Skocz do zawartości

[widelec] złamana rura sterowa

owiecs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem po 'okazyjnej' cenie używaną szosówkę i wszystko było w porządku do momentu kiedy chciałem skasować luz na sterach - dokręcałem śrubę, a luz jakoś nie znikał... Co się okazało: rura sterowa była odłamana od widelca; widać, że ktoś mieszał.

Mam teraz zgryz, jak się dowiedziałem od bardziej doświadczonego kolegi widelec do ramy aluminiowej musi być także alu albo karbon; cena karbonu 1 cal podchodzi pod połowę tego co zapłaciłem za ten rower; aluminiowych znalazłem kilka na necie, ale są one z rurami gwintowanymi.

Zerknijcie na zdjęcia, podpowiedzcie coś, myślałem żeby do widelca dospawać metalową rurkę, która szłaby wewnątrz rury sterowej i to do niej wkręciłbym śrubę od góry..

zdjęcia w załącznikach

z góry dziękuję za pomoc

post-116799-0-08682600-1312807830_thumb.jpeg

post-116799-0-48476400-1312807840_thumb.jpeg

post-116799-0-14068800-1312807847_thumb.jpeg

• Mod Team

Wywal ten widelec, już się nim nie najesz a dentysta jest droższy od nowego, nawet nie opłaca się go naprawiać. Nie spotkałem nigdy widelca szosowego w którym można by wybić rurę, zwykle są wprasowywane lub wklejane w sposób uniemożliwiający ich wyjęcie bez zniszczenia.

Takie rzeczy się zdarzają, najpewniej to wina zmęczenia materiału lub jakiegoś upadku niż tego że ktoś mieszał. Pewnie był pęknięty jak już kupiłeś i sprzedający mógł o tym dobrze wiedzieć.

Widelec nie musi być z tego samego materiału co rama. Możesz wstawić równie dobrze stalowy jak i carbon czy alu. Pamiętaj tylko ze te materiały mają różną charakterystykę tłumienia drgań i sztywność - niema to natomiast jakiegoś szczególnego wpływu na ramę. Bardziej na jazdę tj. komfort i kierowanie.

Jeśli są rury gwintowane to poszukaj może się trafi na tyle długi że da się gwintowany kawałek uciąć i założyć normalnie mostek.

Na allegro za 60-80zł widziałem alu wielce na 1 cal ze zwykłą rurą, to raczej nie wygórowana cena.

widelec szosowy - rura sterowa nie do wymontowania;

ogólnie to straszna bieda z tymi 1 calowymi - jeśli już są to na gwint, stąd moje pytanie:

gdybym znalazł widelec dość długi, żeby po odcięciu gwintowanej części zostało rury na tyle, że akurat, to w jaki sposób miałbym go zamontować? tj. do czego miałaby być wkręcona śruba od góry?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...