Skocz do zawartości

[klamki] Shimano XT vs Avid FR5

bucket

Rekomendowane odpowiedzi

Od siebie moge polecic wlasnie te LX`y ... po zmianie hamulce hamuja :) wyrywaja z siodełka.

I mimo kilku gleb, w tym jedne zaczepienie klamką o drzewo (szarpło tak, ze zerwało linke), jeszcze ich nie połamałem ...

Tak wiec ktos spada z krzesła, łamie kregosłup, inny wypada z 1 pietra spada, otrzepuje sie i idzie dalej ...

Pozdro

A więc LX się łamie, Avid nie. Dla kontrastu takie oto zdjęcie: Japończyk vs Hamerykanin: http://lp1.pinkbike.org/p4pb478716/p4pb478716.jpg

Złamać można wszystko także tego typu fotki zdecydowanie nie powinny być opiniotwórcze.

Deore LX to dość sympatyczna klamka; miałem takie w roku 2001 (BL-M570) ale ma swoje wady. Po pierwsze dość szybko dostaje luzów (u mnie były naprawdę spore) a poza tym w odróżnieniu od swoich starszych braci ma nieco większy kąt gięcia dźwigni. Mnie to przeszkadzało, w dodatku palce zdecydowanie lepiej leżą na XT czy XTR.

Mnie osobiście dźwignie Avid-a nie pasują (jeździłem na SD-Ti oraz SD-SL). W moim odczuciu ich ergonomia jest gorsza niż w Shimano. Tym samym oddaję głos na Deore XT z tym, że na starsze wersje (739 i 750). Nowa klamka XT serii 770 to już niestety nie ta jakość spasowania poszczególnych części. W dodatku ma upośledzone działanie mechanizmu Servo Wave wzgl. starszych modeli.

Podsumowując, Shimano ma dokładnie te same regulacje co Avid, ale w mojej opinii znacznie lepiej leży w dłoni. Warto nadmienić, że regulacja siły/modulacji dokonywana w Avid-zie pokrętłem na zewn. klamki jest i w Shimano, bo niektórzy tego chyba nie wiedzą. Jest to właśnie wspomniane Servo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...