bucket Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam ! Połamałem niedawno klamkę i chce kupić nowy komplet klamek, który bedzie współpracował z hamulcami Avid bb5. Zastanawiam się nad shimano xt lub Avid FR 5. Prosił bym o opienie nas temat tych klamek. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Używam obu w dwóch rowerach i bardziej mi pasuje avid, z względu na wygodniejszą dźwignie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bucket Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 A jak z siłą hamowania ? zauważyłeś jakąś różnice ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Porównywalna, ale tak jak mówię łatwiej dozować ją w avidzie, przez wygodniejszy profil klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Najlepszą propozycją wydaje mi się tu Avid SD 7. To samo co FR5 lecz ma jeden plus, można regulować czerwonym pokrętłem siłę. Jak dla mnie faja rzecz. Jeździłem na FR5 i SD7 i ta regulacja jest naprawdę fajna. Od siebie polecam SD7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Od siebie te klamki polecę Shimano Też zapewniają potężną siłę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Siła może i dobra, ale trwałość złamałem tą klamkę po uderzeniu w murek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Od siebie te klamki polecę Shimano Też zapewniają potężną siłę ale przegrywaja z avidami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Klik czy ktoś jeszcze powie, że shimano jest synonimem trwałości i długowieczności? P.S. sorry za jakość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 ale przegrywaja z avidami Mógłbym polemizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 No może siła porównywalna, ale trwałość(zdjęcie wyżej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Wolałbym Avida, dla mnie wygodniejsze od klamek Shimano. @Piksel Masz jedyną taką klamkę na pół palca, a marudzisz. Patrz na pozytwne strony A mówiąc poważniej, każdą rzecz można złamać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ale nie każdą od uderzenia w murek przy niewielkiej prędkości, ale są pozytywne strony teraz mam prawie tak lekkie klamki jak KCNC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Od siebie moge polecic wlasnie te LX`y ... po zmianie hamulce hamuja wyrywaja z siodełka. I mimo kilku gleb, w tym jedne zaczepienie klamką o drzewo (szarpnęło tak, ze zerwało linke), jeszcze ich nie połamałem ... Tak wiec ktos spada z krzesła, łamie kregosłup, inny wypada z 1 pietra spada, otrzepuje sie i idzie dalej ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 A więc LX się łamie, Avid nie. Dla kontrastu takie oto zdjęcie: Japończyk vs Hamerykanin: http://lp1.pinkbike.org/p4pb478716/p4pb478716.jpg Złamać można wszystko także tego typu fotki zdecydowanie nie powinny być opiniotwórcze. Deore LX to dość sympatyczna klamka; miałem takie w roku 2001 (BL-M570) ale ma swoje wady. Po pierwsze dość szybko dostaje luzów (u mnie były naprawdę spore) a poza tym w odróżnieniu od swoich starszych braci ma nieco większy kąt gięcia dźwigni. Mnie to przeszkadzało, w dodatku palce zdecydowanie lepiej leżą na XT czy XTR. Mnie osobiście dźwignie Avid-a nie pasują (jeździłem na SD-Ti oraz SD-SL). W moim odczuciu ich ergonomia jest gorsza niż w Shimano. Tym samym oddaję głos na Deore XT z tym, że na starsze wersje (739 i 750). Nowa klamka XT serii 770 to już niestety nie ta jakość spasowania poszczególnych części. W dodatku ma upośledzone działanie mechanizmu Servo Wave wzgl. starszych modeli. Podsumowując, Shimano ma dokładnie te same regulacje co Avid, ale w mojej opinii znacznie lepiej leży w dłoni. Warto nadmienić, że regulacja siły/modulacji dokonywana w Avid-zie pokrętłem na zewn. klamki jest i w Shimano, bo niektórzy tego chyba nie wiedzą. Jest to właśnie wspomniane Servo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Racja, wszystko można złamać, ale mimo wszystko nie polecam lxa.Moje także dostały sporego luzu, no a wygoda to już kwestia dyskusyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.