania. Na następnej wyprawie znów pękło, znów nad spawem (tym nowym). Myślę że wszystko zależy gdzie pękło i jak jest użytkowany rower. Ja akurat jestem ciężki a to miejsce jest dość newralgiczne. Sam spaw wytrzymał, pękło aluminium nad nim( z tego co mi ojciec tłumaczył-spawacz to spawy są mocniejsze niż samo aluminium).

Możesz naprawić rurę podsiodłową w łatwy sposób samodzielnie, pod warunkiem że masz rurę pod sztycę dużej średnicy 30.9 albo 31.6.

Po prostu wciskasz na klej epoksydowy rurkę (w moim wypadku sztycę 31.6 zeszlifowaną do 31.05 do rury podsiodłowej 30.9) a potem do środka stosujesz sztycę mniejszej średnicy.

Napisano

Mi pękła rama chromo na rurze górnej, na otworze przez który wychodzi pancerz z ramy. Niestety od pana, który się tym zawodowo zajmuje usłyszałem - 100 zł, ja w takim razie powiedziałem dziękuję i kilka tygodni później kupiłem używaną ramę szosową z widelcem w świetnym stanie za 146 zł, rama do tego aluminiowa. Tak więc ja bym uważał....

Napisano

jeszcze pytanie do tych, co spawali - czy trzeba zdjąć cały osprzęt i zanieść samą ramę? wolałbym tego uniknąć

Napisano

rower jest szosowy...przeciazenia powinny byc mniejsze chyba?

za to predkosci wieksze :thumbsup: nawet bym nie ogladal tego roweru na Twoim miejscu no chyba, ze jest na ciekawym osprzecie a cena jest bardzo atrakcyjna. stara rama do kosza, osprzet do nowej. inaczej szkoda kasy, czasu, nerwow i zdrowia.

Napisano

cena fakt, atrakcyjna bardzo. Moze lepiej faktycznie przelozyc osprzet i kupic nową ramę...cena jest na tyle atrakcyjna, ze i tak zrobie na tym niezly deal;)

• Mod Team
Napisano

Również uważam że w tym miejscu pęknięcie dyskwalifikuje ramę. Rozsądniej poszukać nowej.

Jak masz blisko to mogę ci za darmo ramę przełożyć jeśli to problem hehe ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...