Skocz do zawartości

[rower] Rower dla dużego faceta 193cm/110kg

januszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ty tak poważnie, pod 193 cm wzrostu ? obawiam się, że nie był byś dobrym sprzedawcą rowerów ;)

Pewnie nie ;) ale synowi dobrałem rozmiar idealnie i jest bardzo zadowolony :icon_mrgreen:

Szczerze mówiąc, to wzrost odgrywa tu rolę drugoplanową - najlepiej długość nogi zmierzyć od wewnątrz i przeliczyć...

Z pomiarów u syna wyszło dobrze ponad 23" przy wzroście 198cm.

No i warto pamiętać, że iaczej się przelicza dla MTB, inaczej dla cross/trekking/touring, a jeszcze inaczej dla "szosówek".

Więc nie można wszystkiego jedną miarą traktować ;)

Poza tym czytasz wybiórczo, ponieważ nie to było meritum sprawy, gdyż...

IMHO 22" lub wyżej to może być komfortowe minimum dla Ciebie.

Poza tym najlepiej, to "się przymierzyć" na rowerze, ale nie każdy ma taką możliwość,więc... :whistling:

Pozdrówka!

Napisano
Pewnie nie ;) ale synowi dobrałem rozmiar idealnie i jest bardzo zadowolony

Wiesz, po pierwsze syn jest o 5 cm. wyższy, a po drugie rama ma nie tylko rurę podsiodłową, a również rurę górną, co wiąże się bezpośrednio z jej długością, m też różny rozstaw kół, dobranie właściwej długości ramy jest tak samo istotne jak dopasowanie przekroku ;)

Nie czytam wybiórczo, nie wiem z jakiego wogóle powodu zaproponowałeś 24" :icon_question: jeśli chciał by tym wjeżdżać w teren to środek ciężkości miał by wysoooko, ;)

Napisano

Nie czytam wybiórczo, nie wiem z jakiego wogóle powodu zaproponowałeś 24"...

Przepraszam jeśli wyraziłem się nieprecyzyjnie, ale zaproponowałem komfortowe minimum 22",

natomiast gdyby było potrzeba, to ten model jest dostępny w rozmiarach do 24".

Pozdrówka!

Napisano

2012 Giant talon 29er będzie dopiero za 2 m-ce. Ostatecznie kupiłem Kross Hexagon V8. Pojechałem do sklepu, siadłem na niego, przejechałem się i było git. Rozmiar największy z możliwych - 21". Może lepszy byłby 22" ale nie produkują. Tarczówki są super, amorek też działa jak należy. Sprzęt jest lekki i jestem zadowolony. Dzięki wszystkim za dobre rady. Pozdrawiam

Napisano

hyhy troche musztarda po obiedzie, ale wybrales zle, a author 29" w rozmiarze 21" predzej bylby na ciebie za duzy, niz za maly...

nie stać mnie na authora...

Napisano
Ostatecznie kupiłem Kross Hexagon V8

Chyba najgorszą możliwą opcje wybrałeś, kto cie do tego zakupu namówił sprzedawca? Jest tutaj post podobnego dużego faceta z Hexagonem, zobacz jego boje.

Napisano

Chyba najgorszą możliwą opcje wybrałeś, kto cie do tego zakupu namówił sprzedawca? Jest tutaj post podobnego dużego faceta z Hexagonem, zobacz jego boje.

Wiesz, "przypadki chodzą po ludziach", ale... żeby od razu z tego robić regułę...??? ;)

Pozdrówka!

Napisano

Rama w nowych Hexagonach jest akurat zupełnie inna niż w modelu 2008, ale "amor" na pewno niedługo padnie, to reguła ... no i trzeba było brać na kołach 29" ... ale to nie mój problem.

Napisano

Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to że to najgorsza opcja jeśli weźmie się pod uwagę proponowane w tym wątku rowery i wagę użytkownika. Do samego Hexagona nic nie mam oczywiście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...